StoryEditor
Hrvatskadonosi ‘provjereno‘

Franjo Varga stao pred kamere: bivši MUP-ov informatičar progovorio o korupciji i aferi SMS, ali otkrio i krivca za svastiku na Poljudu: ‘Mamić mi je za to dao 700 tisuća kuna‘

Piše PSD
10. rujna 2021. - 12:04

Franjo Varga, nepravomoćno osuđen za aferu SMS, u kojoj ga se tereti da je lažirao poruke koje su trebale pomoći Zdravku Mamiću i Ivici Todoriću, za Provjereno je prvi put otkrio svoju stranu priče.

- Zašto bih ja bio Pedro koji visi kad nemam veze s time? Zbog političkih obračuna. Zato što se netko želi riješiti nekoga. I politički ubiti. I da ja zato robijam? -  rekao je Varga, bivši MUP-ov informatičar, nakon što se odvažio sjesti pred kamere.

Dočekao je ekipu Provjerenog u dvorištu svoje kuće u Belišću. Okružen kompjuterima i kamerama, kako bi njegovo vlastito snimanje počelo snimanje prije službenoga. U svojim očima, prenosi Dnevnik, on nije napravio ništa krivo.

- Mene se uvijek htjelo prikazati kao nekog groznog kriminalca koji pravi lažne SMS poruke, što nije točno - rekao je Varga.

Njegovo se ime vezuje uz afere SMS, kako one povezane s aferom Agrokor, tako i one vezane za Zdravka Mamića. Optužen je za njihovo falsificiranje. U jednoj takvoj komunikaciji, za koju je USKOK ustvrdio da je lažna, radi se o navodnom utjecaju bivšeg glavnog državnog odvjetnika RH Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbenom postupku, ali i na suca Županijskog suda u Osijeku.

Varga tvrdi da je SMS-ove koji su se odnosili na slučaj Zdravka Mamića dobio iz jednog izvora u čiju vjerodostojnost nimalo ne sumnja. U prvom iskazu USKOK-u rekao je drugačije. "Ne znam ja što je puštano sve i tko je puštao. U njihovoj optužnici stoji svašta lažno", poručio je tada.

SMS-ove koji su se vezali uz proces Ivice Todorića je, tvrdi, pronašao na jednom laptopu.

- Riješi se Ramljaka i pošaljimo nekog tko će uistinu uništiti dokaze, a ne otkrivati afere jer u situaciji smo u kojoj je K pustio sve u Večernji, a naši poslovi nisu završeni. Ako trag dovede do nas, trag novca, mi padamo. Ne samo ja, već i ti - piše u SMS porukama iz optužnice u slučaju Todorić.

- To sam ja skinuo s jednog računala koje mi je doneseno da se prebaci na drugo. U tim porukama se nalazio i Brkić. Netko mu je pokušao smjestit, da on želi svoj dio u Agrokoru. Ja sam ga upozorio na to. Ja s Todorićem niti imam ikakve kontakte niti znam ikoga tko zna Todorića. Podnio sam kaznenu prijavu sa sumnjom na počinjenje kaznenog djela ili lažnih poruka ili pokušaja otimačine - tvrdi Varga.

Tvrdi da mu Curić nije pomagao

Kako prenosi Dnevnik, ništa od navedenog ni USKOK ni sud nisu držali relevantnim. Uzeli su u obzir iskaze brojnih svjedoka i nalaz informatičke vještakinje, koja je ustvrdila da su svi SMS-ovi lažni, i da ih je izradio Franjo Varga. Za to je nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

U izradi SMS-ova, stoji u presudi, pomogao mu je Blaž Curić, nekadašnji vozač bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Osuđen je da je Vargi dostavljao brojeve telefona za njihovu izradu. Među ostalim, brojeve Milijana Brkića i Martine Dalić. Varga tvrdi da je komunicirao ne samo s premijerom, već i brojnim drugima u vrhu HDZ-a.

- Sad, što sam ja točno radio, mnogi su me iskorištavali za neke svoje igre i igrice, to sam ja nažalost kasno shvatio. Ne bih o imenima. Prepoznaju se oni sada. Za istrage me jesu koristili. Ja sam dosta istraga odradio. Sve sam prijavio Državnom odvjetništvu. Pod pseudonimom, radi obitelji - ispričao je Varga za Provjereno.

