StoryEditorOCM
Hrvatskanije sve u trgovini

Grlić Radman: Macronov posjet ne treba vezivati samo uz kupnju Rafalea, on je potvrda ispravnosti Hrvatske kao ključne zemlja kada je u pitanju stabilnost jugoistoka Europe

Piše hina
24. studenog 2021. - 18:32

Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od RH koja u ovom dijelu Europe igra važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika, izjavio je u srijedu u Zagrebu šef hrvatske diplomacije.

Dolazak Emmanuela Macrona u srijedu navečer u Hrvatsku prvi je službeni posjet jednog francuskog predsjednika koji se nije dogodio slučajno i koji dolazi na poziv premijera Andreja Plenkovića, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare na marginama sastanka šefova diplomacije država članica i promatrača Američko-jadranske povelje (A5) u Zagrebu. 

"Ova posjet ne treba vezivati samo uz kupnju borbenih zrakoplova Rafale nego ga treba promatrati u sklopu strateškog partnerstva i očekivanja od Hrvatske koja upravo u ovom dijelu Europe igra jednu važnu ulogu sigurnosno-političkog čimbenika u osiguravanju sigurnosti i u prenošenju iskustva zemljamam zapadnog Balkana", istaknuo je. 

On je naglasio da se Macronov posjet uklapa u strateške ciljeve RH. "Za 2022. godinu to je prije svega hrvatska aplikacija i nadamo se ostvarenje ulaska u šengenski prostor, u eurozonu i naravno jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim zrakoplovima Rafale."

Ocijenio je da će posjet dodatno dati vjetar u leđa bilateralnim odnosima i pridonijeti njihovom jačanju. "Puno je toga što nas povezuje i traži intenzivnu suradnju", kazao je ministar. 

Tijekom posjeta premijer Plenković i Macron će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu, a u njihovoj nazočnosti bit će potpisan  ugovor o kupnji zrakoplova.

"Mislim da Francuska kao snažna europska zemlja koja drži Europu, zastupa europske vrijednosti, sigurno može biti značajan strateški partner, a dokument koji ćemo potpisati govori o činjenici jačanja našega savezništva koje je važnije sada nego ikada ranije", istaknuo je Grlić Radman.

Na pitanje zašto do posjeta dolazi tek sad, rekao je kako ne misli da nije bilo htijenja ranije, da su se sad neke stvari poklopile.

Njegov dolazak pokazuje "poštovanje prema Hrvatskoj, hrvatskoj Vladi" koja je "kredibilan i vjerodostojan partner".

"Dolazak Emmanuela Macrona je upravo potvrda ispravnosti Hrvatske koja pridonosi miru i stabilnosti, koja je ključna zemlja kada je u pitanju stabilnost jugoistoka Europe." 

Na pitanje bi li Macron došao da nije bilo kupnje zrakoplova, Grlić Radman je rekao da se uvijek može tražiti ovaj ili onaj razlog ali je i prije odluke u kupnji zrakoplova bilo obećanja i planova za njegov dolazak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 07:53