StoryEditorOCM
Hrvatskapotvrdio ministar

Globalni IT kvar odrazio se i na Hrvatsku! Prvo je pao CEZIH, probleme sad ima i Kontrola zračne plovidbe

Piše L.G./JL
19. srpnja 2024. - 10:04

Golemi tehnološki kvar pogodio zračne luke, velike banke, medijske kuće i trgovine diljem svijeta, a prvi su problemi nastali i u Hrvatskoj.

Kako saznajemo, pao je CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), sustav kojeg koriste obiteljski liječnici i ljekarne pa kao posljedicu toga bolnice ne mogu očitati uputnice. Međutim, sam bolnički informacijski sustav radi jer je on na drugom serveru.

Također, Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, kaže kako se u njihovim grupama obiteljske medicine liječnici diljem Hrvatske žale da im ne radi sustav.

HZZO je kazao da će provjeriti kakva je situacija i javiti nam.

Tehničke probleme ima i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, kazao je u petak potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Jutros sam dobio informaciju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određene poteškoće, operativno sve radi, ali u administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara, to nije nikakav kibernetički napad nego je kvar u tom programu, izjavio je Butković u Crikvenici gdje sudjeluje na svečanom otvaranju dograđene i rekonstruirane luke Podvorska.

Istaknuo je pritom da Hrvatska kontrola zračne plovidbe normalno funkcionira i njihove operacije nisu dovedene u pitanje i da su državne službe uključene u rješavanje problema.

Internetsku stranicu Hrvatske kontrole zračne plovidbe trenutno nije moguće otvoriti..

Iz Zračne luke Zagreb javljaju da zasad nemaju nikakvih problema s letovima, kao niti s IT sustavima, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:53