StoryEditor
Hrvatskasvećenik ŠOKIRAO VJERNIKE NA MISI U BIOKOVSKOM SELU RAŠĆANIma

GRMLJAVINA S OLTARA Don Ivan Turić: Josipoviću je ljepša partizanska, a meni pletu ustašku kapu

Piše PSD.
3. rujna 2010. - 00:13

Godine 1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama. Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani su im u tome pomagali...

Josipović kaže da je partizanska kapa lijepa, a ja mu poručujem da je ljepša ustaška. Meni danas pletu tu kapu...

To je samo dio rečenica kojima je don Ivan Turić, župnik u župi biokovskoj na misi služenoj u povodu otkrivanja spomenika žrtvama četničkog pokolja 1942. godine u biokovskom selu Rašćanima, prije nekoliko dana veličao ustaštvo.

Hitlerovi planovi

Govorio je Turić i o Hitlerovim planovima “brisanja Hrvatske s lica zemlje” i u tom kontekstu Antu Pavelića nazvao dobročiniteljem hrvatskog naroda, a Tita i “njegove partizane” prozvao najvećim progoniteljima Hrvata, naglasivši kako je manje zločina počinjeno pod ustaškom nego pod partizanskom kapom.

Osvrnuo se također i na aktualnu hrvatsku stvarnost i ključne poteze suvremene politike.

- Neki govore o privatizaciji i lopovluku. A ja kažem: “Bože, hvala ti za ove naše hrvatske lopove. Jer je bilo gore kad je sve išlo lopovima u Beograd. Imamo danas sve, naš narod, našu zemlju, našu državu. Kome se ne sviđa, neka se gubi iz nje. Kad smo došli do današnje države, generali su poslani u Haag i udaralo se po Franji Tuđmanu” - istaknuo je u Rašćanima don Ivan.

Njegovu propovijed javnost osuđuje. Međutim, iz crkvenih krugova komentara nema. Uredništvo vjerskog portala “Križ života” komentira kako je ta šutnja bila i očekivana jer, kako ističu, “kada se vrh Katoličke crkve spominje u kontekstu posljednjeg bastiona ustaštva i zagovaratelja desničarskih stranaka u Hrvatskoj, onda brojni u Crkvi odmahuju glavom, no kad koji svećenik isto i potvrdi, onda ostatak vrha Crkve šuti i ne sankcionara takvo ponašanje svećenika”.

Hoće li ovo ponašanje don Ivana sankcionirati pravosuđe još je nepoznato. Iz DORH-a su nas, naime, uputili na nadležno Općinsko odvjetništvo u Metkoviću, no tamošnji odvjetnik Vicko Mustapić jučer nam je kazao kako s govorom don Ivana do našeg poziva uopće nije bio upoznat, a ni iz Policijske postaje u Vrgorcu nije mu stigla prijava, niti posebno izvješće vezano uz taj slučaj.

No, Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava skeptičan je oko procesuiranja don Ivana Turića, čije su izjave, po njegovu mišljenju, bez sumnje govor mržnje.

- Teško da je njegovim izjavama potreban ikakav komentar osim da je ta izjava dobar primjer za tvrdnju da vas nitko ne može prikazati u tako lošem svjetlu kao vlastite riječi. S druge strane, mnogo puta ponavljane laži mogu mnogima istinu učiniti neprepoznatljivom i, dugoročno, biti izvor mnogih nesreća - ističe Pusić.

Blasfemične riječi

Navodi i kako je, prema dosadašnjem iskustvu, vjerojatno da će pravosuđe, nažalost, naći načina da ne prepozna u njegovim izjavama kršenje riječi i duha Ustava.

- A Crkva u opravdanju ovih neistinitih, duboko nekršćanskih, pa i blasfemičnih riječi naći će drukčiju interpretaciju sedme Božje zapovijedi – “Ne svjedoči lažno o bližnjemu svome”.

- Tako nam ostaje da se za zaštitu od agresivnih budala koji bi protjerivali one koji se ne slažu s time “da su ustaše spasile Hrvatsku od Hitlera“ ili da ih potkradaju lopovi s nacionalističkom legitimacijom, obratimo ili pomolimo na neku višu adresu - komentira Pusić.

D. z. 
foto: cropix

Turić: Nisu svi klali

Don Ivan Turić nam je jučer kazao kako mu je namjera bila u propovijedi ukazati na to kako se istinsku hrvatsku povijest desetljećima nije moglo istraživati, niti se o njoj govoriti jer se “moralo slušati one koji su nam nametnuli svoja shvaćanja”, zbog čega je povijest puna neistina.

Naveo je i kako je u propovijedi jasno kazao da nisu svi ustaše, kao ni svi partizani, bili jednaki, odnosno da nisu svi klali, objašnjavajući kako nije nikoga osuđivao.

 

#DONIVANTURIĆ#RAŠĆANE#USTAŠE#PARTIZANI

Izdvojeno

05. srpanj 2020 12:22