StoryEditor
Hrvatskazaustavit će autobuse

Građani, naoružajte se strpljenjem! Sindikat vozača i prometnih radnika organizira štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Piše G. Radanović
22. kolovoza 2019. - 19:23
promet_kvar16-220819

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske najavili su štrajk upozorenja koji će se održati u petak diljem zemlje, pa i na prometnicama oko Splita.

- Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način - poručili su prometni djelatnici koji će od 10 do 10 i 15 sati ujutro ugasiti motore i zaustaviti autobuse javnih linijskih prijevoznika.

Brojni su se problemi s godinama nakupili, od sve učestalijih napada na vozače do niskih plaća, no vozači posebno ističu kako je ne provođenje Europske uredbe 1370 otvorilo prostor nelojalnoj konkurenciji te dovelo na rub egzistencije većinu prijevoznika s kojima Sindikati žele osigurati granski kolektivni ugovor koji će jamčiti minimalna primanja sada već deficitarnog zanimanja vozača.

Što se tiče spomenute problematike o ugovorima za naknadu usluge prema EU uredbi 1370 napokon možemo izraziti zadovoljstvo kako je u Splitu ovaj ključan projekt priveden kraju, a prve rezultate ćemo vidjeti na ulicama već kroz 15- ak dana kada će početi prometovanja potpuno nova 34 autobusa najviših standarda udobnosti i sigurnosti.

Ugovor nije potpisala općina Dugi Rat, nažalost potez nije ni malo popularan za putnike na tom području, no podržavamo odluku Uprave, jer dugo je Promet bio financijski ugnjetavan - kazao je Hrvoje Mlikota, dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika.

No, ako na državnoj razini ne dođe do kompromisa vladajućih struktura s prijevoznicima, sindikati prognoziraju kako će većina malih mjesta ostati bez usluge prijevoza do škola, radnih mjesta i slično.

- Ako sutrašnje zaustavljanje upozorenja ne naiđe na razumijevanja od strane ljudi zbog kojih se sve ovo i događa, u rujnu ćemo u obustavi rada podršku kolegama dati i mi u gradskom prijevozu, jer već je dugo vremena prošlo od našeg zahtjeva da nas se tretira kao službene osobe, s ciljem zaštite od sve učestalijih napada - dodao je dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika.

U tvrtkama u kojima djeluju dva navedena sindikata zaposleno je preko 7.000 radnika, a ako se njihovim zahtjevima ne udovolji nakon sutrašnjeg štrajka upozorenja, najavljuju obustavu prijevoza u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu putnika, i to s prvim danom školske godine.

Mlikota: Staviti 'Promet' na zdrave noge

Hrvoje Mlikota, dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika pozivao je vlasnike i suvlasnike da ustraju na odlukama koje će Javno prijevozničku tvrtku “Promet” konačno staviti na zdrave noge.

- U istoj vjeri, u lipnju ove godine pokrenuli smo i kolektivne pregovore, s jednim zahtjevom, podizanjem plaće. Za sada možemo potvrditi kako većinski vlasnik Grad Split i Uprava društva pokazuju razumijevanje s obzirom na činjenicu da se plaća nije podizala 13 godina. Uskoro bi trebali postići i dogovor kojim će djelatnici Prometa konačno biti barem dijelom nagrađeni za naporan i težak rad koji obavljaju svih 365 dana u godini stavljajući se na raspolaganje građanima Splita i okolice - poručio je Mlikota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 21:38