stdClass Object ( [id] => 274364 [title] => Ekonomski stručnjaci upozoravaju: Stranci ostavljaju pustoš [alias] => ekonomski-strucnjaci-upozoravaju-stranci-ostavljaju-pustos [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Techcom GmbH iz Münchena u vlasništvu izvjesnog Edgara Schumachera ne zna što bi sa svojim "Adria čelikom", željezarom u Kaštel Sućurcu, pa je na ulazna vrata odlučio staviti katanac i riješiti se glavnog troška - radnika. Umjesto najavljivanog dolaska strateškog partnera-investitora stiglo je 190 otkaza ugovora o radu. Odluke su napisane na hrvatskom i njemačkom jeziku, s potpisom direktora Edgara Schumachera.

Poduzetnik slavnog prezimena tako je, pedantno, brzinom vozača formule 1, pomeo tvrtku iz Kaštel Sućurca u koju je htio ući preko javne dražbe 2011. godine ali je to uspio tek godinu dana kasnije preko Petra Pripuza. Nakon neugodnih iskustava s poljskim "Zlomrexom", činilo se da stižu lijepi dani za 300 radnika, većim dijelom bivših zaposlenika "Željezare Split u stečaju". Nada nije dugo trajala. Račun "Adria Čelika" blokiran je skoro 250 dana, HEP-u su dužni milijune, pogoni ne rade od prošloga ljeta.

Otkazi su stigli u vrijeme kad se na Trgovačkom sudu u Splitu čeka prvo ročište za utvrđivanje uvjeta za pokretanje stečaja nad "Adria čelikom". Prijedlog je podnijelo 89 radnika. Stečaj je već jednom izbjegnut tako da su radniku koji je podnio prijedlog, dan prije ročišta isplaćene zaostale plaće s pripadajućim davanjima. Situacija bi se mogla ponoviti, ali je sada, s obzirom na broj radnika, riječ o 1,5 milijuna kuna. Ne treba sumnjati da herr Schumacher već ima spreman plan.

U ovoj tipično hrvatskoj priči teško se ne referirati na čarobnu sintagmu s kojom počinje i završava svaka rasprava o razvoju Hrvatske - strani investitori, inozemni ulagači. Jer, privlačenje stranih investitora neprekidno se ponavlja kao imperativ ekonomske politike, bilo to mišljenje vladinih funkcionara ili dijela nezavisnih stručnjaka. Strani ulagači su kod nas, u nedostatku bilo kakve strategije, dobili status spasioca koji samo trebaju doći i "otkupiti sve naše grijehe".

Bez želje i namjere da se diskriminira, lako se prisjetiti čitavog niza primjera u okruženju koji, poput priče o "Adria čeliku", govore da i među stranim investitorima nisu sve sami čudotvorci dobrih namjera. Štoviše, mnogi primjeri daju za pravo nekim stručnjacima koji ukazuju da načelno pozivanje, bez kriterija, stranih investitora može biti opasna zabluda.

Tvornica lakih metala iz Šibenika, koja prolazi agoniju u sedmoj godini nakon privatizacije, i to zbog tereta financijskih problema s više od pola milijarde kuna nepodmirenih obveza, s nešto manje od 700 radnika, doslovno preko noći dobila je novog vlasnika – Igora Šamisa ruskog Židova. To je treći vlasnik od prijelaza tvrtke iz državnog u privatno vlasništvo. Novi vlasnik je munjevito i na opće iznenađenje preuzeo TLM u trenutku kad je zatraženo otvaranje predstečaja. Sudbina TLM-a ne ovisi o meni, nego o bankama, poručio je na početku poslovne avanture Šamis.

Legendarna braća Ladini

Njegov prethodnik bečki trgovac makedonskih korijena Marko Pejčinoski i sin mu Loran umjesto poslom i ulaganjem uglavnom su se bavili financijskim akrobacijama (po tužiteljima nelegalnima). Umjesto modernizacije u koju su se obvezali uložiti 107 milijuna eura, planirali su smanjenje proizvodnje, otpuštanje 200 radnika, a istovremeno pretvaranjem sumnjivih potraživanja u kapital htjeli su istisnuti manjinske dioničare.

