StoryEditor
HrvatskaPotres u vladajućoj koaliciji

EKSKLUZIVNO Mostovac Ivan Kovačić kuvertirao ostavku i poslao poruku Plenkoviću: Neću sudjelovati u Vladi koja ne provodi reforme!

11. ožujka 2017. - 21:33
omis_vrtic13-090616

Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave, dat će idućega tjedna mandat na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću!

Slobodna Dalmacija doznaje da je Kovačić svoju odluku već kuvertirao, da je nema namjeru povući te će ustrajati u namjeri da odstupi ako vladajuća stranka i njezin prvi čovjek ne promijene svoje ponašanje i - što je mnogo važnije - stavove prema krucijalnim reformskim pitanjima među kojima je jedno od ključnih smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, od županija do općina.

Do Ivana Kovačića jučer nismo uspjeli doći, skrio se u svom rodnom Omišu i uspješno je izbjegavao novinarsku potragu, no za razgovor je zato bio spreman njegov glavni savjetnik Ivica Relković, koji nam je potvrdio Kovačićevu namjeru.

Kap koja je prelila Kovačićevu čašu bila je ponašanje dijela HDZ-ovaca na čelu sa saborskim zastupnikom i šefom HVIDRA-e Josipom Đakićem koji je ustvrdio kako je imenovanje Višnje Tafra i Vesne Nađ Kovačićevim suradnicama u Ministarstvu uprave "podla odluka". Riječ je, naime, o osobama iz SDP-ova najužeg kruga, pri čemu je gospođa Nađ zamjenica predsjednika zagrebačkog ogranka SDP-a, praktično desna ruka Davora Bernardića.

- Gospođa Tafra javila se na otvoreni javni natječaj za mjesto glavne tajnice i od svih kandidata pokazala se kao objektivno najbolja. Za takav ishod znao je i vrh HDZ-a i vrh Mosta mjesec dana prije imenovanja. Višnju Tafru nije na kraju imenovao Ivan Kovačić, jer to nije u njegovoj nadležnosti, nego Vlada. Ministar Kovačić i Most neprestano se pozivaju na javne natječaje i profesionalizaciju, pa nas zanima kakva je uopće mogla biti odluka ministra Kovačića nego ovakva kakva se dogodila, a da sami sebi ne pljunemo u obraz? Nije li Most poslao poruku da "obraz nema cijenu"? Kovačić je točno tako postupio onog trenutka kad je rezultat natječaja korektno prezentirao Vladi koja je provela imenovanje dizanjem ruku manjinskih Mostovih, ali i većinskih HDZ-ovih ministara – kaže nam Relković.

Što se tiče Vesne Nađ objašnjenje njezina imenovanja u Ministarstvo uprave puno je zanimljivije.

– Za gospođu Vesnu Nađ danima i tjednima ministra Kovačića nazivao je ministar Tomislav Medved i molio ga da prihvati njezin premještaj iz Ministarstva branitelja u Ministarstvo uprave. Ministar Kovačić kao ekstremno korektan čovjek koji ne gleda na političke boje nego na profesionalnost, a pritom je i ekstremno susretljiv te političkom partneru ne može odbiti molbu kad je već može provesti, odlučio je izići u susret ministru Medvedu i evo što je doživio, da ga stranački kolega ministra Medveda proglašava "podlim" – veli Relković.

No, to je još ništa, tek sada slijede "prave" izjave, one sočne, koje zavrjeđuju naslovnicu.

Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije od nedjelje.

item - id = 473259
related id = 0 -> 1129153
related id = 1 -> 1128466
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 10:36