StoryEditorOCM
Hrvatskaglas struke

Epidemiolog Bernard Kaić: Ivermektin nema dokazanog djelovanja kod COVID-a, bilo bi preporučljivo cijepiti djecu, a liječnike s prosvjeda treba poslati na edukaciju

Piše PSD
5. prosinca 2021. - 20:10
Prim. dr. Bernard Kaić: Nakon iskustva sa cjepivom protiv svinjske gripe nimalo me ne čudi da smo jedni od najgorih u Europi u cijepljenju protiv COVID-19  Goran Mehkek/Cropix

U danima kad napokon bilježimo pad broja novooboljelih od bolesti COVID-19, ali nas, kao i čitav svijet, muči posvemašnja neizvjesnost u pogledu nove varijante koronavirusa otkrivene na jugu Afrike, koja bi mogla odrediti budući smjer pandemije, o tome je s prim. dr. Bernardom Kaićem, voditeljem Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, razgovarala Ljerka Bratonja Martinović za Novi list.

U omikronu je pronađen velik broj mutacija. Što to znači?

– Što je veći broj mutacija u samom genomu virusa, to je drukčija i njegova prezentacija prema našem imunološkom sustavu. Tako da bi te mutacije u spike-proteinu koje se smatraju najvažnijima, jer naš organizam prepoznaje spike-protein prvenstveno, mogle bi promijeniti antigenost virusa, na način da ga ne prepoznaje imunitet stečen ranijim kontaktom sa SARS-CoV virusom.

Netko tko je prebolio ili netko tko je cijepljen ne bi imao nikakvu zaštitu za koronavirus, ako su te mutacije u dovoljnoj mjeri izmijenile sastav spike-proteina. Ali izgleda da nije tako, da nisu u toj mjeri izmijenile njegov sastav.

Izgleda da bi cjepiva mogla biti nešto malo manje učinkovita protiv omikrona, ali i dalje solidno učinkovita. To se očekuje prema sadašnjim informacijama. Ali vidjet ćemo, to treba sad pratiti.

Iako se ne zna koliko je postojeće cjepivo učinkovito za omikron, dio stručnjaka preporučuje treću dozu?

– Vidio sam neke radove koji su gledali učinkovitost cjepiva na deltu. I na deltu je je cjepivo nešto slabije učinkovito nego na wuhanski soj, koji se nalazi u cjepivu. Ali neki radovi govore da se nakon treće doze povećava učinkovitost čak i na deltu i na betu i na gamu, iako cjepivo na njima nije temeljeno.

Teoretski, to bi moglo značiti da bi treća doza povećala učinkovitost cijepljenja i na omikron. Ali treba vremena za dokaze, da se dovoljno dugo prati na dovoljno velikom broju ljudi, da bi mogli sa sigurnošću reći da će ta treća doza protiv omikrona biti učinkovitija nego dvije doze. Treba vremena, ali je za očekivati.

Čudan narod hrvatski

Ako nam stiže varijanta još zaraznija od delte, a novo cjepivo treba čekati još najmanje tri mjeseca, znači da bi to novo cjepivo moglo debelo kasniti za virusom?

– Ne možemo znati koliko će se brzo novi soj proširiti. Wuhanski je trebao najdulje – više od šest mjeseci. Alfa i delta proširile su se za dva do tri mjeseca po cijelom svijetu. Ako se omikron bude širio tom brzinom ili većom, naravno da će se proširiti prije nego dođe cjepivo.

Ali pitanje je hoće li uopće trebati raditi cjepivo protiv omikrona, jer možda će dovoljno dobro štititi i ovo. Možda ta antigenska razlika nije tako velika da je ne prepozna naš organizam. Uostalom, protiv delte nisu radili novo cjepivo jer su ustanovili da su cjepiva dovoljno učinkovita iako nisu napravljena na delta varijanti.

image
'Izgleda da bi cjepiva mogla biti nešto malo manje učinkovita protiv omikrona, ali i dalje solidno učinkovita. To se očekuje prema sadašnjim informacijama. Ali vidjet ćemo, to treba sad pratiti'
AFP

Naši su se epidemiolozi nekad dičili činjenicom da smo u europskom vrhu po procijepljenosti stanovništva protiv dječjih bolesti. Jeste li mogli zamisliti da ćemo doći u situaciju da smo na europskom dnu po procijepljenosti, i to u jeku najveće pandemije koju pamtimo?

