stdClass Object ( [id] => 263667 [title] => Ekonomski analitičari: I s Vladinim darovima opet vam se crno piše [alias] => ekonomski-analiticari-i-s-vladinim-darovima-opet-vam-se-crno-pise [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pregršt darova nam Vlada sprema u posljednjoj godini mandata, dobit ćemo više nego sve tri godine zaredom. Dobit ćemo 800 kuna za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja, onih s oznakom A+++, samo je problem što se za tri plusa ovisno i o proizvođaču perilice rublja i posuđa, sušilice rublja i hladnjake, treba platiti od 1000, pa i nekoliko tisuća kuna više nego za samo jedan plus.

Priprema se i nepovratno sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada, s 40-80 posto bespovratne subvencije, uz jednu malu caku, moraju biti legalizirane, zamrznut je tečaj švicaraca građanima koji otplaćuju kredite u toj valuti, OPG-ovima i obrtima te se traži konačno rješenje za njihov problem, šuška se o povratku porezne olakšice za plaćene kamate na stambene kredite u eurima, krenulo se u oprost dugova koji se naziva novom početkom, kojim je predviđeno brisanje dugova najsiromašnijim građanima od blokiranih 322 tisuća, za njih oko 60 tisuća, no pravo je pitanje kakav će oni novi pokretač imati nakon što im se posuši do 35.000 kuna dugova, ako su nezaposleni i bez šanse da posao nađu, a time i prihode za plaćanje računa koji stižu i nakon oprosta... Opet će se pod njihovim nogama otvoriti provalija. Samo što će u nju i upasti.

Izlaz na Mjesecu?!

Sprema se zakon o stečaju potrošača kojim se predviđa da će dužnik koji ne uspije sklopiti nagodbu s vjerovnicima pred Finom, a poslije pred sudom, bankrotirati, ući će u stečaj, a ako je nezaposlen i ne uspije naći posao i nema nikakve imovine, dugovi će mu se oprostiti, no ako ima imovine, ona će biti prodana radi namirenja vjerovnika.

- Taj će zakon koristiti samo onima koji nemaju nikakve imovine, njima će se opraštati dugovi, a ostali će, ne uspiju li u pet godina vratiti dugove, ostati bez krova nad glavom. Natjerat će ljude nad kojima se otvori stečaj da žive gore nego zatvorenici, s 800 kuna mjesečno, prodat će im se automobili, a ne uspiju li namiriti dugove, prodat će im se na kraju i stan u kojemu žive. Gdje će poslati sve te ljude koji ostanu bez stanova, na Mjesec – pita Antun Rupa, koordinator Udruge “Blokirani”, koji nam kaže da će zakon na drugo čitanje, da su u Ministarstvu pravosuđa spremni poslušati prijedloge, ali je njegov dojam da se mnogo luta i da se ne razumije činjenica da banka za novac na tekućim računima naplaćuje kamate od 0,10 posto, dok istovremeno dužnici zateznu kamatu plaćaju 12 posto.

Ljudima treba posao

Dr. Ljubo Jurčić kaže da je oprost dugova politika Vlade koja će olakšati građanima da propadaju bezbolnije i sporije, a trebala bi im omogućiti razvoj i napredovanje.

- Ta se politika može nazvati jadnom politikom, jer se pored toliko zdravih ljudi, pored toliko neiskorištenih kapaciteta i resursa, ne stvara mogućnost ljudima da rade, ne stvaraju se radna mjesta, nego im se omogućava da ne plaćanju obveze i time se ubrzava propadanje gospodarstva i društva u cjelini. Svaki neplaćeni račun je nekome prihod i dohodak, a ako te fakture nisu korektne, ako su cijene bile prevelike, onda se ne rješava s otpisom računa, nego morate spriječiti ponašanje poslovnih subjekata da ne fakturiraju ono što nisu zaradili i što im ne pripada, a to je briga države – ističe ekonomist.

Ukazuje da je zakon o osobnom bankrotu dobar kad se odnosi na malo graničnih pojedinačnih slučajeva, ali kad postoji 320 tisuća blokiranih ljudi, onda tu zakon ne pomaže, mora se sustavno riješiti blokada, oprostom zateznih kamata, državnim preuzimanjem troškova ovrha i blokada, čime bi se dugovi prepolovili. Potom bi ih trebalo reprogramirati i restrukturirati, a tek kad se očiste blokade, onda se donosi zakon o osobnom bankrotu.