Sjeća li se tko još velike sinjske drame pod nazivom “Dalmatinka nova” i braće Ladini, Gianfranca i Livia. Iako je stečaj otvoren još 2009. godine ta priča još nije završena. Za razliku od nekoliko stotina bivših radnica, braća nakon svega nisu bez izgleda. Detalji te "poslovne" tragedije blijede, ali upečatljivo je ostalo ono što je rekao bivši talijanski veleposlanik Alessandro Pignatti Morano Di Custoze - "svaki talijanski poduzetnik u Hrvatskoj je svojevrsni veleposlanik, a braća Ladini, prema tome, sramote vlastitu državu".

Čelnici britanske tvrtke “Landmark Property Management SA” − koja sjedište ima u Luksemburgu a odluke donosi u Londonu (neki tvrde i u susjednoj BiH) - bivšu tvornicu ferolegura u Dugom Ratu kupili su 2006. godine za devet milijuna eura. Više puta su uvjeravali javnost i građane Dugoga Rata kako im nije namjera eksploatirati trosku bogatu skupim ferokromom, nego izgraditi 330 milijuna eura vrijedan turistički kompleks i zaposliti “pola općine”.

Remontno brodogradilište Nauta Lamjana u Kalima na Ugljanu preživjelo je Waltera Wolfa (i generala Zagorca, da spomenemo i jednog mangupa iz vlastitih redova), ali je škver na atraktivnoj lokaciji u stečaj, s puno upitnika, gurnuo vlasnik Jupiter Adrie (iO Adria) preko švicarske podružnice tvrtke s Bermuda.

Laszlo Attila Kerekes
, mađarski tranzicijski tajkun s biznisom razgranatim od Jelse do Tribunja, školski je primjer štetne privatizacije u Primoštenu i uništenja nekadašnjeg turističkog bisera. Predsjednik Uprave i suvlasnik tvrtke "Diamant marina" je 2002. godine za otprilike milijun i pol kuna kupio Marinu Kremik, hotele Marina lučica, Zora i Raduča, autokamp i mnoge druge popratne ugostiteljsko-turističke sadržaje. Za financijske malverzacije kazneno ga je prijavila splitsko-dalmatinska policija jer je, unatoč blokadi računa, hotelska kuća "Jelsa" na Hvaru, još jedno turističko poduzeće kojeg se dokopao sa svojim partnerom Thomasom Vitezyjem, zakidala dobavljače umjesto da je proglasila stečaj.

S njima se u sudskom registru povezivalo 30-ak tvrtki, od kojih je većina danas u predstečajnom ili stečajnom postupku, a neke su i ugašene ili pripojene drugim tvrtkama. Ostali su dužni bankama, državi, međusobno povezanim tvrtkama, tvrtkama u njihovu vlasništu u Mađarskoj...

Primjera stranih ulagača "opasnih namjera" ne manjka ali to, naravno, ne znači da treba generalizirati i s podozrenjem gledati na ino kapital. Neki od takvih su uostalom vrlo uspješni i na vrhu su ljestvice najboljih poslodavaca. Ovdje je riječ tek o tome da svi biznismeni s putovnicom nisu nužno dorasli problemima a spekulatni se uvijek brzo i lako prilagođavaju tranzicijskim poslovnim običajima.

Ulaganja od male koristi

- Nikad problematične strane ulagače ne bih gledao kao posebnu kategoriju jer nisu drukčiji od domaćih. Tu ne treba praviti nikakvu razliku. Uvijek ima netko tko želi špekulirati, loviti u mutnom, tražiti brzu zaradu pod svaku cijenu. Takve namjere je nemoguće predvidjeti, ali se može pravovremeno reagirati. Zato je krivica uvijek na nama. Kad država nešto prodaje mora gledati dugoročne interese, a ne samo punjenje proračuna, pratiti izvršenje ugovora i koristiti instrumente koji su na raspolaganju. To je abeceda. Bez velike pameti - kaže Josip Budimir ekonomski strateg u HDZ-ovoj koaliciji.