– Jesmo, imali smo jako visoke cijepne obuhvate u dječjoj dobi, više niti to nemamo. Uopće više nismo pri vrhu. Mnoge zemlje, pogotovo skandinavske, imaju puno više cijepne obuhvate protiv dječjih bolesti.

Naravno da ima i zemalja s nižim obuhvatima, tako da smo sad negdje u prosjeku Europe. A što se tiče COVID-19, da smo među najgorima, uopće se ne čudim. Mi smo, izgleda, jedan malo čudan narod.

Ne znam sjećate li se 2009. godine kad je bila pandemijska gripa, tzv. svinjska gripa. Pojavila se u ljeto 2009., a mi smo već ranije, ne znajući da će doći pandemije, naručili sezonsko cjepivo protiv gripe, 600.000 doza.

Kad se pojavilo pandemijsko cjepivo, bilo je predviđeno naručiti puno više doza pandemijskog cjepiva jer je već tada bilo jasno da sezonsko cjepivo neće štititi od pandemijskog soja, ali je na kraju kupljeno puno manje kad se vidjelo kako je slab odaziv.

Tada se sezonskim cjepivom cijepilo 600.000 ljudi, iako se znalo da je to cjepivo potpuno neučinkovito za svinjsku gripu koja je došla, a cjepivom koje je specifično napravljeno za svinjsku gripu se cijepilo samo 15.000 ljudi.

Što je totalno apsurdno. Tako da me nimalo ne čudi da smo jedni od najgorih u Europi u cijepljenju protiv COVID-19. Moram reći da sam čak ugodno iznenađen odazivom, s obzirom na to jako loše i šokirajuće iskustvo iz 2009., piše Novi list.

image
'Godine 2009.  sezonskim cjepivom protiv gripe cijepilo se 600.000 ljudi, iako se znalo da je ono potpuno neučinkovito za svinjsku gripu koja je došla, a cjepivom koje je specifično napravljeno za svinjsku gripu se cijepilo samo 15.000 ljudi'
Božidar Vukičević/Cropix

A što nam se dogodilo, društvene mreže ili nešto drugo?

– Pa tada su jako glasni bili nekakvi teoretičari zavjera i protivnici cijepljenja. Ali tada, ne znam više koja je stranka bila na vlasti, a koja je htjela na vlast, počeli su se stručnjaci različitih političkih stranaka prepucavati koristeći to cjepivo kao neki argument sebi u prilog.

Ocrnjivali su to cjepivo, potpuno nepotrebno, čak i zdravstveni radnici, čisto u političke svrhe. I onda još uz to i ti antivakcinalci, teoretičari zavjera, i cjepivo je jednostavno preslabo prihvaćeno.

Pandemije su stalne

S jedne strane imamo loše vođenje Hrvatske kroz pandemiju, mnogo oboljelih, visoku smrtnost, a s druge strane ljude koji se ne žele cijepiti, poštivati mjere. Na kome je odgovornost za loše brojke u Hrvatskoj?

– To je kombinacija svega. Prvenstveno je virus odgovoran. Loše brojke imaju sve zemlje. Ne znam zemlju koja ima dobre brojke, osim možda Kine koja nakon onog wuhanskog soja više nije imala ništa. Ali oni su toliko zatvoreni, toliko strogo postupaju pri pojavi svakog slučaja, da naši građani ne bi sigurno podnijeli takav način postupanja.

Druge sve zemlje imaju u valovima velike brojeve. Pred mjesec-dva smo govorili kako smo mi grozni, a druge zemlje dobre. Nismo mi ništa lošiji, nego je samo kod nas ranije došao taj četvrti val. Sad kod nas pada, a u drugim zemljama zapadne Europe raste.

