StoryEditorOCM

Glavaš objavio optužnicu protiv Šeksa, Vekića i - sebe

Piše PSD.
22. studenog 2011. - 00:24

Među 2500 stranica teksta koje je pod nazivom 'Beogradska optužnica' Branimir Glavaš u nedjelju, 20. studenoga objavio na svojoj internetskoj stranici, nalazi se i optužnica Vojnog tužilaštva bivše JNA iz kolovoza 1992. protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Branimira Glavaša te još 41 osumnjičenika, redom pripadnika Zbora narodne garde i drugih sudionika obrane Vukovara.

Iz dokumentacije je vidljivo da su iskazi prema kojima je rađena optužnica, prikupljani od pripadnika ZNG-a koji su u to vrijeme bili u logorima Sremska Mitrovica i Stajićevo.

Optužnica Šeksa i ostale tereti da su učinili i poticali druge na izvršenje kaznenog djela genocida iz članka 141. Kaznenog zakona SFRJ, kao i za oružanu pobunu.

Na čelo popisa osumnjičenih branitelja Vukovara, Vojno tužilaštvo u Beogradu stavilo je Tomislava Merčepa, a zatim slijede Jure Marušić, Martin Sabljić, Mirko Nikolašević, Ante Vranjković i Pero Marić.

Mnogi među osumnjičenima, poput Martina Sabljića i Mirka Nikolaševića, više nisu živi.

Šeksa, Vekića i Glavaša tadašnje tužilaštvo JNA optužilo je da u Vukovaru održavali sastanke sa Merčepom i ostalim sudionicima obrane grada, na kojima su ih poticali na uklanjanju građana srpske nacionalnosti sa ključnih pozicija u gradu, a zatim i na zastrašivanje i fizičku likvidaciju dijela Srba.

U optužnici se navodi da su prema potonjem dogovoru, među ostalim, minirane i razrušene obiteljske kuće Đorđa Đukića, Ljubinka Kukića i Dragana Jovičića u Borovu Naselju.

Ubijeni su, prema istome izvoru, i bačeni u Dunav vukovarski Srbi Ljubomir Nikolić, Đorđe Vučinić, Božo Škorić, Zdravko Dadić, Milenko Đekić i Milenko Đuričić.

V. MARJANOVIĆ
arhiv cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 06:09