StoryEditor

GOVOR ULICE 'Bez oporbe prosvjednici ne mogu srušiti Vladu Jadranke Kosor'

Piše PSD.
27. veljače 2011. - 00:18

Svako vrijeme nosi svoje, pa je i sadašnja Vlada dala novi štih HDZ-ovoj ideji pomirbe ujedinivši socijalno i nacionalno motivirane prosvjednike. Barem u najavama, udružili su se demonstranti okupljeni na Facebooku s poljoprivrednicima, studentima i braniteljskim udrugama, koje su povod za protuvladine prosvjede našle u pravosudnoj zbrci oko Tihomira Purde, branitelja čije je priznanje ratnog zločina iznuđeno mučenjem u srbijanskom logoru. Nakon zagrebačkih prosvjeda u četvrtak navečer, koji su bili oštriji nego brojniji, logično je zapitati se hoće li valjanje mase po ulicama eskalirati.

“Unatoč katastrofalnoj socijalno-ekonomskoj situaciji, ne vjerujem da će doći do omasovljenja prosvjeda”, kaže politolog prof. dr. Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja. “Aktualni prosvjednički korpus previše je heterogen. Jedina spona među njima je nezadovoljstvo”, ističe Milardović, uz napomenu da prosvjednicima “nedostaje sinergije u komunikacijskom smislu. Tek kada bi se te skupine homogenizirale i kada bi se uspostavila komunikacija, sustav bi bio pred velikim izazovom”.

Poput mnogih, Milardović se pita “što radi parlamentarna oporba”, koja, podsjeća, “danomice mora kreirati alternative, a mi ih dosad nismo vidjeli”. Naš sugovornik ne vjeruje ni u prijevremene izbore, jer smatra da će “vladajući do zadnje vremenske jedinice držati vlast zbog toga što žele uvesti zemlju u EU. Da nema toga momenta, sigurno bi već odstupili”. “Čuđenje i zbunjenost političkih elita prosvjedima pokazuje na kojem smo stupnju demokracije”, rezolutan je sociolog prof. dr. Renato Matić, s Hrvatskih studija.

“Što je društvo demokratskije, to su građani češće na ulici, češće izražavaju zahtjeve i to se i od strane građana i vlasti smatra normalnim oblikom komunikacije”, smatra Matić. “U dva se desetljeća među građanima akumuliralo nezadovoljstvo sumnjivim i kriminalnim radnjama političkih vlasti, a odgovornost nije snosio nitko. Nezadovoljstvo se akumuliralo, ali se nije artikuliralo na demokratski način. Sada postoji mogućnost da preraste ne u nasilne, ali svakako u žestoke pozive sadašnjoj garnituri da nam se makne s očiju”, naglašava Matić.

Pod političkim elitama podrazumijeva i opoziciju od koje “nismo čuli apsolutno ništa. Moglo bi se dogoditi da im vlast padne u ruke kao zrela kruška, a mi još uvijek ne znamo što bi učinili za godinu, dvije ili četiri. Sve što od njih čujemo je da vlast ne valja i da treba otići, a to i sami vidimo”, zaključuje Matić. Drugim riječima, pred nama je era u kojoj će nesposobnost vlasti poticati nezadovoljstvo, a autističnost opozicije onemogućavati njezino omasovljenje. A možda se kod opozicije radi i o strahu od loše karme: zadnji političar koji je na vlast došao na krilima uličnih prosvjeda danas sjedi u austrijskom pritvoru.

MARIJANA CVRTILA,
VLADIMIR MATIJANIĆ

‘Slabo definirani zahtjevi’

Ni prof. dr. Ivan Rimac, politolog sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, ne očekuje otvaranje birališta prije roka. Da bi se to dogodilo, pojašnjava, “potreban je snažan oporbeni pritisak u Saboru ili takva masovnost prosvjeda koja bi blokirala svakodnevni život. Zasad ne vidimo ni jedno, ni drugo”, tvrdi Rimac, te kao bitnu prepreku omasovljenju demonstracija vidi “manjkavo definiranje zahtjeva”.

Dr. don IVAN GRUBIŠIĆ: Ulica ne rješava probleme

 Ponukan serijom manjih prosvjeda čiji je zajednički nazivnik sve veće nezadovoljstvo stanjem u državi, zbog čega je na zagrebačkom prosvjedu u četvrtak došlo i do manjeg sukoba prosvjednika s policijom, dr. don Ivan Grubišić, čelnik Saveza udruga, inicijativa i pokreta za građansku i etičku Hrvatsku, oglasio se pozivom za stvaranje organizacijske platforme koja bi trebala okupiti građane, udruge, inicijative i pokrete u Savez za građansku i etičku Hrvatsku.

Sve bi to trebalo rezultirati stvaranjem liste nezavisnih kandidata koji politiku ne vide samo kao prigodu za uhljebljenje.
“Ulica nije rješenje i neće razriješiti narasle probleme društva i države! I zato je ovo reakcija na zahtjeve da se raspišu izvanredni izbori. Čini mi se da prosvjednici koji su preko Facebooka pokrenuli prosvjede na ulicama Zagreba i drugih gradova baš i ne znaju najbolje što hoće”, komentira Grubišić.

“Vidio sam na TV-u anketu po kojoj se čak 83 posto građana ne slaže sa sadašnjim stanjem. Ali, naglašavam, rješavanje takvog stanja ne smijemo prepustiti ulici. Politički problemi se rješavaju izborima, a ne eventualnim nasiljem”, ističe Grubišić.
Njegov savez zalaže se za, prije svega, ponovno popisivanje birača i hrvatskih branitelja, zatim za smanjenje broja saborskih zastupnika na maksimalno 80, uz ukidanje materijalnih povlastica.

Traži se i ograničavanje saborskih mandata na najviše dva, “kako se ne bi stvarala nova kasta povlaštenih i nedodirljivih”.
Decentralizaciju zemlje treba obaviti kroz podjelu na tri do pet povijesnih regija, kojima treba omogućiti policentričan razvoj, pri čemu se podrazumijeva i smanjenje broja općina.

Savez inzistira i na “zaustavljanju prodaje nacionalnog blaga, prirodnih resursa i nekretnina”, zatim na “povezivanju iseljene Hrvatske kao sastavnog dijela hrvatskog korpusa”. Nezakonito “prigrabljena” imovina bi se oduzela, a time bi se financirao fond za otvaranje novih radnih mjesta. “Krađa društvenog vlasništva ne zastarijeva, a ukradeno se mora vratiti”.

Savez traži i revidiranje mjesta vjerskih zajednica, odnosno, njihovog financiranja iz proračuna, uz mogućnost “izmjene ugovora između Katoličke crkve i Vatikana kao i drugih vjerskih zajednica s hrvatskom Vladom radi bahatog ponašanja i trošenja novca iz državnog proračuna bez kontrole”.

Hrvoje Prnjak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 11:25