StoryEditorOCM
HrvatskaTROŠAK NA TROŠAK

HAKOM ranije uvodi novu digitalizaciju: pripazite da ne ostanete bez TV signala uoči Europskog nogometnog prvenstva; Doznali smo tko mora nabaviti novu opremu da ne bi ostao 'bez televizije'

21. listopada 2019. - 18:24

Premda je bilo najavljivano kako će prelazak na novi digitalni sustav odašiljanja TV signala, a u skladu s tim i prilagođavanje TV-opreme, biti "odrađeno" do 1. srpnja 2020. godine, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) odlučila se, ipak, na nešto raniji rok.

Definirano je, naime, kako će procedura prelaska na novi digitalni sustav (DVB-T2 s H.265/HEVC standardom kodiranja) započeti 25. svibnja, a završiti prije početka Europskog prvenstva u nogometu (12. lipnja).

To je bio zahtjev tvrtke "Odašiljači i veze" kojoj je udovoljio HAKOM, a sve kako bi građani mogli nesmetano pratiti EP u nogometu, odnosno da ne bi im se ne bi dogodilo da na polovici samog natjecanja ostanu bez slike na televizoru.

- Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju, a o točnoj dinamici prelaska po regijama na novi sustav građane će na vrijeme obavijestiti Odašiljači i veze (OIV).

Svi oni koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike (tzv. Set Top Boxove) koji podržavaju novi sustav trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk.

Građani koji televizijske programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja (IPTV platforma nekog od operatora, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a) neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu - objašnjavaju iz HAKOM-a.

Doznali smo i što to konkretno znači - dakle, korisnici koji imaju, primjerice, 2D ili 3D paket (primjerice, MaxTV op.a.) kod pojedinog teleoperatera, moći će bez zamjene TV-prijamnika primati TV-signal u novom sustavu.

To će, jednako tako, moći i svi oni koji su nedavno kupili TV uređaj na kojem stoji oznaka DVBT-2 s pripadajućim H.265/HEVC standardom kodiranja.

Iz HAKOM-a su, podsjećamo, posljednje vrijeme stalno upozoravali potrošače da paze na to pri kupnji. Problema će imati svi oni koji TV-signal primaju putem sobnih ili vanjskih antena.

Oni bi do 25. svibnja morali nabaviti barem Set Top Box, samostalni prijamnik koji podržava novi sustav. Postoji mogućnost da potrošačima koji budu morali kupiti ovu opremu država podmiri dio spomenutog troška, o čemu će sve zainteresirane uskoro obavijestiti "Odašiljači i veze".

Primjera radi, kad se prelazilo s analognog na digitalno odašiljanje TV-programa 2010. godine država je financirala kupnju potrebne opreme, a hoće li tako postupiti i u ovom slučaju, uskoro ćemo znati.

Inače, u Hrvatskoj je trenutno u upotrebi stari sustav odašiljanja DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dozvoljava prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti (HD), što će novi sustav omogućiti prije Europskog prvenstva u nogometu, koje se održava od 12. lipnja do 12 srpnja.

Tvrtka "Odašiljači i veze" je u svojem zahtjevu za izmjenom roka pojasnila kako bi zbog interesa javnosti promjenu sustava odašiljanja trebalo obaviti prije samog početka natjecanja, a ne tijekom njegova trajanja, što će osigurati stabilno stanje novog odašiljačkog sustava za vrijeme Europskog prvenstva, ali i druge učinke, kao što je, između ostaloga, slika u HD rezoluciji.

Manje od polovine hrvatskih kućanstava TV signal dobiva preko zemaljskih odašiljača

56 % - hrvatskih kućanstava gleda primarno TV-program putem naplatnih platformi određenog operatera (MaxTV, paketi A1)

44 % - domaćinstava nema ugovorenu takvu uslugu, pa se smatra da TV-signal dobivaju preko zemaljskih odašiljača

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 02:37