StoryEditorOCM
Hrvatskasuradnja

Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka na zajedničkom sastanku, evo o čemu se radi: ‘More nas isti problemi‘

Piše Hina
28. ožujka 2023. - 15:39
Zagreb, 280323. Gradska uprava, Trg Stjepana Radica. Gradonacelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, Tomislav Tomasevic, Ivica Puljak, Marko Filipovic i Ivan Radic, s izaslanstvima okupili su se u zagrebackoj Gradskoj upravi kako bi pokrenuli Inicijativu 4 grada, platformu za suradnju o temama od zajednickog interesa izmedju cetiri najveca hrvatska grada. Na fotografiji: Ivan Radic, Marko Filipovic, Tomislav Tomasevic i Ivica Puljak.Ranko Šuvar/Cropix

Sastankom gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuta je u utorak Inicijativa četiri grada, koja će funkcionirati kao platforma za suradnju na temama od zajedničkog interesa najvećih gradova u Hrvatskoj - među ostalim i priuštivog stanovanja.

“Naši gradovi u nekim slučajevima bolje surađuju s nekima u inozemstvu, nego s hrvatskim gradovima, što je apsurd. Često nas more isti problemi i uvidjeli smo da možemo puno bolje upravljati gradovima ako više i intenzivnije surađujemo”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u izjavi medijima.

Inicijativom se povezuju najveća četiri hrvatska grada, a uz Tomaševića inicijativi su pristupili osječki, splitski i riječki gradonačelnici - Ivan Radić, Ivica Puljak i Marko Filipović.

“Na početku smo izabrali tri teme koje nas povezuju - priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija”, rekao je Puljak dodavši da uz zajedničke probleme gradovi imaju mnogo zanimljivih rješenja, koje mogu ponuditi jedni drugima. 

image
Ranko Šuvar/Cropix

Priuštivo stanovanje je problem nacionalnog opstanka, a spojilo ih je upravo rješavanje tog i ostalih problema, kazao je Filipović dotaknuvše se i segmenta energetske učinkovitosti u gradovima.

“Mislim da je odgovor na brojna pitanja upravo u integriranim ulaganjima, tu su sva četiri grada predviđena u nacionalnom okviru financiranja”, kaže Filipović. 

Nadpolitička suradnja četiriju gradonačelnika

Prethodno su gradonačelnici imali više kontakata i bilateralno surađivali, a Radić je dodao da su dogovorene radne skupine gradova koje će raditi na rješavanju naznačenih problema.

“Na konkretnom primjeru Osijeka sada donosimo novu odluku o komunalnom redu, a ona je u Splitu već implementirana. S Rijekom ćemo razgovarati o digitalizaciji, sa Zagrebom nas povezuje i gradski prijevoz, dok je po pitanju otpada Osijek otišao daleko u usporedbi s drugim gradovima”, kaže Radić.

image

Zagreb, 280323.
 

Ranko Šuvar/Cropix

Zanimljive su im i teme upravljanja gradskom imovinom, gospodarenja otpadom, odabira budućeg zelenog modela javnog prijevoza u gradovima - hoće li oni biti na vodik ili na električnu energiju, dodao je Tomašević.

Sva četiri gradonačelnika suradnju vide kao nadpolitičku, a Tomašević je odbacio špekulaciju da su ovi sastanci dio pregovora o nacionalnoj političkoj koaliciji.

Najavili su da će se sljedeći sastanak održati u lipnju u Rijeci, a nakon toga i u ostalim gradovima inicijative.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 03:22