A prije nas je bio u Portugalu i Francuskoj. To je samo stvar kretanja valova. Ne mislim da je tu itko kriv ili da je nešto bilo loše. Naravno da se moglo sve drukčije, moglo se imati manje oboljelih i manje umrlih uz puno veća ograničenja sloboda i veću štetu po ekonomiju.

Moglo se kažnjavati ljude po cesti za nepridržavanje mjera, što bi izazvalo dodatni revolt. Razne varijante su postojale, ali ne mislim da je išta baš otišlo skroz krivo.

image
'Kod COVID-19 vidimo da i djeca mogu imati ozbiljne oblike bolesti, tako da tu nemam dvojbe. Mislim da bi bilo preporučljivo da se cijepe djeca kad se sve uzme u obzir, uključujući i korist za svako pojedino dijete'
Vladimir Dugandžić/Cropix

U Hrvatskoj će uskoro krenuti i cijepljenje djece mlađe od 11 godina. Kakav je vaš stav, treba li cijepiti djecu i mlade?

– To je uvijek odnos procjene koristi i rizika, za mlade kao i za stare, odrasle, kronične bolesnike. Opasnost od COVID-19 je za mlade i za djecu manja nego za odrasle. To je činjenica. Ali ipak apsolutno sva savjetodavna tijela kažu da je rizik komplikacija od COVID-19 kod djece veći nego rizik od cijepljenja.

Tako da ćemo dati preporuku da se cijepe djeca za koju roditelji to žele jer dijete ipak može razviti i multisistemski upalni sindrom koji je strašno teška bolest. Dijete može imati i postCOVID, dugotrajni COVID-19, imamo na Klinici za zarazne bolesti i hospitaliziranu djecu, a prepostavljam ne bi bili hospitalizirani da samo šmrcaju.

Dakle, imaju ozbiljnu bolest. Djeca, dakle, obolijevaju. Naravno u puno manjem postotku nego stari ljudi, ali to se može izbjeći cijepljenjem. Ne u potpunosti, jer cjepivo nije potpuna zaštita, ali se može u velikoj broju smanjiti taj rizik.

Drugo je pitanje postizanje kolektivnog imuniteta sa svrhom zaštite starijih, pa neke države to koriste. Recimo, Amerikanci i Japanci imali su nekoliko sezona cijepljenja protiv gripe gdje su ciljali školsku djecu jer se među njima gripa najviše širila.

Pokazalo se da kad procijepe djecu, stariji doista puno manje obolijevaju. Sada neke zemlje na temelju te logike promoviraju cijepljenje djece. No nadilazi moju ingerenciju o tome razmišljati, mislim da je to i pitanje etičnosti i prava, a ne samo medicine.

Ali kod COVID-19 vidimo da i djeca mogu imati ozbiljne oblike bolesti, tako da tu nemam dvojbe. Mislim da bi bilo preporučljivo da se cijepe djeca kad se sve uzme u obzir, uključujući i korist za svako pojedino dijete.

Peti val je neizbježan

Je li sada već evidentno, s obzirom na aktualnu situaciju, da će omikron nositi peti val, ili će to možda biti delta?

– Da nema omikrona, mislim da bi delta sama mogla izazvati peti val, ali vjerujem da bi bio blaži nego što je ovaj. A sada, uz omikron, moguće je da bude jednako intenzivan kao i ovaj, četvrti.

Što ako obje varijante budu u opticaju, mogu li one koegzistirati?

– Pa da, kad je bila smjena varijanti, kad je alfa preuzimala funkcionirala je skupa sa wuhanskom, kad je delta preuzimala, koegzistirala je sa alfom određeno vrijeme, i onda preuzela. Tako će vjerojatno i tu biti neko vrijeme omikron skupa s deltom.

Vidjeli smo liječnike na prosvjedima, medicinska sestra prodavala je COVID-potvrde… Jesu li to ljudi kojima treba zabraniti rad u zdravstvu, oduzeti im licence?

– Liječnici na prosvjedu, to mogu shvatiti ako kao neinformirana osoba to čini iz svog uvjerenja. Mislim da bi tu osobu trebalo poslati na obaveznu dodatnu stručnu edukaciju. A za falsificiranje medicinske dokumentacije, to mislim da je kazneno djelo koje bi trebalo sankcionirati otkazom i gubitkom licence.

