StoryEditor
HrvatskaNEMAJU UVJETA

Fotografije podignule prašinu: zaštitar koji se zbog hladnoće sakrio ispod kartonske kućice kraj bolnice - sankcioniran? ‘Teško živimo, plaće su male‘

Piše Tihana Marović
9. prosinca 2020. - 18:49

Nakon što smo objavili priču o zaštitarima koji su protekloga vikenda na Facebook stranici "Zaštitarstvo RH – zaštitarski glasnik" objavili fotografije kućice od kartona u kojoj na temperaturama ispod nule čuvaju ulaz u KB Dubrava, a što ravnatelj bolnice, kao i zaštitarska tvrtka Bilić-Erić odlučno negiraju, priča je dobila epilog. Dobili smo, naime, dojavu kako je zaštitar koji je podignuo kartonsku kućicu na svom radnom mjestu, kako bi se ogrijao i zaštitio od lošeg vremena, dobio oštre sankcije na svom radnom mjestu, te kako je zbog ovog događaja kompletna zaštitarska postava u KB-u Dubrava promijenjena.

Iz zaštitarske tvrtke Bilić-Erić takve navode odbacuju.

- Trgovačko društvo Bilić-Erić bavi se poslovima privatne zaštite više od 20 godina i u svom radu brine o sigurnosti velikog broja klijenata s više od 900 radnika koji svojim radom brinu i o svojim obiteljima. Kod preuzimanja poslova štićenja objekata strogo vodimo računa da se svakom radniku osiguraju minimalni uvjeti za rad.

Preuzimanjem objekta KB Dubrava radnicima su osigurani maksimalni uvjeti rada na štićenju prostora KB Dubrava, odnosno za smještaj se koriste postojeći kontejneri opremljeni svim potrebnim za ugodan i siguran boravak i rad zaštitara. Ukoliko posao štićenja zahtjeva boravak zaštitara na otvorenom prostoru, rad se organizira u vremenskim rotacijama, odnosno vodi se računa o zdravlju svakog zaštitara.

Kartonska kutija nije, niti će ikada služiti kao mjesto boravka ili rada zaštitara. Nažalost, u današnje doba, na internetu svatko može objaviti što želi, bez obzira radi li se o istinitoj informaciji ili ne. Objavom na Facebook grupi Zaštitarski kutak nanosi se šteta prvenstveno zaštitarima, kao i zaštitarskoj djelatnosti u cjelini - stoji u njihovom priopćenju.

Sporne fotografije su pak na društvenim mrežama podignule veliku prašinu, većina građana smatra kako zaštitari zaista, bez obzira na to što se krije u pozadini ovog slučaja, rade u iznimno teškim uvjetima, s dugim smjenama od dvanaest sati i minimalnim plaćama, te kako je njihov posao podcijenjen.

Javilo nam se nekoliko čitatelja koji se već godinama bave ovom djelatnosti. U istinitost fotografija, tvrde, ne sumnjaju jer im je itekako poznato kako zaštitari cijele smjene provode na otvorenom bez obzira na hladnoću, pa im uvjeti najviše ovise o lokaciji koju dobiju za čuvati.

- Svakako nije isto čuvati bankomate na otvorenom i raditi u šoping centru. Ima pristojnih i adekvatnih, ali i uistinu loših uvjeta rada. Smjene i satnice ne treba ni komentirati. Sat nam se plaća uglavnom između 26 i 33 kune. Sad izračunajte koliko sati moram odraditi za prehraniti obitelj koju gotovo i ne vidim. Smjene, kao i mjesto rada, mijenjaju nam kako im padne na pamet, uglavnom nemamo pravo glasa. Ako ne prihvatimo, radit će netko drugi - govori nam zaštitar jedne splitske tvrtke.

S pravom se, čini nam se, Nikola Sraka, tajnik Sindikata zaposlenih u zaštitarskih djelatnost, pita: Tko će zaštiti zaštitare?

Stoji pri svome, fotografija je autentična, a zaštitari, upozorava, bez adekvatnih uvjeta rade i na temperaturama u minusu.

- U ovo vrijeme korone situacija je teška za našu djelatnost. Na stotine njih je potpisalo, jer su bili prisiljeni, sporazumne otkaze i izgubili uvjete koje bi imali na burzi. To je protivno zakonu, no nemaju uvjeta za izboriti se. Malo je u javnosti poznato kako zaštitari putuju na posao prelazeći i po stotinu kilometara, zato i pristaju na teške smjene od dvanaest sati, ne isplati im se putovati za manje - upozorava Sraka.

item - id = 1063086
related id = 0 -> 1136368
related id = 1 -> 1117913
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 17:15