Blaž Curić mu je, kako stoji u optužnici, dojavio da je pod istragom netom prije uhićenja. Kazao mu je da sve briše. USKOK je detektirao da se to odnosi na SMS-ove koje je pisao. Ali Varga sada ima drugu verziju toga.

- Trebao sam izbrisati poruke i pozive koje sam razmjenjivao s premijerom, s Orepićem, s Brkićem. Nema veze s Mamićem. Gospodin Curić uopće nije znao da se ja čujem s gospodinom Mamićem. Poruke sam brisao da se mene ne bi dovodilo u vezu s njima - nastoji uvjeriti novinare.

Otkrio krivca za svastiku na Poljudu

Blaž Curić je kum Milijana Brkića. Njihovo duboko poznanstvo ne skriva. Ono datira, kaže, iz vremena dok su obojica bili u MUP-u. 

U javnosti se pisalo da je Varga za Brkiće odrađivao neke poslove, poput praćenja. Pala je bila i kaznena prijava, provedena je istraga, ali je na kraju sve odbačeno. Varga ne želi loše pričati o Brkiću i tvrdi da ovaj od njega ništa nije tražio.

- Jedan od mojih prijatelja mi je rekao: krenut će istraga na tebe. Dobili su moje ime i prezime i trebali su mi nešto prišiti zato što su očekivali da ću ja uvaliti Milijana Brkića. Oni su očekivali da ću ja biti najslabija karika koja će pričati protiv njega - ispričao je varga novinarima Provjerenog.

Prema njegovim riječima, Milijan Brkić je žrtva sadašnjeg premijera, a smjestiti mu se pokušalo i u aferi SMS, kada je, prema njegovoj verziji događaja, poruke pronašao na spomenutom laptopu. Ni za to nema nikakve dokaze.

Varga je bio u kontaktu s Tomislavom Karamarkom. Tijekom istrage u aferi SMS ustvrdilo se da ga je upravo on povezao sa Zdravkom Mamićem.

Novinari su pokušali kontaktirati Karamarka, koji se nije javio, a Brkić im je poklopio slušalicu. Rekao je kako je Mamiću predao dokaze o tome tko je nacrtao svastiku na nogometnom stadionu Poljud, koja se jasno vidjela prije šest godina na travnjaku tijekom utakmice Hrvatska i Italija, piše Dnevnik.

- To sam s Vladom Galićem radio. Došao sam do toga da je plaćeno pedeset tisuća kuna da ugasi kamere tu večer i da omogući da se iscrta svastika. Platio mu je konkretno Ostojić i Kotromanović su se s njime našli. Nisam došao do konkretnih imena. Jedan ili dva imena sam imao. To sam dao gospodinu Mamiću. On je sve to predao policiji. Ali ništa - objašnjava informatičar.

image 
Vlado Kos/Cropix

Ranko Ostojić u to je vrijeme bio ministar unutarnjih poslova. Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović više ga je puta zbog svega prozivala, ali istraga nije urodila plodom.

Počinitelji nisu pronađeni, unatoč puštenoj snimci preskakanja ograde više mladića na jednom ulazu, te ponuđenoj novčanoj nagradi onome tko bude ponudio više informacija, piše Dnevnik.

No zato je Vargu, kaže, Zdravko Mamić nagradio što mu je dao informacije o tome tko je nacrtao svastiku na Poljudu.

- Dao mi je oko šesto, sedamsto tisuća kuna. Ali o porukama nismo razgovarali. Gospodin Mamić mi nikada nije platio niti za te poruke niti da ja počinim bilo kakvo kazneno djelo - uvjeravao je novinarku Provjerenog Anu Malbašu.

Svjedok je USKOK-u prenio nešto drugačije Vargine tvrdnje. Svjedočio je da Varga prati komunikaciju nekih osoba za Mamića.

Da su informacije koje mu je Varga prenio povezane s bivšim ministrima policije i obrane, govori i činjenica da je Mamić o tome u ožujku govorio na press konferenciji. Iako se to pretjerano nije svidjelo njegovom odvjetniku.