Jesu li COVID-potvrde opravdale svoje uvođenje?

– U smislu da je porastao interes za cijepljenje, da. Dijelom su se ljudi cijepili zbog straha, ali dijelom i zbog COVID-potvrda. A koliko su pridonijele suzbijanju infekcije, teško mi je reći. Teško je razdvojiti utjecaj COVID-potvrde od svih drugih utjecaja na širenje infekcije , piše Novi list.

image
Ivermektin nema nikakvog dokazanog djelovanja kod COVID-a, jer bi ga u protivnom koristili u Infektivnoj klinici, u Dubravi, u svim klinikama svijeta. To mi je neshvatljivo i kriminalno
AFP

Uvijek se uz tu temu otvara pitanje da i cijepljeni mogu prenositi virus, a necijepljeni biti lažno negativni…

– Mogu, ali je uvijek manja šansa da se cijepljeni zarazi i manja je šansa da će prenijeti virus na druge. Radio sam pregled literature u kojoj mjeri su cijepljeni prenositelji infekcije.

Svi članci govore da cijepljene osobe ako obole manje zaražavaju obiteljske kontakte nego necijepljene osobe koje obole, vjerojatno jer su cijepljene kraće zarazne i puno brže pada količina virusa koji izlučuju. Isto tako, tko ima negativan nalaz testa, manja je šansa da će biti pozitivan nego netko tko se ne testira.

Tako da COVID potvrde sigurno smanjuju šansu prijenosa infekcije.

A kad se ne bi koristile, ne znam koja bi bila alternativa osim zatvaranja, zabrane svih okupljanja, i privatnih, zatvaranja šaltera. COVID potvrda je uz sve svoje nesavršenosti i mane jedno prihvatljivo rješenje umjesto zatvaranja svega.

Antigenski testovi prepoznaju omikron

Protivnici COVID-potvrda rado spominju ivermektin kao lijek protiv korone, a propisuje ga i jedan zagrebački homeopat?

– Homeopati obično propisuju ništa, ovo je najdiferentnija stvar koju su ikad propisali. Jesu li ga razrijedili stotine milijardi puta, u vodi koja pamti sve osim dreka koji je u njoj plivao u kanalizaciji, da mu povećaju učinkovitost?

Ivermektin nema nikakvog dokazanog djelovanja kod COVID-a, jer bi ga u protivnom koristili u Infektivnoj klinici, u Dubravi, u svim klinikama svijeta. To mi je neshvatljivo i kriminalno.

image
Dr. Bernard Kaić: Liječnici na prosvjedu, to mogu shvatiti ako kao neinformirana osoba to čini iz svog uvjerenja. Mislim da bi tu osobu trebalo poslati na obaveznu dodatnu stručnu edukaciju
Goran Mehkek/Cropix

Može li se pandemija uopće zaustaviti dok postoje bazeni necijepljenih u Africi i Aziji?

– Ne može. I stalno će dolaziti. Isto kao i gripa. Nema nijedne zemlje na svijetu koja je eliminirala gripu. Neke zemlje imaju jako visoke cijepne obuhvate protiv sezonske gripe, Velika Britanija više od 70 posto stanovništva, u SAD-u isto postižu visoke postotke, a opet svake sezone imaju epidemije s velikim brojevima oboljelih.

Bile bi i veće da ne cijepe, ali ne može se zaustaviti to epidemijsko sezonsko javljanje. Vjerujem da će COVID-19 kroz koju godinu biti takva, sezonska bolest.

Brzi antigenski testovi navodno ne prepoznaju omikron. Kolike probleme bi nam to moglo stvoriti?

– Nisam čuo da ga ne prepoznaju. Jučer sam imao prepisku s našim mikrobiologicama na temu imao preporuka za testiranje ljudi koji dolaze iz zemalja Južne Afrike, i kažu mi da prepoznaju bez problema, da su antigenski testovi solidni za detekciju omikrona, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 05:52