StoryEditor
Hrvatskaafera janaf

Glas poduzetnika traži ostavke ministara iz ‘kluba‘: Ovo podsjeća na ‘Životinjsku farmu‘ u kojoj su sve svinje bile jednake a neke jednakije od drugih

26. rujna 2020. - 13:20
Klub u vlasništvu jedne od tvrtki predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, na adresi Slovenska 9  Ronald Goršić/Cropix

- Naš je stav da bi svi ministri, pomoćnici i državni tajnici koji su bili u 'klubu' tijekom trajanja mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata od 19. ožujka do 11. svibnja 2020 trebali odmah podnijeti neopozive ostavke - kaže Dražen Oreščanin, jedan od osnivača udruge Glas poduzetnika.

- Prvo zbog svjesnog kršenja propisanih mjera. Ako je Stožer bio izričit u mjerama one moraju vrijediti za sve građane Hrvatke. Drugo, nisu prijavljivali kršenje propisanih mjera kojima su svjedočili. Ako su znali da 'klub' postoji i da je ilegalan trebali su prijaviti policiji.

I treće, ono što je i najgore jest njihovo licemjerje i dvostruka pravila zbog kažnjavanja ugostiteljskih objekata bez razloga, dok oni osobno krše pravila. Pa po medijima su stalno isticali da budemo i ostanemo odgovorn. I što su onda oni činili, pita se Oreščanin.

To sve skupa podsjeća ga poprilično na Orwellovu 'Životnjsku farmu' u kojoj su sve svinje bile jednake ali neke su jednakije od drugih, kazuje.

Tražimo preuzimanje odgovornosti ministara koji su posjećivali 'klub' Dragana Kovačevića, kaže.

Udruga se pita i kako je moguće, dok su se svi građani pridržavali mjera, a sankcionirani su bili oni koji nisu, da ih državni dužnosnici svjesno krše?

Upravo su dužnosnici, stav je Udruge, oni koji moraju biti primjer, a ovdje su pokazali suprotno – pokazali su da ono što vrijedi za sve građane Republike Hrvatske, ne vrijedi i za njih.

U svom priopćenju Udruga Glas poduzetnika ističe i sljedeće:

Mi zatvoreni, oni se druže

'Naši poslovi su bili zatvoreni, svi smo pretrpjeli velike udarce, ali smo slušali autoritet Stožera civilne zaštite kako bismo spasili živote. Ako se svaki građanin i poduzetnik ponaša odgovorno, onda i svaki dužnosnik mora pokazati barem jednaku razinu odgovornosti za vlastite postupke. Ne govoreći o pojedincima, smatramo kako oni koji su boravili u navedenom klubu za vrijeme 'lock-downu' trebaju postupiti odgovorno i moralno. Dvostrukih kriterija ne smije biti!

-Kada vidim ove priče o neregistriranom klubu u kojem se političari i 'kontroverzni' poduzetnici druže i u kojem je brojač novca, kada vidim priče o autu u kojem je milijun eura gotovine, imam osjećaj da gledam Narcose na Netflixu, a ne stvarne događaje u Republici Hrvatskoj.

Očigledno je da na žalost postoje dvije vrste građana ove države - oni koji poštuju zakone i oni drugi kojima je očigledno sve dozvoljeno. Političari moraju biti odgovorni za svoje ponašanje kao što je svatko od nas odgovoran te je zbog toga nužno da svatko tko je bio u 'klubu' u vrijeme' lockdowna' da ostavku i bude razriješen dužnosti - jasno će Oreščanin.

image
Dražen Oreščanin
Dragan Matić/arhiva/Cropix

Pitali su, dodaje, i članove Udruge GP-a, njih gotovo 13 tisuća, da li misle li da dužnosnici koji su kršili propise dolazeći u klub, moraju podnijeti ostavku? Njih 95 posto izjasnilo se da trebaju.

Ističu i kako ovo nije kraj.

Tražit će pokretanje istrage o svim ilegalnim i neprijavljenim radnjama kluba. Uključujući točenje pića bez dozvole, neplaćanje PDV-a, neplaćanja ZAMP-a, upitne Minimalne tehničke uvjete i svega ostaloga, od početka funkcioniranja ovog 'kluba'.

-Ovo što se dogodilo je skandalozno i ne smije se ponoviti! Krajnje je vrijeme da dužnosnici postanu svjesni svoje odgovornosti-zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 11:40