Inozemna ulaganja neosporno su, tvrdi Budimir, važan faktor aktiviranja vlastitih potencijala neophodnih za gospodarski rast i razvitak, ali Hrvatska nije razvila adekvatnu politiku usmjeravanja inozemnih izravnih ulaganja u područja i djelatnosti gdje bi podigla konkurentnost gospodarstva.

- Uvažavajući njezine proporcije, Hrvatska je, u odnosu na ostale tranzicijske zemlje, privukla zadovoljavajuću količinu stranih izravnih investicija. Na žalost, većina kapitala je uložena u preuzimanja vlasničkih udjela putem privatizacije a prihodi su se trošili za popunjavanje proračunskih manjkova. Pravi problem je struktura jer su u najvećoj mjeri izostale greenfield investicije koje bi imale pozitivan učinak na rast i razvoj gospodarstva - veli Budimir.

Dr. željko Lovrinčević
ističe da su dosadašnja ulaganja u Hrvatsku bila od male koristi, bez željenih učinaka, unatoč velikom priljevu i rastu izravnih ulaganja.

- Šarolika su iskustva. U krizi je logično da se u čišćenju tvtki koje nisu dobro provele privatizaciju u predstečaju javlja poluspekulativni kapital koji je ponajviše zainteresiran za sredstva i imovinu a ne proizvodnju. To se događa i u drugim tranzicijskim zemljama, ali uz bitnu razliku što su neki, za razliku od nas, u vrijeme rasta privlačili kapital koji se ulagao u proizvodnju. Zato nismo konkurentni - kaže Lovrinčević.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, više od 70 posto izravnih stranih investicija bilo je u djelatnostima koje nisu izvozno orijentirane. Kod drugih zemalja u tranziciji značajni iznosi inozemnog kapitala plasirani su u proizvodne djelatnosti namijenjene izvozu. Sektori djelatnosti koji su zaprimili najveći udio izravnih stranih ulaganja kod nas su poslovanje nekretninama, vlasnička ulaganja u nekretnine, financijsko posredovanje i trgovina.

- Sredstva uložena u zemlju podržavala su proces privatizacije koji se u pravilu svodio na monopolizaciju na tržištima, a prihodi su bili korišteni u proračunske svrhe. Uočljiv je primjer INA-e koja je, izravnim stranim ulaganjem, usmjerila primljena sredstva u racionalizaciju teške financijske situacije, a ne u povećanje konkurentnosti ili poslovanja - ističe Lovrinčević.

Većina inozemnih ulaganja, dodaje naš sugovornik, svela se na kupnju većinskog vlasništva u domaćim vitalnim poduzećima. Potom je dolazilo do redukcije radnih mjesta, destimuliranja izvoza i samim time narušavanja nacionalne konkurentnosti. Gotovo u potpunosti su izostale greenfield investicije (ulaganja u ledinu).

Dr. Guste Santin
i, uvaženi ekonomski analitičar, naglašava da moramo odbaciti uvjerenje da je strani kapital presudan, jer ništa takvog ne može nadomjestiti nacionalni koncept razvoja, bez kojeg neminovno propadamo.

- Rizična je orijentacija prema stranom privatnom kapitalu u postojećim okolnostima, jer je interes takvih ulagača, po definiciji, okrenut isključivo vlastitoj koristi. U pravilu se evakuiraju prema tržištima s manje otpora, čim se profit počne smanjivati. Za njima ostaje pustoš - upozorava ovaj stručnjak.

