StoryEditor
Hrvatska‘originalna metoda‘

Fuchs o testiranju učenika ponedjeljkom: ministar komentirao što ako roditelji budu lagali o testovima ili ako se zaraza u razredu pojavi sredinom tjedna

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 11:58

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs prije sjednice Vlade komentirao je novu mjeru testiranja učenika prije nastave ponedjeljkom. Kaže da se radi o jedinstvenoj metodi kojoj nije cilj sprečavanje širenja zaraze .

Ističe da je osnovni cilj ove mjere ukidanje samoizolacije i da se učenici vrate u škole. 

"Učenici koji su pozitivni da ostanu kod kuće, a svi ostali su u školi", rekao je.

Dodaje kako imamo preko 10.000 samoizolacija, a vjeruje kako je puno više jer službe to ne mogu pratiti. "Rastu i brojevi kod učenika", rekao je.

Ministar kaže kako se mjera uvodi kako bi "djeca bila što manje na online nastavi. Radi se o ukidanju praktički samoizolacije za učenike. To nije mjera sprečavanja širenja zaraze nego ukidanje samoizloacije u školama", rekao je.

"Primijenili smo originalnu metodu", kaže ministar i dodaje kako je dobra ideja da škole roditeljima dijele testove i da se djeca testiraju kod kuće te oni koji budu pozitivni ostanu kod kuće. Moguće je da netko bude potizivan i sredinom tjedna, onda učiteljica obavještava roditelje da se i ostali testiraju. 

Ministarstvo će dati upute školama kako bi se proces trebao odvijati kada dobiju informacije o distribuiranju testova što bi se trebalo znati kroz nekoliko dana. 

"Vjerujem da će svi u interesu djece... Tko želi lagati vjerojatno hoće. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu", rekao je i dodao kako vjeruje da će većina roditelja postupati pošetno.

Ministar kaže kako još ne zna koliko će mjera koštati, ali prema procjenama testovi će biti oko 10 milijuna kuna, a ukupno bi na mjeru moglo otići 20 milijuna kuna.

Na pitanje hoće li biti raspisan natječaj za nabavu testova, ministar odgovara da se za to treba obratiti Robnim zalihama.

Iako se još ne zna kad će početi testiranja, roditelji će ponedjeljkom prije nastave testirati djecu i bilježiti rezultate. Cilj je ukidanje samoizolacije za zdrave učenike.

Brzim testiranjima ukida se samoizolacija za učenike: "Nema cijene koju nećemo platiti, samo da su djeca slobodna"

Od početka ove nastavne godine više od 120.000 djece je bilo u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 07:21