- U tržišnim ekonomijama nema ovoliko blokiranih građana. Strašno je da građani duguju više nego gospodarstvo, toga nema nigdje, ne treba biti ekonomist i političar da vidite da sustav ne funkcionira, da je potpuno kriv, da proizvodi štete i blokade. Otpis dugova je daleko od sustavnih mjera, to unosi nered na tržište. Nećete pucati na komarce u bari, baru morate isušiti, ne komarce loviti – tvrdi dr. Ljubo Jurčić.

Hoće li i koliko ovi predizborni darovi utjecati na gospodarski rast i popularnost vladajuće koalicije, pitali smo dr. Antu Babića. Veli, treba pričekati kraj godine da vidimo efekt na bruto domaći proizvod, no vjeruje da će veći efekt na naše gospodarstvo imati ono što se događa izvan zemlje, u EU-u i svijetu, nego ovi darovi.

Oprost ne spašava

- I ja se pitam kome se pomaže ako se nezaposlenom oproste dugovi, a računi mu i dalje stižu. Svi samo viču: još, još, još oprosta. Pitanje oprosta bi trebalo individualno rješavati, jednako kao i zaduženost u “švicarcima”. Nije svejedno je li čovjek kupio stan u kojem živi i u “švicarce” ušao jer nije bio kreditno sposoban za eurski kredit, ili je netko tim i takvim kreditom kupio nekretninu viška i njezinim iznajmljivanjem zarađuje – kaže dr. Babić.

Nije siguran da svi predizborni potezi korespondiraju s biračkim tijelom koalicije, te sumnja da će im to donijeti više glasova, moglo bi biti suprotno. Stoga bi, smatra naš sugovornik, Vladi bilo bolje da nam donese reformske darove.

- Bilo bi bolje da povećaju neoporezivi dio plaća srednjem sloju, da potaknu srednje i malo poduzetništvo da zapošljava više ljudi. To bi bili pravi potezi – drži dr. Babić.

sanja stapić

Pogrešne subvencije

Kritike Vladi uputio je dr. Ljubo Jurčić i zbog subvencija za hibridne automobile, perilice rublja i hladnjake. Smatra da je opet promašila. Smisao subvencija je poticanje vlastite proizvodnje, prvi korak je da se takvi proizvodi naprave u Hrvatskoj, a onda ide poticanje potrošača da ih kupuju.

- Americi, Njemačkoj i Japanu neće se nikad dogoditi da potiču stranu proizvodnju, ma koliko bila kvalitetna. Hrvatskoj bi bilo bolje poticati proizvodnju krumpira nego stranu proizvodnju - veli dr. Jurčić.

Tko to može platiti?

Perilica rublja u jedne marke omiljene u Hrvatskoj energetskog razreda A + košta od 1800 do 2500 kuna, a za tri plusa treba platiti od 3700 do 5400 kuna. Jedan drugi proizvođač perilicu A+ razreda prodaje po 2799 kuna, a one s tri plusa od 3799 kuna do 14.599 kuna.


Osobni bankrot

Stečaj je izlaz iz dužničkog ropstva za one koji su ostali bez imovine čijom se ovrhom nisu namirili dugovi. Sada se bez stana može ostati u ovršnom postupku i za trećinu njegove vrijednosti, a ako se prodajom kompletne imovine nisu namirili svi dugovi, oni ostaju i bujaju zbog zateznih kamata pa za takvog dužnika nema izlaza iz dugova. Osobni bankrot znači da dužnik koji je ostao bez svega, krova nad glavom, automobila i ostale imovine, istekom stečaja, ostaje i bez dugova koji se nisu namirili prodajom njegove imovine.


Svemoćni povjerenik

Ministarstvo pravosuđa prekrojilo je svoj lanjski nacrt zakona o stečaju potrošača kojim je otvaranje stečaja bilo predviđeno ako potrošač dva mjeseca ne može platiti jednu ili više dospjelih obveza većih od trostrukog iznosa njegove plaće ili drugih stalnih primanja, a za nezaposlene je granica bila 10.000 kuna. Sada je za sve 30.000 kuna nakupljenog duga, po jednoj ili više stavki, nepodmirenih tijekom najmanje tri mjeseca. Ministarstvo se vjerojatno nada da će se većina uspjeti dogovoriti pred Finom ili sklopiti sudsku nagodbu s vjerovnicima o otplati duga.