Dražen Gudić
SNIMA ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Brojke i slova

U razdoblju od 1993. do 2014. Hrvatska je privukla oko 30 milijardi eura stranih investicija. Rekord je ostvaren u 2008. godini kad je priljev iznosio 3,6 milijardi eura. U prošloj godini priljev je iznosio 2,876 milijardi od čega se 1,486 milijardi eura odnosilo na tzv. kružna ulaganja koji kao učinak imaju povećanje izravnih ulaganja u oba smjera, u Hrvatsku i inozemstvo.

Bez tog učinka ukupni iznos izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku u prošloj godini iznosio je 1,39 milijardi eura što je za 655 milijuna eura (89 posto) više u usporedbi s godinom prije, kad je bila iznimno niska baza. Prošla godina nije donijela ni bitnije promjene u strukturi stranih ulaganja u odnosu na razdoblje prije krize. Ta su ulaganja uglavnom bila rezultat privatizacija i većinom usmjerena u nerazmjenjiva dobra, poput financijskog sektora i trgovine, uz istovremeni izostanak priljeva "greenfield" investicija i ulaganja u sektore razmjenjivih dobara.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => laka lova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-23 17:08:18 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-23 17:31:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-23 18:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10020 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/23/Spektar/zeljezarasator00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38168321 Threads: 3 Questions: 7083956585 Slow queries: 3297344 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607994603 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ekonomski-strucnjaci-upozoravaju-stranci-ostavljaju-pustos-274364 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ekonomski-strucnjaci-upozoravaju-stranci-ostavljaju-pustos-274364?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 222013 [name] => stranaulaganja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stranaulaganja [link] => /tag/stranaulaganja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => laka lova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ekonomski stručnjaci upozoravaju: Stranci ostavljaju pustoš [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-05-50-40-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/23/Spektar/zeljezarasator00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/23/Spektar/zeljezarasator00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Techcom GmbH iz Münchena u vlasništvu izvjesnog Edgara Schumachera ne zna što bi sa svojim "Adria čelikom", željezarom u Kaštel Sućurcu, pa je na ulazna vrata odlučio staviti katanac i riješiti se glavnog troška - radnika. Umjesto najavljivanog dolaska strateškog partnera-investitora stiglo je 190 otkaza ugovora o radu. Odluke su napisane na hrvatskom i njemačkom jeziku, s potpisom direktora Edgara Schumachera.

Poduzetnik slavnog prezimena tako je, pedantno, brzinom vozača formule 1, pomeo tvrtku iz Kaštel Sućurca u koju je htio ući preko javne dražbe 2011. godine ali je to uspio tek godinu dana kasnije preko Petra Pripuza. Nakon neugodnih iskustava s poljskim "Zlomrexom", činilo se da stižu lijepi dani za 300 radnika, većim dijelom bivših zaposlenika "Željezare Split u stečaju". Nada nije dugo trajala. Račun "Adria Čelika" blokiran je skoro 250 dana, HEP-u su dužni milijune, pogoni ne rade od prošloga ljeta.

Otkazi su stigli u vrijeme kad se na Trgovačkom sudu u Splitu čeka prvo ročište za utvrđivanje uvjeta za pokretanje stečaja nad "Adria čelikom". Prijedlog je podnijelo 89 radnika. Stečaj je već jednom izbjegnut tako da su radniku koji je podnio prijedlog, dan prije ročišta isplaćene zaostale plaće s pripadajućim davanjima. Situacija bi se mogla ponoviti, ali je sada, s obzirom na broj radnika, riječ o 1,5 milijuna kuna. Ne treba sumnjati da herr Schumacher već ima spreman plan.

U ovoj tipično hrvatskoj priči teško se ne referirati na čarobnu sintagmu s kojom počinje i završava svaka rasprava o razvoju Hrvatske - strani investitori, inozemni ulagači. Jer, privlačenje stranih investitora neprekidno se ponavlja kao imperativ ekonomske politike, bilo to mišljenje vladinih funkcionara ili dijela nezavisnih stručnjaka. Strani ulagači su kod nas, u nedostatku bilo kakve strategije, dobili status spasioca koji samo trebaju doći i "otkupiti sve naše grijehe".

