StoryEditorOCM
Hrvatskamisija NSATU

Gdje će biti raspoređeni hrvatski vojnici ako se priključe potpori za Ukrajinu? Evo odgovora iz NATO-a

Piše Vijesti SD
8. listopada 2024. - 13:55
Croatian soldiers in front of the UH-60M Black Hawk helicopter, a donation from the United States of America to the Republic of Croatia, at the military airport in Zagreb on May 25, 2022 during the official handover. The United States donated helicopters UH-60M Black Hawk to Croatia as part of strengthening cooperation between the two countries and NATO in Eastern Europe. (Photo by Denis LOVROVIC/AFP)Denis Lovrovic/Afp

Misija za Ukrajinu izazvala je nove prijepore u državnom vrhu pa je N1 o cijeloj situaciji pitao NATO.

Podsjetimo, Vlada je u Sabor uputila Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO aktivnostima za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU). Vlada ističe da se aktivnosti neće provoditi na teritoriju Ukrajine, a predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da nijedan vojnik u sklopu NSATU-a neće otići u Ukrajinu.

S druge strane, predsjednik RH Zoran Milanović tvrdi da građani Hrvatske moraju znati da će se misija NATO-a odvijati i na teritoriju Ukrajine.

Plenković odluku Milanovića da ne da suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u NATO-voj aktivnosti podrške za Ukrajinu smatra perfidnom manipulacijom. Dodao je i da je Milanović nedavanjem suglasnosti samo “spasio pet časnika da ne odu u  njemački Wiesbaden”.

N1 je o misiji NSATU-a kontaktirao NATO.

"Ako zemlja koja sudjeluje u ovoj misiji odluči poslati svoje časnike u, u našem slučaju, Wiesbaden, je li moguće očekivati ​​da će oni biti premješteni na drugu lokaciju, u neku drugu članicu NATO-a ili možda drugu zemlju nečlanicu (Ukrajinu)?", upitali su.

“Osoblje NSATU-a radit će u zapovjedništvu NATO-a u Wiesbadenu (Njemačka) i u logističkim središtima u istočnom dijelu Saveza kako bi pružili potporu Ukrajini”, odgovorili su iz NATO-a na upit N1.

“Pojedinačne zemlje odlučit će gdje unutar NSATU-a rasporediti svoje osoblje, u bliskoj suradnji s vojnim vlastima NATO-a”, dodao je službenik NATO-a u odgovoru za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 14:06