StoryEditor

Glogoški sumnja u anketu po kojoj većina ne podržava prosvjed

Piše PSD.
9. ožujka 2015. - 15:35
Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški izrazio je u ponedjeljak sumnju u vjerodostojnost ankete RTL televizije po kojoj većina građana ne podupire prosvjed ispred Ministarstva branitelja kojim se traži smjena resornog ministra Predraga Matića i dvoje suradnika, te usvajanje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Mislim da je stvar u tome tko je naručio ankete, rekao je Glogoški za Hinu i najavio za srijedu konferenciju za novinare u šatoru u Savskoj ulici na kojoj će prosvjednici predstaviti rezultate ankete koju su oni naručili.

Podsjetio je da su neke ankete prije predsjedničkih izbora najavljivale da će na izborim pobijediti Ivo Josipović, što se nije dogodilo, kao i da druge ankete daju Vladi ocjenu dva, pa ona i dalje vlada.

Sumnja u vjerodostojnost te ankete tim je veća kada se vidi da su protiv prosvjeda i članovi jedne političke opcije koja je dala potporu zahtjevu za donošenjem ustavnog zakona o pravima branitelja, dodao je Glogoški ne navodeći o kojoj je političkoj opciji riječ.

Prema anketi koju je objavila RTL televizija prosvjed potpuno podržava 22,8 posto ispitanih, dok ga 11,6 posto uglavnom podržava. Građana koji nikako ne podržavaju prosvjed je 35,3 posto, a njih 12,9 posto ga uglavnom ne podržavaju.

Među političkim strankama prosvjed branitelja najviše podržavaju u HDZ-u (70 posto), a najmanje u SDP-u (5,2 posto). Članovi Živog zida su podijeljeni, 40 posto ih je za prosvjed u Savskoj ulici, a 35,7 posto se protivi. U ORAH-u i HNS-u su nadmoćno protiv prosvjeda.

Gledajući prema regijama, najveću potporu prosvjednici uživaju u Dalmaciji, Slavoniji te Zagrebu i okolici, ali tamo je i najveći postotak građana koji su protiv prosvjeda.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 07:32