StoryEditor

Fikret Abdić izlazi na slobodu u ožujku

Piše PSD.
12. prosinca 2011. - 23:29
Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa , večeras (ponedjeljak) je u pulskom zatvoru,nakon trosatne sjednice odlučilo Fikreta Abdića pustiti na slobodu u ožujku iduće godine.

Članovi tog Povjerenstva 26. rujna su odluku o njegovom mogućem prijevremenom izlasku na slobodu odgodili do danas.Inače , obitelj Fikreta Abdića u lipnju je podnijela zahtjev za njegovim uvjetnim otpustom, jer je odležao 2/3 zatvorske kazne.

Naime, Županijski sud u Karlovcu osudio ga je 2002. zbog ratnog zločina počinjenog u BiH na 20 godina zatvora, ali mu je Vrhovni sud 2005. smanjio kaznu za pet godina. U pulskom je zatvoru od 2007.

U obrazloženju zahtjeva za Abdićevim uvjetnim otpustom, kojeg su dostavili supruga i njegovo četvero djece, navodi se kako Abdić ima 72. godine, zdravstvenih tegoba s nogom, da se vladao uzorno, sam se predao policiji ,te nije bio u bijegu,kao što nije iskoristio povlastice koje se stječu nakon polovice izdržane kazne od slobodnih vikenda, godišnjeg odmora, te premještaja u poluotvoreni ili otvoreni zatvor.

Fikreta Abdića zvanog Babo tereti se da je suprotno Ustavu BiH proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne obrane, organizirao otvaranje logora za protivnike te pokrajine, u kojima je najmanje troje njih umrlo zbog zlostavljanja, a kroz koje je prošlo oko 5000 zarobljenika.

Idejni tvorac i bivši direktor negdašnjeg prehrambenog diva Agrokomerca u Velikoj Kladuši, Fikret Abdić iz zatvora je najavio model njegova preuzimanja,pokretanja proizvodnje i spašavanja od propasti, što je naišlo na oduševljenje žitelja Cazinske krajine i njegovih pristaša,koji su ga redovito za rođendan posjećivali u pulskom zatvoru.
Branka Žužić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 05:28