StoryEditorOCM
Hrvatskalaži, laži me...

EU sredstva za muljanje: kako je moguće da ista osoba dva puta dobije potpore s lažnim papirima? Netko spava na poslu

Piše Ivo Bonković
5. listopada 2024. - 17:53

Zanimljiva je vijest od četvrtka, jest zabilježena, ali nekako stidljiva. Ovako je javila Hina, mi donosimo skraćenu vijest s nama najzanimljivijim detaljima: “Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvoje osumnjičenih zbog prijevare s potporama u poljoprivredi, među kojima je i riječka poduzetnica Vanja G., koja je i lani bila uhićena zbog subvencijske prijevare...

EPPO je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestio kako sumnja da su Vanja G. i prokurist jednoga trgovačkog društva, od listopada 2021. do 17. listopada 2022., na prijevaran način tražili bespovratne potpore sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u omjeru od 85 posto te državnog proračuna RH u omjeru od 15 posto.

Dvojac je, sumnja EPPO, u ime tvrtke podnio zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za 497.976 eura potpore u sklopu javnog natječaja "Potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", ukupne vrijednosti 711.394 eura....

Osumnjičena Vanja G. uhićena je u listopadu prošle godine zbog sumnje da je uz pomoć suosumnjičenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

EPPO je tada izvijestio da je bila riječ o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na koji je Vanja G. zatražila bespovratna sredstva EU-a za poljoprivredu, koja je nužna s obzirom da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, Vanja G. je, prema sumnjama EPPO-a, uz pomoć suosumnjičenika, svojoj prijavi priložila lažne dokumente pa joj je slijedom toga bio odobren zahtjev za dodjelom subvencija, nakon čega je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju njezinoj tvrtki platila 1,5 milijuna eura... Vanja G. za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist od 1,5 milijuna eura, oštetivši pritom Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun RH.”

Nije ovo prvi, a zasigurno ni posljednji slučaj muljanja s potporama (posebna je priča čemu uopće ovakav sustav potpora, ali to je posebna ekonomska tema...). Ali zanimljivo je kako je Vanja G. uspjela dva puta prevariti sve koji su uključeni u odobravanje potpora, kako je moguće da su i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i hrvatska država, koji su sufinancirali program, dva puta nasjeli na istu prijevaru iste osobe.

Tko pregledava papire, tko pregledava osobe koje se prijavljuju, što bi bilo da nema Ureda europskog javnog tužitelja, može li se bilo tko prijaviti i zaglumiti da će saditi tulipane, paprike i smokve i skupiti stotine tisuća ili milijuna eura? I sad se vraćamo na ključno pitanje, za koga su te potpore i kakav je njihov smisao, pogotovo u hrvatskoj poljoprivredi gdje, što je više potpora, tako manje od nje ostaje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 17:54