StoryEditorOCM
Hrvatskaagencija izvarala učenike

Ekskurzija iz noćne more: Djeca su se vratila iscrpljena i otrovana! Umjesto vozača pojavio se tip u japankama, kufere im ugurali u zahod, u sobama bile gljivice...

7. rujna 2017. - 11:21
pozar_brodarica12-080909

Djeca su se vratila živa. To je najvažnije. Ne možemo, nažalost, reći i zdrava jer ih je nekoliko otrovano hranom, no proći će. Isprat će to lijekovi. Gorak okus nakon upropaštenog putovanja iz snova isprati se, pak, ne može.

Roditelji koji nam pričaju priču željeli su ostati anonimni, pa smo im želji udovoljili jer priča je iz njihove perspektive strašna. A govori o tome kako su se učenici zagrebačke Prve ekonomske škole proveli na maturalnom putovanju. Odnosno kako se nisu proveli i kako je agencija koja je organizirala ekskurziju prekršila čitav niz stavki iz ugovora.

Jedan vozač i jedan tip u japankama

Idemo redom. Putovanje je, za početak, pomaknuto za jedan dan, umjesto u subotu u 21.30, bez objašnjenja, kako tvrde roditelji, rečeno im je da je polazak u petak u 23 sata. No, i to je bila kriva informacija jer je autobus s učenicima na put prema Anconi, gdje ih je čekao brod za Grčku, krenuo tek u jedan sat poslije ponoći.

– Šofer nije znao složiti kufere u bunkeru, pa ih je na koncu ugurao i u zahod te na dva slobodna sjedala – kaže jedna majka, svjedokinja.

To je, međutim, bio tek početak noćne more. Roditelji su ubrzo shvatili kako na put ide samo jedan vozač, a kad su rekli da djecu pod takvim uvjetima neće pustiti na cestu, iznenada se pojavio i do tada nepoznat im čovjek.

– Došao je u japankama i kratkim hlačama i predstavio se kao drugi šofer – nastavlja majka.

Do Karlovca, napominju roditelji, autobus je imao dva vozača, odnosno jednog vozača i jednog čovjeka u japankama i u kratkim hlačama koji se predstavio kao vozač, da bi u Karlovcu čovjek u japankama i kratkim hlačama izišao iz autobusa i ušao u BMW koji ih je do tog trenutka pratio.

– Prema Anconi je autobus pun djece nastavio sa samo jednim vozačem, a to je put koji je, ispostavit će se, bio dug 15 sati – ogorčeno će majka.

Planirano i ugovoreno, i plaćeno, razgledavanje San Marina otpalo je zbog kašnjenja, pa su zagrebački maturanti iskrcani u Anconi, da bi ih u Grčkoj, nakon izlaska s trajekta, dočekao novi autobus, u vlasništvu grčkog autoprijevoznika.

– Nismo o tome imali pojma, u ugovoru se nikakvi Grci nisu spominjali – rezolutno će roditelji.

U Ateni su proveli dvije noći, a grad su razgledali uz pratnju vodiča koji je cijelo vrijeme, tvrde naši sugovornici, šutio. Kad su stigli na konačno odredište, kultni i po zabavi nadaleko poznati otok Zakintos, dočekao ih je derutni hotel koji ni u paklu ne bi mogao zaraditi ugovorene tri zvjezdice. Sobe su bile pune mravi, a kupaonice "oličene" svježim gljivicama.

– Hrana je bila posebna priča. Jedan dio djece ostao je gladan jer ono što im je servirano doslovno je bilo nejestivo, a drugi se otrovao, što je potvrdio i lokalni liječnik – ističu roditelji.

Odgovorit ćemo, jednom...

Pri povratku, opet sa samo jednim vozačem, projurili su kroz San Marino bez mogućnosti razgledavanja, da bi im se u Bregani pridružio i drugi vozač te tako kompletirani stižu u Zagreb. Krug užasa zatvoren je bez većih žrtava.

A sada imena. Agencija kojom su učenici Prve ekonomske škole iz Zagreba putovali na ekskurziju u Grčku zove se "Speranza". Kontaktirali smo ih, poslali im mejl s upitima i suočili s primjedbama roditelja, da bi nam bilo rečeno kako ćemo odgovor dobiti u zakonskom roku, odnosno možda danas, možda sutra, a možda i za dva tjedna. Kao što vidite, danas je prošlo bez odgovora.

Ravnatelj Prve ekonomske škole u Zagrebu čiji su učenici putovali na "maturalac" u Grčku koristeći usluge agencije "Speranza" i prijevoz tvrtke "Darojković" zove se Franjo Rep, no njega ni nakon desetak poziva jučer nismo uspjeli kontaktirati.

Kontaktirali smo i Udrugu hrvatskih putničkih agencija, no tamo nam je rečeno kako slučaj ne mogu komentirati jer "Speranza" nije njihov član.

 

'Ja sam taj čovjek u japankama i kratkim hlačama'

Ja sam taj čovjek u japankama i kratkim hlačama, i nisam vozač nego sin vlasnika tvrtke "Darojković" - kaže nam Nikola Darojković, dodajući kako je, što se prijevozničkog dijela tiče, putovanje prošlo prema ugovoru.

- Čitav problem su napravili profesori koji su smatrali da je agencija trebala unajmiti veći autobus od vozila sa 67 putničkih sjedala. No, to nije naša krivnja, što su iz agencije od nas zatražili, to smo im i isporučili, da su tražili veći autobus, dobili bi ga - napominje Darojković.

Kašnjenje u polasku, veli, nastalo je jer su učenici i profesori došli s većim brojem putnih torbi od predviđenog broja.

- Uobičajeno je da na jednog putnika ide jedan kufer, a kad vam neki putnici dođu s nekoliko torbi onda nastaje problem - objašnjava.

Što se pak tiče vožnje sa samo jednim vozačem, naš sugovornik ističe kako je sve bilo prema zakonu i kako on nije vozio autobus.

- Do Karlovca su uistinu u autobusu bila dva vozača, a od Karlovca samo jedan, ali to je prema propisima jer do Ancone ima taman toliko kilometara koliko je potrebno da tu relaciju odradi samo jedan vozač. Isto tako, na povratku je u Bregani autobus preuzeo drugi vozač kako onaj prvi ne bi prekršio dopuštene sate vožnje - kaže Nikola Darojković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 03:57