StoryEditorOCM
Hrvatskanovi problemi

Eksperimentalna škola polomila se već pri prvim koracima: učenicima neobjašnjivo pucaju ekrani na tabletima, a garancija ne pokriva troškove popravka

2. studenog 2018. - 14:21
iStock-528435474

Najprije je njihova dostava kasnila, potom su stigli bez kamera, a sada su nekima – ekrani počeli pucati!

Saga o poteškoćama s tabletima koji se koriste u eksperimentalnom programu kurikularne reforme „Škola za život“ kao da nema kraja.

Najnovije probleme s navodnim pucanjem ekrana i poteškoćama s radom touch panela na tabletima Noa dobavljača tvrtke "Hangar 18" prijavilo je ovih dana navodno, prema našim informacijama, nekoliko učenika zagrebačke V. gimnazije, uključenih u „Školu za život“.

Novi troškovi

Oštećenja ekrana, tvrde naši sugovornici, nisu izgleda nastala zbog pada, udarca ili nekog drugog mehaničkog podražaja. Učenici su se navodno potužili da su na tabletima, koji se inače čuvaju u prigodnim kutijama, jedva što su ih koristili nekoliko puta, zamijetili napuknuto staklo ekrana zbog čega nekima ne rade ni touch paneli.

Je li riječ o „tvorničkoj grešci“ ili su učenici nepažljivo rukovali s uređajima koji bi im trebali biti pomagala u nastavi, zasad je teško ustvrditi jer naši sugovornici imaju različito tumačenje novoiskrslih problema.

Međutim, kao poteškoća bi se moglo nametnuti pitanje – hoće li ovakve situacije dovesti do mogućih novih troškova za škole?

Ravnatelj zagrebačke V. gimnazije profesor Tihomir Engelsfeld potvrdio nam je kako je čuo da su na nekoliko tableta njegovih učenika popucali ekrani, međutim, smatra kako se to ipak nije dogodilo samo od sebe.

- Ne vjerujem da se to dogodilo zbog kvalitete tableta. Nisam stručnjak, ali za vjerovati je da je riječ o standardnim ekranima. Osim toga, tableti su osigurani i ne bi trebalo biti većih problema. Učenici se mogu javiti koordinatorima u školi kako bi se problem što prije otklonio - kaže ravnatelj Engelsfeld.

Međutim, čini se da garancija ipak neće biti dovoljna i da bi eventualni popravak tableta školama doista mogao nametnuti nove troškove.

Dodatni ugovori

Naime, u vezi s ovim problemima kontaktirali smo dobavljača tableta Noa (koji se inače proizvode u Kini) tvrtku "Hangar 18", odakle su nam u utorak potvrdili kako im je zadnjih dana doista vraćeno desetak tableta s puknutim ekranima i to iz škola u Zagrebu i Rijeci.

- S obzirom na ukupnu količinu od više od šest tisuća tableta koje smo nabavili za učenike u eksperimentalnom programu, desetak prijavljenih s tim kvarom zanemariva je brojka. Nevjerojatnom se čine tvrdnje kako oštećena nisu nastala uslijed nekakvog mehaničkog djelovanja, poput pada ili je možda netko sjeo na tablet. Nešto se sigurno dogodilo, vjerojatno su klinci bili malo nepažljivi - kažu nam u tvrtci "Hangar 18".

Za njih nema dvojbi: tablete su prodali školama, škola je vlasnik tableta, a jesu li one sklapale nekakve dodatne ugovore s roditeljima iz kojih bi bilo drukčije ugovoreno tko snosi eventualne troškove popravaka i tko je odgovoran za slanje tableta na popravak, u toj tvrtki ne znaju.

Dvogodišnja garancija

Kako objašnjavaju, tableti koje su oni ispostavili školama imaju dvogodišnju garanciju, ali ona se prije svega odnosi na tvorničke smetnje, odnosno tvornički neispravne softvere i slično, ali ne i na nepredvidivu štetu.

Međutim, uz tu garanciju, "Hangar 18" je svojim korisnicima omogućio u prvoj godini korištenja i dodatno NOA Premium Care jamstvo, koje se aktivira upravo u slučajevima bilo kakvih mehaničkih oštećenja, poput razbijenog ekrana, pada u vodu i slično.

U tom slučaju vlasnik plaća popravak koji je umanjen za 25 posto pune cijene popravka. U konkretnim slučajevima tek treba utvrditi težinu oštećenja, no za "Hangar 18" nema dvojbi da je vlasnik tableta - škola.

 

Postojao je uvjet: Cijena ne smije biti viša od 1000 kuna bruto

Podsjetimo, za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme nabavljeno je oko osam tisuća tableta, a upravo je "Hangar 18" bio najveći dobavljač putem kojega je stiglo ukupno oko 6,4 tisuće primjeraka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisalo je specifikacije koje mora imati svaki tablet te odredilo kako njegova najviša pojedinačna cijena ne smije prelaziti tisuću kuna bruto. Ministarstvo je za tablete osiguralo oko 8,5 milijuna kuna, a za nabavku su bile zadužene škole.

 

Reakcija iz Ministarstva: Škole su vlasnici

Za komentar najnovije situacije zamolili smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak iz kojega su nam odgovorili kako škole dosad nisu Ministarstvu prijavile ove probleme.

- Tableti su u vlasništvu škola i pretpostavljamo da škole samostalno rješavaju s dobavljačem ili korisnicima ovaj problem ako on postoji - kažu u MZO-u.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 02:51