Ne bude li tako, otvara se stečaj, sva imovina dužnika ulazi u stečajnu masu - nekretnine, pokretnine, plaće, mirovine, honorari... - dužnik dobiva povjerenika koji na rok od jedne do pet godina odlučuje o troškovima i upravlja svim računima dužnika. Dužnik samac i samohrani roditelj dobiva po 800 kuna mjesečno za život, što je iznos minimalne socijalne naknade, odrasli član obitelji vrijedi 480 kuna, a dijete 320 kuna. Dužnik može i ne mora ostati u stanu u kojem živi. Živi li u većem stanu, povjerenik može prodati taj stan i dužniku kupiti manji, a razlikom otplatiti dug. Dužnik može tražiti da ostane u stanu ako mu je to jedina nekretnina do zaključenja stečaja, a sud to može i ne mora prihvatiti. Istekom pet godina, mogu se preostali dugovi otpisati. Koliki je to otpis, zakon ne precizira, no vjerojatno će teško neki vjerovnik pristati na otpis i da ostanete u jedinom stanu koji imate, ako ste od 50.000 eura duga uspjeli otplatiti 10.000 eura.

BLOKIRANI

1. siječnja 2015. - 322.498 građana - 31,06 milijardi kuna duga
1. siječnja 2014. - 299.795 građana - 23,8 milijardi kuna duga
U godinu dana u blokade su upala 22.703 dužnika, a dug je porastao za sedam milijardi kuna. Blokirane račune početkom ove godine imalo je 47.870 poslovnih subjekata zbog neplaćenih 29,6 milijardi kuna, a prije godinu dana bilo ih je 62.100 s 33,4 milijardi kuna duga.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => privremeno ublažavanje agonije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-02-15 16:37:27 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-02-15 22:46:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-02-15 22:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4036 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/02/15/Novosti/vukic_delozacija9-081112.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7831996 Threads: 1 Questions: 1641211900 Slow queries: 4879232 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111529655 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ekonomski-analiticari-i-s-vladinim-darovima-opet-vam-se-crno-pise-263667 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ekonomski-analiticari-i-s-vladinim-darovima-opet-vam-se-crno-pise-263667?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214628 [name] => otpisdugova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otpisdugova [link] => /tag/otpisdugova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => privremeno ublažavanje agonije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ekonomski analitičari: I s Vladinim darovima opet vam se crno piše [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-23-23-53-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/15/Novosti/vukic_delozacija9-081112.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/15/Novosti/vukic_delozacija9-081112.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pregršt darova nam Vlada sprema u posljednjoj godini mandata, dobit ćemo više nego sve tri godine zaredom. Dobit ćemo 800 kuna za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja, onih s oznakom A+++, samo je problem što se za tri plusa ovisno i o proizvođaču perilice rublja i posuđa, sušilice rublja i hladnjake, treba platiti od 1000, pa i nekoliko tisuća kuna više nego za samo jedan plus.

Priprema se i nepovratno sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada, s 40-80 posto bespovratne subvencije, uz jednu malu caku, moraju biti legalizirane, zamrznut je tečaj švicaraca građanima koji otplaćuju kredite u toj valuti, OPG-ovima i obrtima te se traži konačno rješenje za njihov problem, šuška se o povratku porezne olakšice za plaćene kamate na stambene kredite u eurima, krenulo se u oprost dugova koji se naziva novom početkom, kojim je predviđeno brisanje dugova najsiromašnijim građanima od blokiranih 322 tisuća, za njih oko 60 tisuća, no pravo je pitanje kakav će oni novi pokretač imati nakon što im se posuši do 35.000 kuna dugova, ako su nezaposleni i bez šanse da posao nađu, a time i prihode za plaćanje računa koji stižu i nakon oprosta... Opet će se pod njihovim nogama otvoriti provalija. Samo što će u nju i upasti.

Izlaz na Mjesecu?!

Sprema se zakon o stečaju potrošača kojim se predviđa da će dužnik koji ne uspije sklopiti nagodbu s vjerovnicima pred Finom, a poslije pred sudom, bankrotirati, ući će u stečaj, a ako je nezaposlen i ne uspije naći posao i nema nikakve imovine, dugovi će mu se oprostiti, no ako ima imovine, ona će biti prodana radi namirenja vjerovnika.

- Taj će zakon koristiti samo onima koji nemaju nikakve imovine, njima će se opraštati dugovi, a ostali će, ne uspiju li u pet godina vratiti dugove, ostati bez krova nad glavom. Natjerat će ljude nad kojima se otvori stečaj da žive gore nego zatvorenici, s 800 kuna mjesečno, prodat će im se automobili, a ne uspiju li namiriti dugove, prodat će im se na kraju i stan u kojemu žive. Gdje će poslati sve te ljude koji ostanu bez stanova, na Mjesec – pita Antun Rupa, koordinator Udruge “Blokirani”, koji nam kaže da će zakon na drugo čitanje, da su u Ministarstvu pravosuđa spremni poslušati prijedloge, ali je njegov dojam da se mnogo luta i da se ne razumije činjenica da banka za novac na tekućim računima naplaćuje kamate od 0,10 posto, dok istovremeno dužnici zateznu kamatu plaćaju 12 posto.

