StoryEditor
Hrvatskanovi pristup medijima

Hasanbegović: Moja odluka nema veze s pismom Željke Markić; Karamarko: Kritika mora biti zasnovana na činjenicama

Piše PSD.
29. siječnja 2016. - 22:09
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u petak navečer, komentirajući svoju odluku kojom je razriješio dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, kako će Vlada i Ministarstvo kulture, sukladno svojoj politici, kreirati novi pristup prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.   

Ministar Hasanbegović bio je jedan od uzvanika na svečanosti početka Noći muzeja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a prije početka te svečanosti na upite novinara osvrnuo se na svoju odluku kojom je razriješio članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije.

"To je obično savjetodavno stručno povjerenstvo ministra kulture koje je zapravo vršilo svoju zadaću temeljem njihovih savjeta", naglasio je ministar i dodao kako je novac u tu svrhu podijeljen za 2015. godinu.

Sada pak, istaknuo je ministar Hasanbegović, dolazi nova proračunska godina, a  Vlada i Ministarsvo kulture će, sukladno svojoj politici, kreirati potpuno novi pristup i prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.
 
Ministar kulture najavio je kako će o toj temi biti više riječi u ponedjeljak, 1. veljače, na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulture,  kada će, istaknuo je, "svima zaintersiranima podrobnije obrazložiti razloge ove svoje odluke."
 
Na novinarsku konstataciju da je i on pozvan na sjednicu toga saborskog Odbora, ministar Hasanbegović je rekao da  "Hrvatski sabor ima pravo o svemu i u svakome trenutku imati informaciju. A ja sam uvijek i u svako doba dana spremam tu informaciju i dati", naglasio je.

Dodao je da je pitanje i kako će se i hoće li se uopće, raspoređivati novac, jer, istaknuo je, riječ je o jednom malom segmentu medija.
 
Na novinarski upit ima li njegova odluka veze s pismom koje mu je uputila predsjednica udruge 'U ime obitelji', Željka Markić, ministar Hasanbegović je kratko odgovorio: "Apsolutno nema nikakve veze".

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je u petak dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, postupivši u skladu sa svojim ovlastima, navelo je u petak Ministarstvo kulture. Na pitanje Hine o razrješenju članova  toga povjerenstva, u Ministarstvu su istaknuli da je Ministar kulture postupio u skladu sa svojim ovlastima.

U razriješenom povjerenstvu, koje je imenovano na jednogodišnji mandat do listopada ove godine bili su Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac.

Ministrovu odluku u petak je na upit novinara komentirao predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saša Leković, ustvrdivši kako će sredstva namijenjena neprofitnim medijima očito dobiti samo oni za koje Hasanbegović odluči da su dobri..

Udruga 'U ime obitelji' 26. siječnja pozvala je ministra kulture Hasanbegovića da odredi objektivne kriterije za dodjelu sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima, te formiranje stručnih i neovisnih povjerenstava koja ta sredstva dodjeljuju, kako bi se osiguralo da to ne bude "po političkom i ideološkom ključu".

Karamarko: Kritika mora biti zasnovana na činjenicama

Prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko objavio je na svome Facebooku kako Vlada uvodi transparentno sufinanciranje medija te je oštro odbio "prozivanje i podmetanja predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića" da smijeni ministra kulture dr. Zlatana Hasanbegovića.

"U potpunosti odbijam prozivanja, ali i podmetanja predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) gospodina Saše Lekovića koji me poziva da smijenim ministra kulture dr. Zlatana Hasanbegovića zbog najave promjene načina sufinaciranja udruga i medija", naveo je Karamarko u petak navečer na svome Facebooku.

"Nitko u hrvatskoj Vladi, pa niti u Ministarstvu kulture neće paušalno ocjenjivati koja udruga ili koji mediji trebaju dobiti potporu iz proračuna i kolika će ona biti. Ova Vlada okončat će  takvu dosadašnju praksu", naveo je Karamarko te dodao da će se "odluke o tome donositi  na temelju dosadašnjeg rada medija, odnosno načina na koji su koristili dosadašnje potpore"

Karamarko je također ovim putem javno predložio ministru kulture Hasanbegoviću da "u kriterijima za raspodjelu sredstava posebno povede računa o doprinosu udruge ili medija u demokratizaciji društva i širenju slobode javne riječi".

Republika Hrvatska bit će jaka onoliko koliko su u njoj snažni mediji koji kritički pišu o vlasti. Kritika mora biti utemeljena i zasnovana na činjenicama i kritika ne smije biti smokvin list za govor mržnje. Mediji koji žele biti izuzeti od odgovornosti za pisanje istine ne mogu očekivati da ih se u tome podržava novcem iz proračuna, zaključio je prvi potredsjednik Vlade Karamarko.

Naglasio je kako očekuje da će se HND i njegovi predsjednik Saša Leković također založiti za ovakve ili slične kriterije ili da će obrazložiti što u njima ne valja.

Ministar kulture Hasanbegović je danas razriješio dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, te izjavio da će  Vlada i Ministarstvo kulture, sukladno svojoj politici, kreirati novi pristup prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima.

(H)
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 01:06