StoryEditorOCM

Friščić: Premijerka je htjela Podravku prodati Tedeschiju, a ja sam joj zaprijetio da ću srušiti Vladu

Piše PSD.
26. travnja 2011. - 19:59

Premijerka Jadranka Kosor u jeku afere Spice htjela je Podravku prodati Emilu Tedeschiju, ali šef HSS-a Josip Friščić spriječio ju je u tome.

Tvrdi to sam Friščić u razgovoru za današnji broj regionalnog tjednika Podravski list.

- Neki su prosudili da je tada bila prava prilika da se Podravka preuzme. Dioncie su pale, lokalna politička struktura se posvadila i mislili su da je došlo pravo vrijeme za preuzimanje tvrtke. Bilo je tada i mnogo upita: meni, premijerki, ministrima. Moram reći da me premijerka dvaput zvala na razgovor te mi rekla da joj neki gospodarski savjetnici preporučuju da bi zbog afere i svih političkih konotacija bilo najbolje da se Podravka proda. Tada sam joj otvoreno rekao kako tog časa mi više nismo partneri - izjavio je čelnik HSS-a.

Na pitanje znači li to da bi HSS, da je Podravka prodana, doista napustio koaliciju i srušio Vladu, Friščić potvrđuje: "Da, upravo to. Prodaja Podravke jednokratno bi značila da će država dobiti novac i baš ništa drugo. A ja nisam otišao u Zagreb da bih svoj kraj ostavio bez najvećega gospodarskog subjekta".

Potpredsjednik Sabora komentirao je i posljednje afere u kojima se spominju imena istaknutih HSS-ovih dužnosnika: direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i čelnika Janafa Ante Markova.

- Pred svake izbore otvaraju se ormari pa ispadaju kosturi. Danas je u Hrvatskoj, na žalost, svaki javni posao pod upitnikom. Apsolutno podupirem antikorupcijsku borbu i provjeru svih sumnji, ali danas se nitko ne usudi ništa potpisivati. Ako govorimo o JANAF-u, točno je da je kupio dio Diokijevih kapaciteta, ali ne iz hira, već EU-obveze da Hrvatska mora stvoriti kapacitete za skladištenje goriva. Prije sklapanja ugovora napravljena je procjena vrijednosti nekretnina, a odluke o kupnji donesene su na mjerodavnim tijelima tvrtke i ne vidim tu ništa sporno.

Kad je o Hrvatskim vodama riječ, na natječaju bilo je i jeftnijih ponuda od odabranih, ali ako netko nudi ugradnju betona po 60 kuna onda mora računati da barem šljunak i cement ukrade, prijevoz i radnike ne plati, a upitno je hoće li platiti i porez državi. No slažem se da sve treba provjeriti i otkloniti svaku sumnju - odgovorio je Friščić.

Pojasnio je i zbog čega podupire šefa Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića unatoč činjenici da se domaći nogomet valja u blatnoj kaljuži.

- Nešto je tu upalo u kaljužu, dijelom se s time slažem, a dijelom i ne. No javnost zaboravlja da je Igor Štimac, a ne HNS, vodio Prvu nogometnu ligu kao čelnik Udruge prvoligaša. Upravo su iz te udruge bile poslane poruke da će se klubovima osigurati status, novac, uvjeti. A što je osigurano? Bio sam član HNS-a kad je on bio jače političko tijelo nego Tuđmanov VONS. Bili su tu premijeri, gradonačelnici, generali, ministri. A Marković je došao iz miljea koji je donio pomirbu i micanje politike iz tog tijela te je učinio mnogo za HNS. Pa cijelo to vrijeme naša reprezentacija nije pala ispod desetog mjesta na ljestvici, i to među svjetskim nogometnim velesilama - zaključio je Friščić.

Robert Mihaljević
foto: arhiv cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 02:35