StoryEditor
Hrvatskagovor na pogrebu

Hasanbegović o spornoj izjavi iz 2012.: Naraštaj koji je završio u jamama i rovovima sigurno nije mogao uživati u plodovima pobjede iz '45.

Piše PSD
23. veljače 2016. - 17:10
has00

Nekoliko dana nakon što se ministar Hasanbegović potpuno ogradio od svih totalitarnih režima i ustaške zločine proglasio najvećim moralnim posrnućem u povijesti hrvatskog naroda, na Facebook stranici koja se zove Hrvatska sramota u Ministarstvu kulture pojavio se video ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz 2012. godine, koji sugerira da je aktualni ministar i tada iznosio svoje kontroverzne poglede na ustaštvo i ulogu NDH u hrvatskoj povijesti, piše Jutarnji list.

Video je s pogreba odvjetnika, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske i bivšeg vojnog tužitelja Mirsada Bakšića, na kojem je Zlatko Hasanbegović držao govor o pokojnom:

- Rahmetli Mirsad je pripadao onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine. Za njegov poratni naraštaj, ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugokomunizmu i njegovim lažnim protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama, ulaskom u krug privilegirane kaste, ili s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugokomunističkih pomazanika - govorio je tada Hasanbegović.

Hasanbegovićev govor na pogrebu Mirsada Bakšića, 2012

Veličanje fašističke Nezavisne države Hrvatske i žaljenje za njenim porazom 1945. nije tek mladenački hir Zlatka Hasanbegovića.Ovako je govorio 2012. na pogrebu Mirsada Bakšića:“Rahmetli Mirsad je pripadao onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine. Za njegov poratni naraštaj, ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugokomunizmu i njegovim lažnim protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama, ulaskom u krug privilegirane kaste, ili s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugokomunističkih pomazanika.”

Posted by Hrvatska sramota u Ministarstvu kulture on 22. veljače 2016

Kratko je za Jutarnji poručio da je riječ bila o govoru na pogrebu koji je bio javan i da nema potrebe pojašnjavati riječi koje je izgovorio tada.

- Mirsad Bakšić je bio moj prijatelj. I sve ono što sam rekao je na tragu mojih dosadašnjih izjava. A to je da je jedina istinska pobjeda u kojoj se prepoznao cijeli hrvatski narod ona ostvarena u Domovinskom ratu. Na temeljima te pobjede počiva moderna hrvatska država - rekao je Hasanbegović.

Na pitanje zbog čega je “naša najveća nacionalna tragedija” poraz iz 1945. godine, ministar kulture kratko je odgovorio da tada nisu svi uživali u pobjedi.

- Onaj naraštaj koji je završio u jamama i tenkovskim rovovima i njihovi potomci sigurno nisu mogli uživati u plodovima pobjede - rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović je ranije u izjavi za javnost osudio svaki totalitarni režim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 10:08