Ljudima treba posao

Dr. Ljubo Jurčić kaže da je oprost dugova politika Vlade koja će olakšati građanima da propadaju bezbolnije i sporije, a trebala bi im omogućiti razvoj i napredovanje.

- Ta se politika može nazvati jadnom politikom, jer se pored toliko zdravih ljudi, pored toliko neiskorištenih kapaciteta i resursa, ne stvara mogućnost ljudima da rade, ne stvaraju se radna mjesta, nego im se omogućava da ne plaćanju obveze i time se ubrzava propadanje gospodarstva i društva u cjelini. Svaki neplaćeni račun je nekome prihod i dohodak, a ako te fakture nisu korektne, ako su cijene bile prevelike, onda se ne rješava s otpisom računa, nego morate spriječiti ponašanje poslovnih subjekata da ne fakturiraju ono što nisu zaradili i što im ne pripada, a to je briga države – ističe ekonomist.

Ukazuje da je zakon o osobnom bankrotu dobar kad se odnosi na malo graničnih pojedinačnih slučajeva, ali kad postoji 320 tisuća blokiranih ljudi, onda tu zakon ne pomaže, mora se sustavno riješiti blokada, oprostom zateznih kamata, državnim preuzimanjem troškova ovrha i blokada, čime bi se dugovi prepolovili. Potom bi ih trebalo reprogramirati i restrukturirati, a tek kad se očiste blokade, onda se donosi zakon o osobnom bankrotu.

- U tržišnim ekonomijama nema ovoliko blokiranih građana. Strašno je da građani duguju više nego gospodarstvo, toga nema nigdje, ne treba biti ekonomist i političar da vidite da sustav ne funkcionira, da je potpuno kriv, da proizvodi štete i blokade. Otpis dugova je daleko od sustavnih mjera, to unosi nered na tržište. Nećete pucati na komarce u bari, baru morate isušiti, ne komarce loviti – tvrdi dr. Ljubo Jurčić.

Hoće li i koliko ovi predizborni darovi utjecati na gospodarski rast i popularnost vladajuće koalicije, pitali smo dr. Antu Babića. Veli, treba pričekati kraj godine da vidimo efekt na bruto domaći proizvod, no vjeruje da će veći efekt na naše gospodarstvo imati ono što se događa izvan zemlje, u EU-u i svijetu, nego ovi darovi.

Oprost ne spašava

- I ja se pitam kome se pomaže ako se nezaposlenom oproste dugovi, a računi mu i dalje stižu. Svi samo viču: još, još, još oprosta. Pitanje oprosta bi trebalo individualno rješavati, jednako kao i zaduženost u “švicarcima”. Nije svejedno je li čovjek kupio stan u kojem živi i u “švicarce” ušao jer nije bio kreditno sposoban za eurski kredit, ili je netko tim i takvim kreditom kupio nekretninu viška i njezinim iznajmljivanjem zarađuje – kaže dr. Babić.

Nije siguran da svi predizborni potezi korespondiraju s biračkim tijelom koalicije, te sumnja da će im to donijeti više glasova, moglo bi biti suprotno. Stoga bi, smatra naš sugovornik, Vladi bilo bolje da nam donese reformske darove.

- Bilo bi bolje da povećaju neoporezivi dio plaća srednjem sloju, da potaknu srednje i malo poduzetništvo da zapošljava više ljudi. To bi bili pravi potezi – drži dr. Babić.

sanja stapić

Pogrešne subvencije

Kritike Vladi uputio je dr. Ljubo Jurčić i zbog subvencija za hibridne automobile, perilice rublja i hladnjake. Smatra da je opet promašila. Smisao subvencija je poticanje vlastite proizvodnje, prvi korak je da se takvi proizvodi naprave u Hrvatskoj, a onda ide poticanje potrošača da ih kupuju.

- Americi, Njemačkoj i Japanu neće se nikad dogoditi da potiču stranu proizvodnju, ma koliko bila kvalitetna. Hrvatskoj bi bilo bolje poticati proizvodnju krumpira nego stranu proizvodnju - veli dr. Jurčić.

Tko to može platiti?

Perilica rublja u jedne marke omiljene u Hrvatskoj energetskog razreda A + košta od 1800 do 2500 kuna, a za tri plusa treba platiti od 3700 do 5400 kuna. Jedan drugi proizvođač perilicu A+ razreda prodaje po 2799 kuna, a one s tri plusa od 3799 kuna do 14.599 kuna.


