StoryEditorOCM
Hrvatskapuno intervencija

Glavni vatrogasni zapovjednik o požarnoj sezoni: ‘U samo 20 dana kolovoza izgorjelo je više od 7.000 hektara‘

Piše vijesti sd
24. kolovoza 2024. - 18:04

Požarna sezona počela je početkom lipnja, a već smo zabilježili i nekoliko većih požara. Ljudskih žrtava nije bilo, ali šteta je velika. Samo ove godine izgorjelo je 20 tisuća hektara površine što je 430 posto više nego lani.

U razgovoru za Studio 4, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je da trenutno nema većih požara na terenu, ali su vatrogasci stalno angažirani na manjim intervencijama.

- Ova sezona je dosta teška, dugotrajna i iscrpljujuća, pa i sam toplinski val koji je pogodio Republiku Hrvatsku. Dosta dugo je trajao i nažalost se nastavlja i dalje. Zabilježili smo veliki broj intervencija. Samo u periodu između 1. i 20. kolovoza ove godine izgorjelo je više od 7.000 hektara površine, a preko 2.800 vatrogasaca je izašlo na teren i pomagalo. Najbitnije je da nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, građana i turista - rekao je Tucaković za HRT.

Naglasio je da su vatrogasci profesionalno pripremljeni i da su njihovi napori rezultirali time da nema ozlijeđenih osoba.

Sezona je iscrpljujuća, a toplinski val koji i dalje traje, otežava posao.

Vatrogasci su se ove godine, nažalost, uz gašenje požara, morali suočiti i s bujičnim poplavama, vjetrovima i tučom.

Tucaković ističe i važnost dobre pripreme i suradnje svih dionika u vatrogastvu, uključujući uvođenje novih kamera i financijska sredstva za podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 07:23