StoryEditor
Hrvatska‘bilo je pitanje dana‘

Epidemiolog o novom soju koronavirusa u Hrvatskoj: Ne budemo li poštovali mjere, slijedi nam eksplozija zaraženih. Simptomi britanske varijante nešto su drugačiji

10. veljače 2021. - 11:29

- Bilo je samo pitanje dana kad će se britanski soj koronavirusa pojaviti i kod nas jer je stigao i u sve zemlje u našem okruženju. To definitivno nije dobra vijest, no ključ širenja epidemije i dalje je u našim rukama. I protiv ovog soja, kao i onoga iz Wuhana ili bilo kojeg drugog, štitimo se poštujući epidemiološke mjere. Nosimo maske, držimo razmak, izbjegavajmo okupljanja i na taj način ćemo spriječiti širenje i mutiranog i nemutiranog virusa. Ako ne budemo poštovali epidemiološke mjere, dogodit će nam se se nagla eksplozija zaraženih – kazao nam je epidemiolog dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Jasno mu je kaže, da su ljudi frustrirani, željni druženja, da  se mora nastaviti raditi, ali upozorava da nam u slučaju naglog popuštanja mjera ne gine treći val.

U Hrvatskoj je prvo danas ujutro Ministarstvo zdravstva službeno potvrdilo tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa, a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Budući da su tri slučaja otkrivena na 61 uzorku, to bi moglo značiti da je virus već prilično prisutan u Hrvatskoj. Britanske mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije. Potom je sat kasnije, epidemiolog Bernard Kaić, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera otkrio da su dobili podatke za još osam zaraženih britanskim sojem.

"Tih osam zaraženih su iz Zagreba, Sisaka i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Moramo napraviti sve da se smanji širenje nove varijante da se ne poveća incidencija", kazao je Kaić.

Što znamo o britanskom soju?

Simptomi zaraznijeg, britanskog soja koronavirusa nešto su drugačiji od ranije dominantne varijante.

Gubitak mirisa i okusa, zaštitni znak zaraze osnovnim sojem koronavirusa, nešto je rjeđi pri zarazi ovom varijantom, dok su kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u ovoj verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja. Zadnje istraživanje znanstvenika King’s Collegea i Harvarda pokazuje da britanski soj ne dovodi do teže kliničke slike kao što se ranije mislilo.

Zbog naglog širenja smatra se da je njegova prenosivost veća od 40 posto od virusa iz Wuhana, zbog čega su u Velikoj Britaniji u nekoliko navrata uvedene strože mjere, dok su druge zemlje branile putovanja prema njima. Nova varijanta virusa imala je 23 promjene u odnosu na izvorni virus. Zbog mutacija koje su primijećene u engleskom soju koronavirusa na “spike” proteinu, zna se da se mutirani virus može jače povezati s receptorom i da je to vjerojatno razlog zašto je taj soj infektivniji.

image
Miroslav Venus
Privatni Album

Dr. Miroslav Venus ističe kako trenutno i dalje imamo dobre epidemiološke pokazatelje. "No pritisak za smanjenjem mjera je velik i ako mu se podlegne i nepromišljeno sve naglo otvori vrlo brzo ćemo se naći u problemu. Još uvijek je hladno, a sad nam stiže novi hladni val koji stvara povoljnije uvjete za širenje respiratornih zaraza. Uz to nemamo ni blizu dovoljno procijepljenih, ne samo s dvije doze cjepiva nego ni s jednom – naglašava dr. Venus.

Do sada je u Hrvatskoj s dvije doze cijepljeno 40.966 osoba.

 "Raketni pogon" 

"Slažem se s virologinjom Melanie Brinkmann, savjetnicom kancelarke Angele Merkel, koja je ovaj tjedan upozorila njemačku vladu da ne ide s popuštanjem mjera - kaže nam Venus. 

Njemačka znanstvenica koja radi za Helmholtz centar za infekcije za Spigel je izjavila kako bi u tom slučaju brojke odmah porasle. Brinkmann je navela kako je za virologe samo pitanje vremena, ne mjeseci, nego tjedana kada će se novi sojevi proširiti cijelom Europom pa tako i Njemačkom.

- Mutirani soj iz Velike Britanije i ostali će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon – zaključila je njemačka virologinja.

Britanski soj velike muke zadaje i Francuzima .

Gilles Pialoux, stručnjak za zarazne bolesti iz pariške bolnice Tenon, danas je izjavio da skoro 40 posto slučajeva u tom gradu i okolici otpada na britanski soj.  "Situacija je alarmantna", naglasio je Pialoux za televiziju BFM, dodavši da iz zdravstvene perspektive ne vidi kako Francuska može izbjeći novu opću karantenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 16:41