StoryEditor
HrvatskaMeđutim

Hajka na kardinala i Hrvate u BiH

18. svibnja 2020. - 18:00
Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

Najava održavanja mise zadušnice u sarajevskoj katedrali za sve žrtve Bleiburga i Križnog puta 1945. godine kad su partizani pobili na desetke tisuća ljudi, poslužila je kao povod za organiziranje hajke kako na kardinala Vinka Puljića, tako i na hrvatsku politiku u BiH te cjelokupan hrvatski i katolički puk u Bosni i Hercegovini, toliko da je kardinal pisao i u Vatikan kako se boji za svoj i živote svojih vjernika.

Kardinal Puljić svih ovih godina zalagao se za očuvanje cjelovite BiH te uvijek nastojao štititi interese hrvatskoga naroda koji većinom pripada Katoličkoj crkvi, i za vrijeme velikosrpske agresije i osobito nakon rata glede zaštite njegovih prava kao jednog od triju konstitutivnih naroda. Međutim, iako su Hrvati u BiH najviše izgubili Daytonskim sporazumom, kardinal nikad nije nastupao protiv pripadnika drugih dvaju naroda, bošnjačkog i srpskog, dapače sudjelovao je na komemoracijama stradanja pripadnika svih vjerskih zajednica u BiH.

Spomen misa u čast svibanjskih žrtava iz 1945. godinama se održavala na Bleiburškom polju, nažalost, uvijek uz protivljenje sljedbenika nekadašnje komunističke partije koji su i u hrvatskoj javnosti neprestano osporavali odavanje pijeteta nevinim žrtvama. Prošle je godine zbog okupljanja na Bleiburgu reagirala i Crkva u Koruškoj, a ove godine nitko nije dovodio u pitanje održavanje misnog slavlja koje je na Bleiburškom polju trebao održati kardinal Puljić. No, zbog pandemije koronavirusa vrhbosanski nadbiskup najavio je održavanje mise u sarajevskoj katedrali.

To je izazvalo žestoke reakcije prije svih političkih dužnosnika koji nisu nikada osudili jugokomunističke zločine, a Željko Komšić je radi mise pozvao "Sarajlije da ne nasjedaju na ustaška lukavstva". (!) SPC-ov mitropolit dabrobosanski Hrizostom je objavio kako je kardinal Puljić zauvijek zatvorio vrata sarajevske katedrale za njega i njegove suradnike. Tek je smirivanju strasti pridonio Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je pozvao muslimane da ne upućuju oštrice prema kardinalu Puljiću i Katoličkoj crkvi. "Kardinal će predvoditi misu u Sarajevu i to je njegova obaveza prema vjernicima", kazao je Kavazović ističući da se katolici i muslimani moraju međusobno poštovati.

Kardinal Puljić je, u povodu svih napada kojima je bio izložen izrazio nevjericu i razočaranje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma.
"Katolička crkva nikada se nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja", kazao je vrhbosanski nadbiskup i posebno naglasio da se ni jedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom.

Potpora sarajevskom kardinalu stigla je i od predsjednika HBK-a, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, koji je poručio kako su svi hrvatski biskupi solidarni s kardinalom Puljićem i kako "Crkva ima pravo okupljati, moliti i preporučivati pokojne Božjem milosrđu".

Posebno snažno odjeknula je izjava Uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Uz odlučno odbacivanje orkestriranih huškačkih napada, politikantskih zadiranja u isključivo vjerska pitanja i pokušaja ugrožavanja vjerskih sloboda te uz podršku održavanju mise za sve nevine žrtve nastradale u Drugom i nakon Drugoga svjetskog rata, Uprava Bosne Srebrene u potpunosti se i nedvosmisleno ogradila od nekolicine članova Provincije koji su u svojim javnim nastupima u medijima na bilo koji način relativizirali blajburšku tragediju hrvatskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 12:01