StoryEditor
Hrvatskaministar u splitu

Hasanbegović odao počast poginulim pripadnicima HOS-a: Ovo je spomenik prkosa, nikad neće pasti dok je branitelja i njihove djece

19. svibnja 2016. - 21:11
hasanbegovic_hos3-190516

Dvodnevni posjet splitu ministar kulture Zlatko Hasanbegović završio je odavanjem počasti poginulim pripadnicima HOS-a te posjetom braniteljskim udrugama. Ispred spomenika koji je potaknuo brojne kontroverze ministar je položio vijenac i minutom šutnje se poklonio žrtvama.

- Uvijek ću govoriti kako su oslobodilački Domovinski rat i žrtve branitelja jedina istinska stvar na kojoj počiva hrvatska država. 

Prethodno sam bio na Lovrincu gdje sam se također poklonio palim braniteljima, jer svi su oni zaslužni za uspostavu i obranu Hrvatske, i to svojim viteštvom, nacionalnim fanatizmom i čestitošću. Zato neka branitelji budu trajni uzor našoj djeci.

Posebno mi je bilo stalo da se poklonim ispred ovog spomenika kojega još uvijek nisu prihvatili oni koji ne poštuju žrtve branitelja - kazao je Hasanbegović.

Osvrnuo se i na činjenicu da je spomenik oskvrnut, poručivši kako 'nikada neće pasti dok je branitelja i njihove djece'.

'Ovo je spomenik prkosa', dometnuo je ministar Hasanbegović.

Na pitanje novinara da komentira svoj odlazak na Bleiburg i u Jasenovac, Hasanbegović je u svom stilu kazao kako Bleiburški put podsjeća na temelj jugoslavenske države i komunistički teror.

- Bez obzira na to, uvijek ću iskazati počast svim žrtvama ludog drugog svjetskog rata. To je jedini put. Iskreno, bio sam i u Jasenovcu, naime svatko ima pravo na vlastitu savjest - zaključio je ministar Hasanbegović.

Na kraju je kazao:

- Split nije nikakva ni pokrajina ni provincija, nego metropola, baš kao i Zagreb - rekao je, dodavši kako se u Splitu osjeća kao među svojima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 03:22