StoryEditor
HrvatskaCRO Demoskop

HDZ kontinuirano pada već šest mjeseci, SDP ima najbolji rejting u zadnjih godinu dana. Treći je Kolakušić...; Jedna je stranka profitirala na kritikama Kuščevića, a doznalo se i kakav je Kolindin novi rezultat

Piše A.B.K.
7. srpnja 2019. - 21:56

Prema najnovijem istraživanju RTL-a i Promocije plus „CRO Demoskop“ za srpanj, HDZ već šesti mjesec u kontinuitetu bilježi pad dok je najjača oporbena stranka SDP u srpnju ostvarila najbolji rezultat u zadnjih godinu dana.

Da su sada izbori HDZ bi osvojio 25,5 posto glasova dok su mjesec ranije imali 26,5 posto, a u svibnju 27,3 posto. Drugi je SDP koji raste treći mjesec zaredom i sada ih bira 21,5 posto ispitanika. U lipnju su imali rejting od 20,4 posto, a u svibnju samo 17,4 posto.

Treća snaga u državi je lista eurozastupnika Mislava Kolakušića koja osvaja 7,2 posto, a Kolakušić je pretekao Most i Živi zid. Istraživanje pokazuje da svjetonazorski znatno češće njegovu listu biraju ispitanici koji se svrstavaju na desnicu ili desni centar. Most, koji je podbacio na EU izborima i ostao bez mandata, nešto raste pa je s potporom od 4,7 posto u srpnju preskočio Živi zid koji je pao na mizernih 4,3 posto. Stranka Ivana Vilibora Sinčića Ima jednako nisku potporu kao i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića koji su zadržali potporu kao i prošlog mjeseca (4,3 posto).

U srpnju su lagano porasli HSS i HNS. Obje su stranke iznad tri posto, a HNS je porastao na javnoj prozivci ministra uprave Lovre Kuščevića, iako su i dalje s HDZ-om u koaliciji i Vladi. HSS je na 3,3 posto (u odnosu na lipanjskih 3,1), a HNS na 3,2 posto (2,9 posto u lipnju).

Ostale su stranke ispod 2 posto. HRAST ima 1,9 posto, a Konzervativci Ruže Tomašić padaju s lipanjskih 2,2 posto na 1,7 posto.

 

 

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je praktički u kampanji svaki dan iako kandidaturu nije još službeno istaknula na listi najpolularnijih političara zauzima prvo mjesto, ali je u odnosu na lipanj njezina popularnost pala za tri posto. Sada na listi najpopularnijih političara osvaja 12,2 posto što je njezin najslabiji rezultat u posljednje dvije godine.

Premijer Andrej Plenković je drugi s 11,1 posto, a kandidatura za Pantovčak Zorana Milanovića dovela je na treće mjesto s 5,9 posto. Ivanu Pernaru, koji je napustio Živi zid i namjerava privući birače svojom novom strankom, rejting je narastao na 4 posto. U lipnju je imao 1,4 posto. Peti je Mislav Kolakušić sa 3,7 posto.

Na listi najnegativnijih političara prvi je premijer Andrej Plenković s 21 posto, a slučaj muljanja s nekretninama Lovru Kuščevića svrstalisu na visoku drugo mejsto najnegativnijig političara (8,3 posto), a treći je Zoran Milanović sa 7,3 posto.
Ispitanicima je najvažnija tema u posljednjih mjesec dana bila ona oko problema u brodogradilištima te kandidature za izbore za predsjednika Zorana Milanović i Miroslava Škore treći.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 00:25