StoryEditor

Glavaš prihvatio Vrkićevu ispriku, a onda su se zagrlili, popili kavu ...

Piše PSD.
9. srpnja 2015. - 14:40
Isprikom i laganim zagrljajem u sudnici, a potom i pomirbenom kavom u kafiću u zgradi osječkoga Suda mirnim rješenjem okončan je pravni spor u kojem je Branimir Glavaš za klevetu tužio gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića.

Tako je i prije nego što je zapravo počela okončana moguća pravosudna trakavica između dva politička kapitalca u kojoj je na površinu moglo isplivati puno toga iz nedavne prošlosti Osijeka, odnosno njegovog političkog i gospodarskog života. No, to se u ovom slučaju neće dogoditi, jer je Vrkić rekao:

„Ispričavam se privatnom tužitelju što sam ga povrijedio iako moja namjera nije bila da ga povrijedim ili nanesem bilo što protivno njegovoj časti i ugledu,“ a Glavaš je na to odgovorio:

„Prihvaćam ispriku okrivljenika Ivana Vrkića, ako je ona iskrena.“ Sve to događalo se u sudnici bez prisustva javnosti, koja je zamoljena da napusti prostoriju, a nakon što su odvjetnici Glavaša i Vrkića kazali kako postoji mogućnost mirnog rješenja spora, što im je, činilo se čisto formalno, ponudio sudac Općinskog suda u Osijeku Ivan Sajter.

Dojam je bio da ni on sam ne vjeruje u takav rasplet, što je donekle i potvrdio nakon okončanja postupka izjavivši da je „došlo do neočekivanog, kopernikanskog, obrata.“ Dogovor iza zatvorenih vrata trajao je 15-tak minuta, a prema riječima očevidaca Vrkić i Glavaš su se nakon postignutog dogovora čak i lagano zagrlili. Poslije rasprave niti jedan od njih nije htio dati izjavu predstavnicima medija, a onda su skupa sa svojim odvjetnicima otišli na kavu u kafić u podrumskim prostorijama zgrade suda.

Podsjetimo, Glavaš je Vrkića tužio nakon što je gradonačelnik Osijeka u veljači prošle godine na konferenciji za novinare izjavio: „Glavaš je ratni profiter i zato treba biti tamo gdje se sada i nalazi!“, pri čemu je pozvao pravosudna tijela da ispitaju porijeko Glavaševe imovine te ga optužio za uništenje osječkog gospodarstva. O svojim saznanjima o tome Vrkić je dao i iskaz u DORH-u, a Glavaš ga je privatno tužio za klevetu. Prva rasprava održana je 2. listopada 2014. godine i na nju je Glavaš pod jakim sigurnosnim mjerama dovezen iz mostarskog zatvora u kojem je tada još služio kaznu za ratne zločine. Ročište je trajalo svega 45 minuta, a Vrkić je tražio izuzeće i suda i suca, čemu Vrhovni sud naknadno nije udovoljio.

Gradonačelnik Osijeka tada je odbio mogućnost isprike. Glavaš je inače tužbom tražio 50 tisuća kuna. Mirnom rješenju spora doprinijeli su i odvjetnici Radan Kovač i Dražen Matijević s Glavaševe, odnosno Ksenija Vržina s Vrkićeve strane, koji su se odrekli i svojih potraživanja, pa će cijeli spor stajati oko 300 kuna paušala. Doduše tu treba dodati i 14 tisuća kuna koliko je iz proračuna MUP-a plaćeno za transfer Glavaša iz Mostara u Osijek i osiguranje njegova puta te boravka u Osijeku. Ostaje za vidjeti što će biti s tužbom koju je iz istih razloga protiv Vrkića pokrenuo HDSSB, koji također za klevetu traži 60 tisuća kuna.

Nikola Patković
Snimio: Vlado Kos/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 08:48