StoryEditor
Hrvatskariječ stručnjaka

Epidemiolog Rončević: Britanski soj virusa će kroz nekoliko mjeseci početi dominirati. Zato sva nepotrebna okupljanja treba svesti na minimum

Piše PSD
11. veljače 2021. - 12:44

Dobrica Rončević, epidemiolog iz Rijeke, gostovao je u Novom danu i komentirao aktualnu epidemiološku situaciju.

Upitan ima li detektiranih britanskih sojeva u Primorsko-goranskoj županiji, Rončević je rekao da s područja županije nisu sekvencirani uzorci za novi virus.

“Mi nemamo razloga sumnjati da je na području priobalja također proširen ovaj soj virusa. Možemo pretpostaviti da je do širenja došlo ranije, neposredno nakon nove godine, a možda čak i prije”, rekao je Rončević.

“Ovaj soj virusa će vrlo vjerojatno kroz nekoliko mjeseci početi dominirati”, rekao je Rončević.

Govoreći o popuštanju mjera, Rončević je rekao da je ono dopustivo, ako se radi o prioritetnim aktivnostima. “Ne treba kočiti gospodarstvo, treba relaksirati mjere koliko god je moguće, kako bi gospodarstvo bilo što funkcionalnije. Slično je i sa školstvom, to je jedan od prioriteta”, rekao je Rončević.

“Kad govorimo o prioritetnim djelatnostima, odnosno društvenim segmentima, onda su određene modifikacije dopuštene kad god je moguće provesti, ali kad se ne radi o prioritetnim aktinostima, ne bi trebalo drastičnije popuštati mjere”, smatra epidemiolog.

“U svjetlu novog soja koji je infektivniji i znatno se lakše prenosi, treba sva okupljanja ljudi, pogotovo bez odgovarajuće distance, bez korištenja maske, bez prozračivanja, ako se radi o zatvorenim prostorima, zaista svoditi na minimum. Takav rizik koji proizlazi iz okupljanja koji nisu neophodna, takve događaje bi trebalo u svakom slučaju destimulirati i ne bi ih trebalo dopuštati”, rekao je Rončević.

On smatra da sve zemlje, uključujući i Hrvatsku, imaju problem s provedbom mjera i nadzorom. “Jedno je mjera koja piše na papiru, a drugo provjera njene provedbe. Svjesni smo na dnevnoj razini da je taj nadzor i primjena mjera problematična i postaje sve više problematična što su ljudi umorniji od provedbe mjera”, rekao je riječki epidemiolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 18:42