StoryEditor

Epidemija salmonele u Splitu, Solinu, Kaštelima i Trogiru

Piše PSD.
24. svibnja 2008. - 11:26
Od svih proizvođača u okolici tražit će se da uzmu uzorke krvi i izmeta nesilica s farma, a s prodajnih mjesta uzet će se jaja na analizu, pa će se potvrda o izvoru bakterije dobiti vrlo brzo, tvrdi dr. Zorana Klišmanić

U posljednjih 20 dana Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije registrirao je 65 osoba oboljelih od salmonele s područja Splita, Solina, Kaštela i Trogira, a uzrok infekcija najvjerojatnije su zaražena jaja s još uvijek neidentificirane farme. Zbog toga je u petak održan sastanak mjerodavnih iz Zavoda sa županijskom Sanitarnom i Veterinarskom inspekcijom, gdje su dogovorene mjere za suzbijanje daljnjeg širenja zaraze.

- Veterinarski inspektori tražit će od svih proizvođača u okolici da odmah uzorkuju krv i izmet nesilica s farma, a Sanitarna inspekcija će s različitih prodajnih mjesta uzeti jaja radi analize na bakteriju Salmonellu, što će se obaviti u Zavodu za javno zdravstvo. Očekujemo da ćemo potvrdu o izvoru bakterije dobiti vrlo skoro - kazala nam je, nakon sastanka, dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju u Zavodu.

Farma kokošiju                                                                          Branislav Grgurović / CROPIX
Godišnje 300 oboljelih

Uobičajena godišnja županijska brojka je oko 300 osoba zaraženih bakterijom Salmonellom, pa brojka od 65 oboljelih u 20 dana značajno odudara od prosjeka, a dok se ne otkrije uzrok infekcije, opasnost od zaraze i dalje prijeti. Liječnici stoga upozoravaju građane na oprez, odnosno upućuju ih da ne konzumiraju jaja i meso peradi prije negoli ih termički dobro ne obrade.

Za sada je, ističe dr. Klišmanić, evidentirano pet obiteljskih epidemija, a oboljeli su bakteriju “zaradili” na slavljima, konzumirajući proizvode s jajima koja nisu bila dovoljno termički obrađena, uglavnom kremaste kolače i domaću majonezu. Od tih pet obiteljskih epidemija najveća je bila u Trogiru, gdje se, nakon proslave u jednom restoranu, razboljelo 25 osoba.

U tom je slučaju, kaže dr. Klišmanić, potvrđena prisutnost bakterije Salmonelle u majonezi, a osim tog slučaja otkriveno je i kako su se sudionici jednog obiteljskog okupljanja u Splitu zarazili jedući “breskvice”, jer je krema u tim kolačima sadržavala zaražena jaja.

Posljednja veća epidemija salmonele u Splitsko-dalmatinskoj županiji, podsjetimo, zabilježena je krajem 2005. godine, kada je u mjesec i pol dana oboljelo više od 300 osoba. Infektolozi i epidemiolozi su zajedno sa Sanitarnom i Veterinarskom inspekcijom tada odradili akciju istovjetnu ovoj koju sada najavljuju, a iz Ministarstva poljoprivrede je, nakon uzorkovanja jaja s više farma i prodajnih mjesta, bilo obznanjeno kako su uzrok epidemije jaja s peradarske farme “Seljak”, smještene u Rudinama iznad Kaštel Novoga.

 

Grčevi, povraćanje...

Simptomi salmoneloze su grčevi u želucu, proljev, povraćanje, glavobolja i povišena temperatura, a tegobe se javljaju od 12 sati do 72 sata nakon unošenja bakterija u organizam. Kod ozbiljnije kliničke slike potrebna je hospitalizacija, a najveći problem kod oboljelih je gubitak tjelesne tekućine (dehidracija), što je najopasnije za dojenčad i starije osobe. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi između tri tisuće i sedam tisuća salmoneloznih trovanja hranom.

 

Opasna ljuska

Perad, posebno ona uzgajana na farmama, kako objašnjava dr. Klišmanić, čest je nositelj salmonele, koja se nalazi u njihovu probavnom sustavu, odakle se prenosi na jaja, posebno na ljusku. Bakterije u fazi pripreme hrane s ljuske mogu dospjeti u hranu i zaraziti konzumenta. Bakterija Salmonella, ističe dr. Klišmanić, uništava se pečenjem ili kuhanjem duljim od 15 minuta, na temperaturi višoj od 60 stupnjeva Celzijevih.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 22:12