Bez želje i namjere da se diskriminira, lako se prisjetiti čitavog niza primjera u okruženju koji, poput priče o "Adria čeliku", govore da i među stranim investitorima nisu sve sami čudotvorci dobrih namjera. Štoviše, mnogi primjeri daju za pravo nekim stručnjacima koji ukazuju da načelno pozivanje, bez kriterija, stranih investitora može biti opasna zabluda.

Tvornica lakih metala iz Šibenika, koja prolazi agoniju u sedmoj godini nakon privatizacije, i to zbog tereta financijskih problema s više od pola milijarde kuna nepodmirenih obveza, s nešto manje od 700 radnika, doslovno preko noći dobila je novog vlasnika – Igora Šamisa ruskog Židova. To je treći vlasnik od prijelaza tvrtke iz državnog u privatno vlasništvo. Novi vlasnik je munjevito i na opće iznenađenje preuzeo TLM u trenutku kad je zatraženo otvaranje predstečaja. Sudbina TLM-a ne ovisi o meni, nego o bankama, poručio je na početku poslovne avanture Šamis.

Legendarna braća Ladini

Njegov prethodnik bečki trgovac makedonskih korijena Marko Pejčinoski i sin mu Loran umjesto poslom i ulaganjem uglavnom su se bavili financijskim akrobacijama (po tužiteljima nelegalnima). Umjesto modernizacije u koju su se obvezali uložiti 107 milijuna eura, planirali su smanjenje proizvodnje, otpuštanje 200 radnika, a istovremeno pretvaranjem sumnjivih potraživanja u kapital htjeli su istisnuti manjinske dioničare.

Sjeća li se tko još velike sinjske drame pod nazivom “Dalmatinka nova” i braće Ladini, Gianfranca i Livia. Iako je stečaj otvoren još 2009. godine ta priča još nije završena. Za razliku od nekoliko stotina bivših radnica, braća nakon svega nisu bez izgleda. Detalji te "poslovne" tragedije blijede, ali upečatljivo je ostalo ono što je rekao bivši talijanski veleposlanik Alessandro Pignatti Morano Di Custoze - "svaki talijanski poduzetnik u Hrvatskoj je svojevrsni veleposlanik, a braća Ladini, prema tome, sramote vlastitu državu".

Čelnici britanske tvrtke “Landmark Property Management SA” − koja sjedište ima u Luksemburgu a odluke donosi u Londonu (neki tvrde i u susjednoj BiH) - bivšu tvornicu ferolegura u Dugom Ratu kupili su 2006. godine za devet milijuna eura. Više puta su uvjeravali javnost i građane Dugoga Rata kako im nije namjera eksploatirati trosku bogatu skupim ferokromom, nego izgraditi 330 milijuna eura vrijedan turistički kompleks i zaposliti “pola općine”.

Remontno brodogradilište Nauta Lamjana u Kalima na Ugljanu preživjelo je Waltera Wolfa (i generala Zagorca, da spomenemo i jednog mangupa iz vlastitih redova), ali je škver na atraktivnoj lokaciji u stečaj, s puno upitnika, gurnuo vlasnik Jupiter Adrie (iO Adria) preko švicarske podružnice tvrtke s Bermuda.

Laszlo Attila Kerekes
, mađarski tranzicijski tajkun s biznisom razgranatim od Jelse do Tribunja, školski je primjer štetne privatizacije u Primoštenu i uništenja nekadašnjeg turističkog bisera. Predsjednik Uprave i suvlasnik tvrtke "Diamant marina" je 2002. godine za otprilike milijun i pol kuna kupio Marinu Kremik, hotele Marina lučica, Zora i Raduča, autokamp i mnoge druge popratne ugostiteljsko-turističke sadržaje. Za financijske malverzacije kazneno ga je prijavila splitsko-dalmatinska policija jer je, unatoč blokadi računa, hotelska kuća "Jelsa" na Hvaru, još jedno turističko poduzeće kojeg se dokopao sa svojim partnerom Thomasom Vitezyjem, zakidala dobavljače umjesto da je proglasila stečaj.