- Neću vam reći da sam ja njega u tri-četiri navrata jedva sputao da ne krene s nekim stvarima, pa sam mu rekao 'oćeš ti još neki postupak - kazao je tom prilikom Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Policija po pitanju svastike tvrdi da istraga još traje, a Mamić nije odgovorio na poziv novinara Provjerenog. 

Motivacija za istup u medijima

Novinari Provjerenog upitali su Vargu zašto se odlučio oglasiti tek sada.

- Jer je sada aktualno sve to vezano uz suce i uz određene istrage koje sada idu u USKOK-u. Konkretno, pričam sada o sucima koji su imali direkt sa mnom i sa gospodinom Mamićem. Znači isti su suci bili u igri - glasio je njegov odgovor.

- Oni su zaprimili novce od gospodina Mamića da ga oslobode, no oni su ga osudili. Znači, netko puno jači i utjecajniji koji ih je mogao puno više ucjenjivati je tu stupio na scenu, ucijenio ih da osude gospodina Mamića - dodao je Varga.

Franjo Varga, zaključuju novinari, ovime ne krije da jedna od potencijalnih motivacija leži u tome što je presuda u slučaju afere SMS nepravomoćna. O žalbi se trenutačno odlučuje na Visokom kaznenom sudu. Obrana, među ostalim, pokušava srušiti informatičko vještačenje, što je ključni dokaz da su SMS-ovi lažni.

- U spisu nismo utvrdili da su postojale takozvane zrcalne kopije i zapravo da je pitanje jesu li ti metapodaci koji su se nalazili na uređaju pravilno zaštićeni kada su od Franje Varge i Blaža Curića oduzeti - zapitao se Vargin odvjetnik Mario Poljak.

Vargina obrana se žalila i na činjenicu da je o njegovoj presudi odlučivao i sudac Darko Krušlin, isti onaj koji je sudio Zdravku Mamiću i za kojeg se sumnja da je od njega zajedno s drugim osječkim sucima uzeo mito. Odvjetnik Miljević je na Vrhovnom sudu tražio da se otvori zapisnik da se vidi kako su glasali suci na prvom stupnju u Mamićevom slučaju.

- Na kraju se dižem ja u ime cijele obrane i kažem da molim sudsko vijeće Vrhovnog suda da otvori zapisnik o vijećanju i glasanje prvostupanjskog suda, da se vidi glasanje. Mislim da nešto jasnije od toga ne može biti - kazao je Miljević za Provjereno.

Znači li to da odvjetnik ima saznanja da je jedan od sudaca za kojeg se sumnja da je mito primio na prvom stupnju odlučivanja bio protiv toga da se Mamića pošalje u zatvor? Prema obrani, cijeli proces je previše inkriminiran. Miljević smatra da postoje elementi za obnovu kaznenog postupka.

Franjo Varga osuđen je da je sprječavao dokazivanje u slučaju Zdravka Mamića, pa se i on nada promjenama u svojem procesu. "Zakonski bi presuda trebala pasti. Nisam ni sa kim komunicirao niti se čuo. Povukao sam se. Ne komuniciram ni sa kim“, zaključio je.

Franjo Varga pred kamere nije stao sve dok Zdravko Mamić nije pokrenuo priču o mitu osječkim sucima. Sada se tim SMS-ovima koji su mu trebali pomoći želi dati nova konotacija, da oni imaju itekakvog smisla, da je netko suce za koje se sumnja da su uzeli mito morao nagovarati da ga osude.

Kako prenosi Dnevnik, ovim istupom Varga ne želi pomoći samo sebi, već ponovno želi pomoći Zdravku Mamiću. A i prikazati Milijana Brkića žrtvenim janjetom ovog i bivšeg čelnika HDZ-a. Prije nego što je dao intervju, Varga je za svoje tvrdnje obećao dokaze za brojne afere. Do emitiranja ove reportaže nije dao niti jedan materijalni dokaz.

item - id = 1126237
related id = 0 -> 1136436
related id = 1 -> 1135950
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 12:41