StoryEditor

Glumac Aljoša Vučković pozvao na upis u birački popis hrvatske manjine u Srbiji

Piše PSD.
18. prosinca 2009. - 12:56

Poznati beogradski glumac Aljoša Vučković pozvao je sunarodnjake, pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da se upišu u birački popis hrvatske nacionalne manjine, prenio je u petak vojvođanski tjednik "Hrvatska riječ".

"Upišite se u birački popis hrvatske nacionalne manjine. Kratko traje, ali dugo se pamti. Na to imate pravo", njegova je poruka hrvatskoj zajednici u Srbiji koja će se kao kraći video spot emitirati na vojvođanskim radio i TV postajama.

Poznati glumac je i sam popunio obrazac za upis i predao ga predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Branku Horvatu.

Aljoša Vučković prva je javna ličnost u Srbiji koja je pozvala Hrvate da se upišu u poseban birački popis čime oni stječu pravo na neposredne izbore svojih predstavnika u nacionalno vijeće i druga zastupnička tijela u državi.

Predsjednik HNV-a Branko Horvat izjavio je ovom prigodom da bi se u popis do sredine ožujka 2010. trebalo upisati najmanje 28.000 Hrvata, od ukupno 70.000 koliko ih po popisu iz 2002. živi u Srbiji.

U akciju prikupljanja uključile su se sve hrvatske institucije i organizacije u Srbiji, koje su do prikupile oko 5.000 potpisa.

Formiranje posebnog popisa birača odnosi se na sve nacionalne manjine u Srbiji.

Mađarska manjina je već skupila preko 100.000 potpisa i ona će akciju završiti do Božića.

U tom cilju mađarski mediji u Srbiji vodili su intenzivnu medijsku kampanju koju su osobno prošloga tjedna pomogli mađarski predsjednik Laszlo Solyom i bivši premijer Viktor Orban, lider stranke Fidesz, kao i mnoge javne ličnosti mađarske zajednice u Srbiji.

Postupak formiranja posebnog biračkog popisa manjina vodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava RS, koje je priopćilo da pravo na upis ima oko 800.000 građana Srbije.

(H)
arhiv cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 10:58