S njima se u sudskom registru povezivalo 30-ak tvrtki, od kojih je većina danas u predstečajnom ili stečajnom postupku, a neke su i ugašene ili pripojene drugim tvrtkama. Ostali su dužni bankama, državi, međusobno povezanim tvrtkama, tvrtkama u njihovu vlasništu u Mađarskoj...

Primjera stranih ulagača "opasnih namjera" ne manjka ali to, naravno, ne znači da treba generalizirati i s podozrenjem gledati na ino kapital. Neki od takvih su uostalom vrlo uspješni i na vrhu su ljestvice najboljih poslodavaca. Ovdje je riječ tek o tome da svi biznismeni s putovnicom nisu nužno dorasli problemima a spekulatni se uvijek brzo i lako prilagođavaju tranzicijskim poslovnim običajima.

Ulaganja od male koristi

- Nikad problematične strane ulagače ne bih gledao kao posebnu kategoriju jer nisu drukčiji od domaćih. Tu ne treba praviti nikakvu razliku. Uvijek ima netko tko želi špekulirati, loviti u mutnom, tražiti brzu zaradu pod svaku cijenu. Takve namjere je nemoguće predvidjeti, ali se može pravovremeno reagirati. Zato je krivica uvijek na nama. Kad država nešto prodaje mora gledati dugoročne interese, a ne samo punjenje proračuna, pratiti izvršenje ugovora i koristiti instrumente koji su na raspolaganju. To je abeceda. Bez velike pameti - kaže Josip Budimir ekonomski strateg u HDZ-ovoj koaliciji.

Inozemna ulaganja neosporno su, tvrdi Budimir, važan faktor aktiviranja vlastitih potencijala neophodnih za gospodarski rast i razvitak, ali Hrvatska nije razvila adekvatnu politiku usmjeravanja inozemnih izravnih ulaganja u područja i djelatnosti gdje bi podigla konkurentnost gospodarstva.

- Uvažavajući njezine proporcije, Hrvatska je, u odnosu na ostale tranzicijske zemlje, privukla zadovoljavajuću količinu stranih izravnih investicija. Na žalost, većina kapitala je uložena u preuzimanja vlasničkih udjela putem privatizacije a prihodi su se trošili za popunjavanje proračunskih manjkova. Pravi problem je struktura jer su u najvećoj mjeri izostale greenfield investicije koje bi imale pozitivan učinak na rast i razvoj gospodarstva - veli Budimir.

Dr. željko Lovrinčević
ističe da su dosadašnja ulaganja u Hrvatsku bila od male koristi, bez željenih učinaka, unatoč velikom priljevu i rastu izravnih ulaganja.

- Šarolika su iskustva. U krizi je logično da se u čišćenju tvtki koje nisu dobro provele privatizaciju u predstečaju javlja poluspekulativni kapital koji je ponajviše zainteresiran za sredstva i imovinu a ne proizvodnju. To se događa i u drugim tranzicijskim zemljama, ali uz bitnu razliku što su neki, za razliku od nas, u vrijeme rasta privlačili kapital koji se ulagao u proizvodnju. Zato nismo konkurentni - kaže Lovrinčević.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, više od 70 posto izravnih stranih investicija bilo je u djelatnostima koje nisu izvozno orijentirane. Kod drugih zemalja u tranziciji značajni iznosi inozemnog kapitala plasirani su u proizvodne djelatnosti namijenjene izvozu. Sektori djelatnosti koji su zaprimili najveći udio izravnih stranih ulaganja kod nas su poslovanje nekretninama, vlasnička ulaganja u nekretnine, financijsko posredovanje i trgovina.

- Sredstva uložena u zemlju podržavala su proces privatizacije koji se u pravilu svodio na monopolizaciju na tržištima, a prihodi su bili korišteni u proračunske svrhe. Uočljiv je primjer INA-e koja je, izravnim stranim ulaganjem, usmjerila primljena sredstva u racionalizaciju teške financijske situacije, a ne u povećanje konkurentnosti ili poslovanja - ističe Lovrinčević.

