StoryEditor

HAKOM ne može odrediti B.netu da HRT3 stavi u osnovni paket

Piše PSD.
21. rujna 2012. - 18:53
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) ne može nijednom operatoru odrediti obvezu prijenosa zemaljskih televizijskih programa pa tako ni B.netu da u svoj osnovni paket uvrsti treći program HRT-a (HRT3), izvijestili su danas iz HAKOM-a.

Takvu obavijest iz HAKOM-a su danas poslali jer su, kako navode, dobili velik broj upita i negodovanja korisnika usluga kabelske televizije operatora B.net jer nije program HRT3 uvrstio u svoj osnovni paket usluga.

Ističu i da je određivanje kabelskih operatora koji imaju obvezu prenositi određene zemaljske programe odnosno utvrđivanje potrebe obveznog prijenosa jednog ili više televizijskih programa u Hrvatskoj u kabelskim i IPTV sustavima sukladno članku 97. Zakona o elektroničkim komunikacijama nemoguće provesti bez prethodne odluke o obveznom prijenosu tih programa koja je u nadležnosti Agencije za elektroničke medije.

Stoga, određivanju operatora koji imaju obvezu prijenosa jednog ili više zemaljskih televizijskih programa mora prethoditi odluka te Agencije, dodaju iz HAKOM-a.

Iz HAKOM-a napominju da se obvezni prijenos operatorima ujedno može odrediti samo za one javne komunikacijske mreže koje upotrebljava značajan broj krajnjih korisnika kao osnovni način prijema radijskih i televizijskih programa, odnosno samo u slučaju kada za to postoji javni interes.

U slučaju utvrđivanja naknade za prijenos trebaju se poštivati načela razmjernosti, transparentnosti i nediskriminacije, zaključuju u HAKOM-u.

H

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 18:36