StoryEditor
HrvatskaNIKAD MIRNO

Gorjelo u Splitu, na otocima i u Zagori: zbog jake bure u jednom danu na brojne požare borovih šuma i raslinja izašlo 105 vatrogasaca s 32 vozila 

24. ožujka 2020. - 07:09
Bozidar Vukičević/HANZA MEDIA

Bura je dala posla i vatrogascima koji su od ponedjeljka ujutro imali niz intervencija na otvorenom, kako na području Splita tako i na otocima i po zaleđu. Na terenu je tijekom 24 sata bilo 105 vatrogasaca s ukupno 32 vozila.

Javna vatrogasna postrojba Grada Splita intervenirala je sredinom dana, u 14.20 sati, na gašenju požara kod doma za stare i nemoćne u Žrnovnici zajedno s tamošnjim DVD-om te DVD Podstrana. Na terenu su bila tri vozila i devet vatrogasaca. Otprilike u isto vrijeme morali su priskočiti jer se zapalila i naslaga otpada na Putu sv. Lovre.

Gorjelo je ponovno na Hvaru, u Bogomolju, gdje je na otvorenom prostoru buknula vatra oko 17.40 sati. Intervenirali su iz DVD Sućuraj  s jednim vozilo i dva vatrogasca, a tamo su imali što vidjeti, naime, radilo se o spaljivanju koje je izmaklo kontroli. Srećom, plamen je ugašen oko 18 sati.

Na Braču su imali požar borove šume koji je izbio oko 14.15 sati i progutao 1,5 hektar. Vatrogascima je trebalo tri i pol sata da ga samo lokaliziraju, a izašli su s devet vozila i 34 vatrogasca. Ostali su nadgledati i tijekom noći.

Na sinjskom području, u Potravlju buknula je borova šuma koju su gasili pripadnici JVP Sinj s četiri vozila i osam vatrogasaca. Kako se radilo o nepristupačnom terenu, intervencija je bila otežana te se ostalo dežurati tijekom noći.

Na području Muća, u Zelovu izbio je požar trave i niskog raslinja u kojem je zbog jakog vjetra bilo otežano gašenje. Na terenu je bilo pet DVD-ova: Muć, Klis, Solin,Vranjic i Zagora sa 6 vozila i 23 vatrogasca. Nadgledanje terena se nastavilo tijekom noći jer je vatra lokalizirana, ali ne i potpuno ugašena.

Trava i nisko raslinje gorjeli su i u Ljubitovici površine gdje je planula površina od tisuću metara četvornih. Vatru je ugasio u 13,30 DVD Seget Vranjic s tri čovjeka i jednim vozilom.

Nisko raslinje i hrastova šuma gorjeli su u Prološcu Gornjem. Na intervenciji je bila JVP Imotski s tri vozila i osam vatrogasaca. Opožareno je 10 hektara hrastove šume i niskog raslinja. Požar će se nadgledao tijekom noći.

Oko 16.27 sati DVD Zadvarje je javilo o požaru otvorenog prostora u Goričaju, na predjelu Grabovca te su zatražili dodatne snage. Na intervenciju su upućeni DVD Lovreć i Zagvozd te je na terenu bilo 15 vatrogasaca za 4 vozila. Izgorjelo je 12 hektara trave i makije. Požar  je ugašen u 19.00 sati.

Na području Korušca je požar izbio u travi i niskom raslinju i progutao oko pola hektara prije nego li  su ga u 19.50 sati ugasila tri pripadnika DVD Zagora s jednim vozilom.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 12:48