StoryEditor
Hrvatskateška dilema

Epidemiolozi se pitaju zašto imamo isti visoki broj zaraženih kao lani, dok je broj hospitaliziranih i preminulih znatno veći

Piše PSD
25. listopada 2021. - 12:23
24. listopada 2020. imali smo 2.242 pozitivna, 731 hospitaliziranog i 16 mrtvih. Jučer je bilo 2.293 pozitivna, 1.091 u bolnici, a umrlo ih je 28 (ilustracija)Duje Klarić/Cropix

Njemačka je uvrstila Hrvatsku na popis visokorizičnih zemalja zbog širenja koronavirusa. I danas je više od 2.000 novozaraženih. Taj broj sličan je onome na današnji dan prije godinu dana, no ono što zabrinjava jest podatak da je broj hospitaliziranih i preminulih znatno veći nego u isto vrijeme lani.

Pandemiji se ne nazire kraj, bilježe se dvije, tri tisuće oboljelih na dan, a građanima je već dosta pa su, ako se pita epidemiologe, zaboravili na osnovne mjere, piše Anja Perković za N1.

“Sigurno su ove veće brojke rezultat novih varijanti, a dio razloga je i to što su ljudi već zamoreni od preventivnih mjera, raznih pravila manje se pridržavaju”, ističe Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a.

Dok se traži objašnjenje za trenutnu situaciju, odnos brojeva sad i prije godinu dana pokazuje slijedeće…

image
Anka Mrak Taritaš: Pitanje za premijera, koji stoji iza svega, kako su zemlje Mediterana uspjele cijepiti 80 - 90 posto? Vidite kako i što pa prepišite
Damjan Tadić/Cropix

24. listopada 2020. imali smo 2.242 pozitivna, 731 osoba bila je hospitalizirana, a 16 osoba je umrlo.

24. listopada 2021. imamo 2.293 pozitivnih, 1.091 osobu u bolnici, a umrlo ih je 28.

Hrvatska na začelju s cijepljenjem

Razlika je 69 slučajeva novozaraženih više nego 2020., broj hospitaliziranih na današnji dan je veći za 360 pacijenata, a 12 osoba više je preminulo.

Mogući razlozi su novi sojevi, ali i spora dinamika cijepljenja, koje u prvom redu štiti od teških oblika bolesti, izvještava N1.

Neslaganja u znanstvenim krugovima skrenula su fokus s pravog problema jer Hrvatska je gotovo na začelju s cijepljenjem.

“Zabrinjava zapravo pozicija Stožera koja održava poziciju Vlade koja sad zauzima stav da se ne želi nikome zamjeriti, i da ni na koji način ne želi narušiti svoj rejting pa čak i ako to znači izbjeći odgovornost oko broja cijepljenih, odnosno necijepljenih u Hrvatskoj”, ističe Ivana Kekin iz Nove ljevice.

image
Ivana Kekin: Vlada ni na koji način ne želi narušiti svoj rejting pa čak i ako to znači izbjeći odgovornost oko broja necijepljenih 
Damir Krajač/Cropix

Da su odluke Stožera više političke, a ne stručne, smatra Anka Mrak Taritaš:

“Ako imamo stanje neprocijepljene nacije, mjere neće poboljšati procijepljenost, štoviše. Samo je pitanje za premijera koji stoji iza svega kako su zemlje Mediterana uspjele cijepiti 80 posto, 90 posto, ajde vidjeti kako i što, pa prepišite…”

Kritike Stožeru dolaze i iz redova Mosta. Sinjski gradonačelnik Miro Bulj poručuje da je zbog dvostrukih kriterija Hrvastka tu gdje je…

“Jedno kontradiktorno tijelo u koje narod nema povjerenje i to je doovelo do situacije da njihovi tvrdolinijaški stožeraški zahtjevi koji su bili, nitko ih ne shvaća ozbiljno”, rekao je Bulj.

Dok svijet traži dugoročno rješenje, Njemačka ima privremno za hrvatske državljane koji se nisu cijepili niti preboljeli covid – uvedena je petodnevna karantena, izvještava N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 23:09