StoryEditor
Hrvatskaodlazak nije spin

Frenki Laušić: Kovačićev potez otvara čitav niz situacija između Mosta i HDZ-a; Đakić: Neću se ispričati Kovačiću!; Vlada: Ništa od ostavke

Piše PSD
12. ožujka 2017. - 11:30
vlada11-020317.JPG

Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista i Frenki Lušić, komentator Slobodne Dalmacije, bili su gosti Točke na tjedan N1 televiziji

EKSKLUZIVNO Mostovac Ivan Kovačić kuvertirao ostavku i poslao poruku Plenkoviću: Neću sudjelovati u Vladi koja ne provodi reforme!

Jučer je vijest o mogućem odlasku Kovačića odijeknula medijima. Je li to neki spin ili je Kovačić spreman napusitit Vladu?

Laušić: Mislim da ovo nije spin, ali mislim da i nije glavni povod za ovaj potez - ta izjava gospodina Đakića. Mislim da je to formalni povod. Mislim da je tu namjera Kovačića i savjetnika Relkovića da Vladu primoraju da krenu u reformu teritorijalne uprave i ako ne dobije takva jamstva od premijera Kovačić bi mogao izaći iz vlade. Sad ćemo vidjeti od čega je sazdan.

To otvara čitav niz situacija između Mosta i HDZ-a. Zanimljivo je, kako i piše u članku Slobodne Dalmacije, da Kovačić to nije rekao Petrovu, da je on to saznao iz medija i zanimljivo će biti kako će se on tu postaviti i hoće li on tražiti da se smanji broj županija. Mostu prijeti, ako ne ostvari te prvotne svoje reforme ili barem uvjete da se one provedu, mogućnost da na idućim parlamentarnim izborima nestanu.

Kako vam se čini ovaj potez Kovačića?

Toma: Kovačića već poznajemo, ima kratki fitilj. Teško se oteti tajmingu pred lokalne izbore. Bilo bi bolje da su iza toga nekakvi ozbiljni razgovori koalicijskih partnera. Ovo iznenađuje. Osim toga oni su usuglasili programe. Ako su to razlozi onda i bolje ode. Ako ne može funkcionirati samo zato jer je jedan zastupnik nešto nelijepo rekao.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Đakić potvrdio kako se neće ispričati Kovačiću

U telefonskom razgovoru za N1 Josip Đakić je kazao kako iza svoje izjave stoji te kako se nema namjeru ispričati Kovačiću.

Iz Vlade pak poručuju kako je imenovanje Tafre i Nađ provedeno po zakonu i kako od Kovačićeve ostavke neće biti ništa.

''Nema ostavke ministra Ivana Kovačića. Višnja Tafra imenovana je odlukom Vlade nakon javnog natječaja. Vesna Nađ premještena je sporazumno nakon isteka tzv. prava 6 plus 6 na mjesto sukladno njeznim kvalifikacijama. Sve je u obavljeno u dogovoru ministra uprave Ivana Kovačića i ministra  branitelja Tomislava Medveda'', priopćeno je iz Vlade.

Priopćenje Ministartva branitelja

Nastavno na medijske napise o premještaju Vesne Nađ, bivše djelatnice Ministarstva hrvatskih branitelja u Ministarstvo uprave, dajemo sljedeće priopćenje:

Vesna Nađ državna je službenica koja je bila zaposlena u Ministarstvu hrvatskih branitelja od 1998. godine. Tijekom radnog staža obavljala je i rukovodeće poslove te se specijalizirala za poslove javne uprave i provođenje Zakona o općem upravnom postupku. 

U vremenu dvanaeste Vlade Republike Hrvatske (Koalicijska Vlada Zorana Milanovića) obavljala je funkciju zamjenice ministra branitelja. Nakon isteka mandata, sukladno Zakonu o državnim službenicima, Vesna Nađ predala je zahtjev za povratak u državnu službu. 

Sukladno Zakonu o državnim službenicima i stručnoj spremi imenovane te dogovoru čelnika tijela, Vesna Nađ premještena je na mjesto više upravne savjetnice u Ministarstvo uprave. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo uprave ispoštovali su sve zakonske odredbe koje se odnose na pravo dužnosnika na povratak na radno mjesto i premještaja državnog službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 10:04