StoryEditor
Hrvatskainicijativa nepoznatog autora na društvenoj mreži okupila 2200 istomišljenika

Facebook buntovnici: Ne točite gorivo 22. veljače!

Piše PSD.
9. veljače 2012. - 16:29

Cijena goriva već je odavno prešla psihološku granicu od 10 kuna. Nakon novih poskupljenja naftnih i benzinskih derivata, koja su startala 23. siječnja ove godine, negodovanje građana sve je glasnije. Cijena eurosupera 95 na Ininim crpkama iznosi 10,20 kuna po litri, a 98-ica je 10,25 kuna za litru, dok je eurodizel 9,63 kune.

Cijene su još veće kod Lukoila, gdje za eurosuper 95 treba platiti 10,25 kuna, a za eurosuper 98 točno 10,58 kuna.

Svaka lipa gore dodatni je razlog za mrzovoljnost, pa se tako na Facebooku pojavila jedna konkretna inicijativa koja poziva na bojkot svih benzinskih postaja u Hrvatskoj, i to 22. veljače, od 0 do 24 sata.

“Došlo je vrijeme da hrvatski građani pruže otpor Ini i ostalim naftnim kompanijama u kojima caruje korupcija, a cijene su neopravdano visoke zahvaljujući monopolu i Ivi Sanaderu koji je dobio najmanje 10 milijuna eura mita da bi mađarski MOL preuzeo Inu koja trenutno ima većinu tržišta u RH. Kada rastu cijene derivata, kažu da je to vezano uz tečaj dolara i mediteransko tržište. No kada je tečaj dolara povoljniji i kada cijene barela sirove nafte padaju, oni ili ne mijenjaju cijene ili je to pojeftinjenje od par lipa, a kada dižu cijene, onda dignu maksimalno koliko se može (3 posto)”, stoji u pozivu na bojkot koji je inicirao nepoznati autor, kojem se na Facebooku do ove srijede pridružilo više od 2200 korisnika.

“Ta srijeda, 22. veljače, dan je kada bojkotiramo sve benzinske postaje, te im time zadajemo ozbiljan udarac u poslovanju, a kome je hitno tankanje, neka to obavi dan ranije kako bi građani napokon složno zadali udarac naftnim kompanijama”, navedeno je u pozivu. 

- Cijene formira Vlada RH, stoga nije u redu da se nas djelatnike Ine proziva zbog poskupljenja - neslužbeno su nam kazali u Ini.

Inače, do komentara o ovoj inicijativi bilo je teško doći među hrvatskim sindikatima i naftnim kompanijama. Od Sindikata naftnog gospodarstva također nismo ništa doznali jer, kako su nam kratko kazali, ne mogu ništa komentirati jer nemaju nikakvih informacija o navedenom bojkotu niti ih je itko kontaktirao u vezi s tim.

Merien ILIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 07:29