StoryEditor
HrvatskaNA SUĐENJU GENERALIMA U HAAGU LUKA MIŠETIć UZVRATIO TUŽITELJU

Gotovinin odvjetnik: Razaranje Knina bila je srpska podvala

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 09:32
Posao Ante Gotovine je bio da dobije rat i on je svoj posao obavio, poručio je Mišetić, naglasivši da on nije odgovoran za počinjene zločine

Luka Mišetić
Kao operativni zapovjednik Ante Gotovina ne može odgovarati za pljačke, egzekucije i palež koji se pripisuju Oluji. Prekomjerno granatiranje Knina, koje bi ulazilo u nadležnost vojne operative, izmišljotina je srpske propagande u dosluhu s UN-om na kninskom području.

U najkraćim crtama, tako glasi teza kojom Luka Mišetić pred Haškim tribunalom planira obraniti Gotovinu, čije je suđenje zabilježeno čak u nizozemskim novinama pod naslovom “Gotovina nije spriječio ubijanje staraca”. Za razliku od tužitelja Alana Tiegera, Mišetić tvrdi: Posao Ante Gotovine bio je da dobije rat. Svoj posao on je obavio.

Drugog dana suđenja Gotovini, Markaču i Čermaku, samo su dvojica Gotovininih odvjetnika konzumirali svoje pravo na tzv. uvodnu riječ obrane, dok njihovi kolege, branitelji Čermaka i Markača, drže da ima vremena tijekom sljedećih godinu i pol, koliko će suđenje trajati.

No, uvodnu riječ otvorio je Greg Kehoe, drugi Gotovinin branitelj, opisujući predpovijest Oluje, od raspada SFRJ, preko Srebrenice i Bihaća, uz kritike na račun europskih političara, kao i UN zbog niza uzaludnih mirovnih planova.

Sud: Legalna akcija HV-a

- Ovo je čovjek koji je riješio sve što oni nisu uspjeli, ponovit će nekoliko puta, uz teatralni okret prema optuženičkoj klupi. Očito iživciran, sudac Orie prvo će ga upozoriti da se ne nalazi pred američkom porotom koju valja impresionirati. A do kraja jednosatnog izlaganja, još će mu biranim riječima očitati lekciju: Prilično ste vremena potrošili na uvod, opravdavajući Oluju. Zato se pitam oko čega se spore strane pred ovim sudom? Optužnica nigdje ne tvrdi da akcija nije bila opravdana ili nelegalna.

Ukratko, prava uvodna riječ obrane svela se na izlaganje Luke Mišetića, kojeg je s ponosom iz publike gledao i slušao otac Ivan. Mišetić je koristio materijal raznih televizijskih kuća, uključujući snimku brijunskog sastanka koji Tigeru služi kao podloga za teoriju “zločinačkog pothvata”.

Ustvrdivši kako je kod Tigera riječ o pogrešnoj interpretaciji razgovora koji Tuđman vodi s vrhom uoči Oluje, Luka Mišetić je haaško tužiteljstvo optužio na naopaku logiku.

‘Tieger zataškao izvješće UN-a’

Pozivajući se na vojne udžbenike i američku vojnu doktrinu Mišetić je najavio kako će dokazati da je Tieger, uz pripomoć nekih špijuna, svjesno zataškao jedno izvješće UN-a. Po njemu, niti je topništvo gađalo civilne ciljeve, niti je tako nešto konstatirano UN-om ekspertizom U konačnici je doveo u pitanje broj pobijenih civilnih žrtava.

Od tužitelja Alana Tiegera će tražiti da civilni status argumentirano dokaže za svakog likvidiranog Srbina posebno.

Hertnes: Gađani su vojni ciljevi

Obrana Ante Gotovine se pozvala na izvješće voditelja vojnih promatrača UN-a Steinera Hertnesa, kojim je zaključio da nije bilo znakova prekomjernog ili neselektivnog granatiranja i da su gađani vojni ciljevi.

Plan protiv zločina

Mišetić je podsjetio da su ministri obrane i unutarnjih poslova RH već 2. kolovoza, dva dana uoči početka Oluje, izdali naloge da se spriječe zločini, te da su plan o uspostavi sigurnosti izradili dužnosnici MUP-a i vojne policije Joško Morić i Mate Laušić, koji je zapovijedao provedbom toga plana.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 12:18