StoryEditorOCM
HrvatskaNovi Cro demoskop

HDZ pada prvi put u zadnja četiri mjeseca, Milanović je i dalje najpopularniji, a jedan se Plenkovićev ministar domogao najboljeg rejtinga u karijeri

Piše PSD
7. kolovoza 2022. - 20:14

RTL je ekskluzivno objavio novi CRO Demoskop sukladno kojem je HDZ i u kolovozu prva opcija hrvatskih birača, ali prvi put u četiri mjeseca u padu. Prema istraživanju koje je nastalo u suradnji RTL-a i Promocije plus, HDZ je na vrhu ljestvice rejtinga stranaka s izborom od 27,1 posto (srpanj 27,3 posto).

U padu su i ostali na ovom političkom tronu, i SDP (kolovoz 16,1 posto - srpanj 17,5 posto) i Možemo, koji su sve dalje od vladajuće stranke. Platforma Možemo! je zadržala treće mjesto s izbornom potporom od 10,6 posto u kolovozu (srpanj 11,6 posto).

Da su izbori provedeni početkom kolovoza HDZ bi bio relativni izborni pobjednik, s velikom prednosti ispred glavnog konkurenta, SDP-a ali i ostatka političke konkurencije. Mostova se izborna podrška zadržala na prošlomjesečnoj razini (8,4 posto), bori se s trendom pada za razliku od Domovinskog pokreta koji peti mjesec u nizu nastavio s laganim rastom izbora (od 4,7 posto u travnju do kolovoza 5,8 posto).

Kod vodeće petorke samo je jedan međumjesečni dobitnik u odnosu na srpanj - Domovinski pokret (0,4 postotna boda). Sve ostale stranke ispod su izbornog praga, CENTAR (1,9 posto), HSS i FOKUS (1,3 posto)  i Radnička fronta (1,1 posto).

Posljednji u prvih 10 stranaka, s točno jedan posto su debitanti Cro Demoskopa, nova hrvatska stranka - Socijaldemokrati (kolovoz 1,0 posto)

Nema ni promjena u vrhu najpopularnijih političara. Predsjednik Milanović od ožujka prošle godine je na vrhu, ali mu se premijer Plenković približio na niti jedan postotni poen, što je najmanja razlika od srpnja prošle godine.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević vratio se u top tri, gdje ga je prošli mjesec izgurao Zdravko Marić koji je otišao iz politike, ali je eto i dalje četvrti najpopularniji političar u zemlji.

Najveći dobitnik otvaranja Pelješkog mosta je Oleg Butković. Ministar prometa, koji sam za sebe voli priznati da je osrednjih intelektualnih i političkih sposobnosti, peti je najbolji hrvatski političar što mu je i najbolji rezultat dosad.

Listu negativaca i dalje predvodi premijer Plenković kojemu nepopularnost i dalje blago pada kao i predsjedniku Milanoviću . No dvostruko je zato nepopularnost porasla Miloradu Pupovcu.

Ljestvicu prvih deset "najnegativnijih" domaćih političara zatvaraju Tomašević, Gordan Jandroković, Gordan Grlić Radman , Ivan Penava  i Peđa Grbin ( donosi RTL, gdje možete naći sve detalje ovog istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 22:19