Većina inozemnih ulaganja, dodaje naš sugovornik, svela se na kupnju većinskog vlasništva u domaćim vitalnim poduzećima. Potom je dolazilo do redukcije radnih mjesta, destimuliranja izvoza i samim time narušavanja nacionalne konkurentnosti. Gotovo u potpunosti su izostale greenfield investicije (ulaganja u ledinu).

Dr. Guste Santin
i, uvaženi ekonomski analitičar, naglašava da moramo odbaciti uvjerenje da je strani kapital presudan, jer ništa takvog ne može nadomjestiti nacionalni koncept razvoja, bez kojeg neminovno propadamo.

- Rizična je orijentacija prema stranom privatnom kapitalu u postojećim okolnostima, jer je interes takvih ulagača, po definiciji, okrenut isključivo vlastitoj koristi. U pravilu se evakuiraju prema tržištima s manje otpora, čim se profit počne smanjivati. Za njima ostaje pustoš - upozorava ovaj stručnjak.

Dražen Gudić
SNIMA ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Brojke i slova

U razdoblju od 1993. do 2014. Hrvatska je privukla oko 30 milijardi eura stranih investicija. Rekord je ostvaren u 2008. godini kad je priljev iznosio 3,6 milijardi eura. U prošloj godini priljev je iznosio 2,876 milijardi od čega se 1,486 milijardi eura odnosilo na tzv. kružna ulaganja koji kao učinak imaju povećanje izravnih ulaganja u oba smjera, u Hrvatsku i inozemstvo.

Bez tog učinka ukupni iznos izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku u prošloj godini iznosio je 1,39 milijardi eura što je za 655 milijuna eura (89 posto) više u usporedbi s godinom prije, kad je bila iznimno niska baza. Prošla godina nije donijela ni bitnije promjene u strukturi stranih ulaganja u odnosu na razdoblje prije krize. Ta su ulaganja uglavnom bila rezultat privatizacija i većinom usmjerena u nerazmjenjiva dobra, poput financijskog sektora i trgovine, uz istovremeni izostanak priljeva "greenfield" investicija i ulaganja u sektore razmjenjivih dobara.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ekonomski-strucnjaci-upozoravaju-stranci-ostavljaju-pustos-274364 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d5989a8f282464bb0157bfc4072645aa74aa289 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ekonomski+stru%C4%8Dnjaci+upozoravaju%3A+Stranci+ostavljaju+pusto%C5%A1&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fekonomski-strucnjaci-upozoravaju-stranci-ostavljaju-pustos-274364 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fekonomski-strucnjaci-upozoravaju-stranci-ostavljaju-pustos-274364 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => laka lova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskalaka lova

Ekonomski stručnjaci upozoravaju: Stranci ostavljaju pustoš

Piše PSD.
23. svibnja 2015. - 20:03

Techcom GmbH iz Münchena u vlasništvu izvjesnog Edgara Schumachera ne zna što bi sa svojim "Adria čelikom", željezarom u Kaštel Sućurcu, pa je na ulazna vrata odlučio staviti katanac i riješiti se glavnog troška - radnika. Umjesto najavljivanog dolaska strateškog partnera-investitora stiglo je 190 otkaza ugovora o radu. Odluke su napisane na hrvatskom i njemačkom jeziku, s potpisom direktora Edgara Schumachera.

Poduzetnik slavnog prezimena tako je, pedantno, brzinom vozača formule 1, pomeo tvrtku iz Kaštel Sućurca u koju je htio ući preko javne dražbe 2011. godine ali je to uspio tek godinu dana kasnije preko Petra Pripuza. Nakon neugodnih iskustava s poljskim "Zlomrexom", činilo se da stižu lijepi dani za 300 radnika, većim dijelom bivših zaposlenika "Željezare Split u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:50