StoryEditor
Hrvatskabrojke iz snova

Fantastična predsezona, ugostitelji trljaju ruke: Hrvatsku posjetilo 1,2 milijuna turista više nego lani; Evo koji su gosti najbrojniji, kakva je popunjenost te tko je podbacio

Piše R. Mikačić
4. srpnja 2017. - 21:19
07-2014_CROPIX_izbor18

Prvo poluvrijeme turističke godine u Hrvatskoj donijelo je doista spektakularne brojke turističkog prometa: u tom predsezonskom razdoblju posjetilo nas je 1,2 milijuna turista više nego lani, a broj noći koje su proveli u nekom našem smještaju veći je za 6,4 milijuna noćenja.

Tako Hrvatska prema podacima sustava eVisitor u najizdašniji dio turističke godine ulazi sa fantastičnom predsezonskom „zalihom“ od ukupno 5,7 milijuna dolazaka gostiju i 22,9 milijuna noćenja, što je za 22 odnosno 23 posto više nego lani.

Kada se tome doda da su u tom rastu najveći doprinos dali najveći svjetski putnici, a naši tradicionalni gosti Nijemci koji su i u predsezonskom turističkom prometu bili najbrojniji sa čak 823.829 dolazaka (34 posto više), jasno je da razloga za zadovoljstvo među turističkom strukom ima napretek. Jer, prava turistička žetva tek počinje.

Najviše gostiju zadržavalo se u predsezoni u Istri (6.82 milijuna noćenja), Kvarneru (3.92 milijuna noćenja), te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3.88 milijuna noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 2.36 milijuna noćenja, Zadarska sa 2.28 milijuna noćenja te Šibensko-kninska s 1.23 milijuna noćenja. Naši gosti u dosadašnjem dijelu sezone najviše su posjećivali i zadržavali se u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Zagrebu i Splitu.

- Rezultati turističkog prometa u prvih šest mjeseci potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Činjenica jest da imamo konkurentan proizvod, ali smo konstantno rastuća destinacija zbog predanog rada i truda svih turističkih djelatnika, a ja im se ovim putem na tome zahvaljujem.

Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale i brojne nove zračne linije koje povezuju hrvatske destinacije sa zemljama diljem svijeta. Vjerujem da će se odlični trendovi nastaviti i u ostatku godine i da će se time dati još jedan dodatni zamah razvoju turizma i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva- kazao je ministar turizma Gari Cappelli komentirajući izvješća o turističkom prometu.

Unatoč tako velikom rastu zanimanja gostiju za Hrvatsku, dvoznamenkasti rast broja kreveta u obiteljskom smještaju i u ovoj godini koji se popeo na gotovo 600 tisuća kreveta, doveo je do toga da je taj vid turističke ponude još uvijek najlošije popunjen. Tako su, na primjer, prema eVisitoru jučer gotovo svi hotelski (osnovni) kreveti bili puni, dok je u domaćinstvima popunjenost tek na razini od oko 50 posto, zbog čega privatni iznajmljivači tek čekaju svoju "špicu".


Amerikanaca 30 posto više

Tijekom prvih šest mjeseci osim tradicionalnih tržišta Njemačke, Austrije i Slovenije, odlične rezultate ostvarili smo sa tržišta Velike Britanije, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, odakle je rast dolazaka i noćenja veći od 30 posto.

Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Ujedinjene Kraljevine i Poljske. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima, dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 890 tisuća noćenja.


Lipanj za povijest

U samom lipnju ostvareno je 2.68 milijuna dolazaka i 13.54 milijuna noćenja. U usporedbi sa lipnjem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 32 posto, dok je u noćenjima zabilježen porast od 33 posto. I u lipnju je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Sve mlađi turisti

Najveći rast noćenja broja gostiju bilježi se u dobnim kategorijama turista od 18 do 30 godina, dok broj onih koji su u predsezoni samostalno organizirali put u Hrvatsku raste za 28 posto. No, i agencijskih gostiju je čak 15 posto više nego lani.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 03:57