Osobni bankrot

Stečaj je izlaz iz dužničkog ropstva za one koji su ostali bez imovine čijom se ovrhom nisu namirili dugovi. Sada se bez stana može ostati u ovršnom postupku i za trećinu njegove vrijednosti, a ako se prodajom kompletne imovine nisu namirili svi dugovi, oni ostaju i bujaju zbog zateznih kamata pa za takvog dužnika nema izlaza iz dugova. Osobni bankrot znači da dužnik koji je ostao bez svega, krova nad glavom, automobila i ostale imovine, istekom stečaja, ostaje i bez dugova koji se nisu namirili prodajom njegove imovine.


Svemoćni povjerenik

Ministarstvo pravosuđa prekrojilo je svoj lanjski nacrt zakona o stečaju potrošača kojim je otvaranje stečaja bilo predviđeno ako potrošač dva mjeseca ne može platiti jednu ili više dospjelih obveza većih od trostrukog iznosa njegove plaće ili drugih stalnih primanja, a za nezaposlene je granica bila 10.000 kuna. Sada je za sve 30.000 kuna nakupljenog duga, po jednoj ili više stavki, nepodmirenih tijekom najmanje tri mjeseca. Ministarstvo se vjerojatno nada da će se većina uspjeti dogovoriti pred Finom ili sklopiti sudsku nagodbu s vjerovnicima o otplati duga.

Ne bude li tako, otvara se stečaj, sva imovina dužnika ulazi u stečajnu masu - nekretnine, pokretnine, plaće, mirovine, honorari... - dužnik dobiva povjerenika koji na rok od jedne do pet godina odlučuje o troškovima i upravlja svim računima dužnika. Dužnik samac i samohrani roditelj dobiva po 800 kuna mjesečno za život, što je iznos minimalne socijalne naknade, odrasli član obitelji vrijedi 480 kuna, a dijete 320 kuna. Dužnik može i ne mora ostati u stanu u kojem živi. Živi li u većem stanu, povjerenik može prodati taj stan i dužniku kupiti manji, a razlikom otplatiti dug. Dužnik može tražiti da ostane u stanu ako mu je to jedina nekretnina do zaključenja stečaja, a sud to može i ne mora prihvatiti. Istekom pet godina, mogu se preostali dugovi otpisati. Koliki je to otpis, zakon ne precizira, no vjerojatno će teško neki vjerovnik pristati na otpis i da ostanete u jedinom stanu koji imate, ako ste od 50.000 eura duga uspjeli otplatiti 10.000 eura.

BLOKIRANI

1. siječnja 2015. - 322.498 građana - 31,06 milijardi kuna duga
1. siječnja 2014. - 299.795 građana - 23,8 milijardi kuna duga
U godinu dana u blokade su upala 22.703 dužnika, a dug je porastao za sedam milijardi kuna. Blokirane račune početkom ove godine imalo je 47.870 poslovnih subjekata zbog neplaćenih 29,6 milijardi kuna, a prije godinu dana bilo ih je 62.100 s 33,4 milijardi kuna duga.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ekonomski-analiticari-i-s-vladinim-darovima-opet-vam-se-crno-pise-263667 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=52f012bf48e7ff6b8c795148b24b10ba51e5caa1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ekonomski+analiti%C4%8Dari%3A+I+s+Vladinim+darovima+opet+vam+se+crno+pi%C5%A1e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fekonomski-analiticari-i-s-vladinim-darovima-opet-vam-se-crno-pise-263667 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fekonomski-analiticari-i-s-vladinim-darovima-opet-vam-se-crno-pise-263667 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => privremeno ublažavanje agonije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaprivremeno ublažavanje agonije

Ekonomski analitičari: I s Vladinim darovima opet vam se crno piše

Piše PSD.
15. veljače 2015. - 23:41
Pregršt darova nam Vlada sprema u posljednjoj godini mandata, dobit ćemo više nego sve tri godine zaredom. Dobit ćemo 800 kuna za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja, onih s oznakom A+++, samo je problem što se za tri plusa ovisno i o proizvođaču perilice rublja i posuđa, sušilice rublja i hladnjake, treba platiti od 1000, pa i nekoliko tisuća kuna više nego za samo jedan plus.

Priprema se i nepovratno sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada, s 40-80 posto bespovratne subvencije, uz jednu malu caku, moraju biti legalizirane, zamrznut je tečaj švicaraca građanima koji otplaćuju kredite u toj valuti, OPG-ovima i obrtima te se traži konačno rješenje za njihov problem, šuška se o povratku porezne olakšice za plaćene kamate na stambe...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:23