StoryEditor
Hrvatskaneće mu biti lako

Fuchs ponovno u ulozi ministra obrazovanja i znanosti: čeka ga zahtjevna kurikularna reforma, ali i ‘vrući krumpir‘ iz područja visokog obrazovanja

17. srpnja 2020. - 12:22
Marko Todorov/HANZA MEDIA

Radovan Fuchs, po svemu sudeći, novi je ministar obrazovanja i znanosti, ujedno i posljednje ime nove Plenkovićeve Vlade, čime je kadrovska križaljka popunjena, neslužbeno su jučer objavili mediji. Resor obrazovanja i znanosti, već prema običaju, među zadnjima doznaje ime čelnog čovjeka i takva praksa gotovo prerasta u tradiciju.

Iako je u predizbornoj kampanji Radovan Fuchs branio HDZ-ove boje na temama o obrazovanju i jasno dao do znanja da u potencijalnoj novoj većini HDZ više neće ispustiti ovaj resor iz ruku, sam je nevoljko govorio o mogućnosti da ponovno zasjedne u vruću fotelju ministra obrazovanja i znanosti.

– Ne mogu vam zasad ništa reći prije nego obavim razgovore s gospodinom Plenkovićem nakon njegova povratka iz Bruxellesa – kratko nam je jučer kazao Fuchs, netom što je u medijima objavljena vijest kako će u iduće četiri godine upravo on biti na čelu obrazovnog ministarstva.

Ako bude potvrđen, Fuchs će se zapravo vratiti na staro radno mjesto, na Donje Svetice 138 u Zagrebu, sjedište Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje je od 2009. do 2011. godine obnašao dužnost ministra znanosti, obrazovanja i športa u Vladi Jadranke Kosor.

No, Fuchs je u tome resoru zapravo odavno, još u razdoblju od 1993. do 2000. godine te od 2004. do 2008. godine bio je pomoćnik ministra znanosti za međunarodnu suradnju, a od 2008. do 2009. godine državni tajnik za visoko obrazovanje.

Iz vremena kratkotrajnog prvog ministarskog mandata od 2009. do 2011. godine, među ostalim, ostao je poznat po paketu takozvanih "Fuchsovih zakona", triju zakona iz područja visokog obrazovanja i znanosti, koji su u to vrijeme žestoko kritizirani.

Zakoni nisu dospjeli do Sabora, međutim, danas i najžešći kritičari iz tog vremena priznaju kako je šteta što nisu usvojeni. Danas će izmjene zakona iz područja visokog obrazovanja biti jedan od vrućih krumpira s kojim će se Fuchs ponovno morati uhvatiti u koštac.

Fuchs je u vrijeme Vlade Andreja Plenkovića dao svoj obol kurikularnoj reformi, a premijer ga je 2018. godine imenovao svojim posebnim savjetnikom te koordinatorom Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, iako je to mjesto formalno napustio nakon godinu dana.

Međutim, ostao je i dalje aktivan u tim procesima, a nije se libio javno kritizirati još uvijek aktualnu ministricu Blaženku Divjak, kako zbog njezine uloge u prošlogodišnjem štrajku prosvjetara, tako i njezin mandat uopće, za koji je nedavno rekao kako je bilo "jako puno energije i entuzijazma, a previše PR-a", te ga je ocijenio ocjenom između dvojke i trojke.

Fuchs je rođen u Zagrebu 1953. godine, diplomirao je veterinu, a doktorirao iz područja toksikologije i farmakologije na Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali, u Švedskoj. Trenutačno je i pomoćnik ravnateljice Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Kao kuriozitet, podsjetimo da je s očeve strane u rodu s hrvatskim skladateljem Vatroslavom Lisinskim, koji je rođen kao Ignac Fuchs.

Radovan Fuchs bit će najstariji ministar u novoj Vladi. Na što će se u novome mandatu primarno usmjeriti, tek ćemo čuti od njega. U predizbornoj kampanji je najavljivao važnost evaluacije dosadašnjeg dijela kurikularne reforme te naglašavao kako "bez znanstvenih analiza i snimanja cijelog sustava te znanstvenog praćenja rezultata nećemo napraviti dobar posao".

Kako bilo, nakon protekle, nikad zabilježene slične školske godine, svakome tko dođe u ovaj resor neće biti ni najmanje lako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 12:00