StoryEditor
HrvatskaNE NASJEDAJTE

Ekonomist Brkljača: Cijene građevinskog materijala ne rastu eksplozivno, to je medijska histerija koju žele iskoristiti trgovci i građevinske tvrtke!

Piše PSD
14. listopada 2021. - 14:32

Ekonomist Ivica Brkljača osvrnuo se na rast cijena građevinskog materijala:

- Cijene građevinskog materijala rastu, to je jasno. Međutim, taj rast nije nimalo „eksplozivan“ kako ga neki predstavljaju. Dapače, cijene u industriji ukupno rastu puno brže od samog građevinskog materijala (za što su pak najviše odgovorne cijene energije, vidi graf u komentaru).

Cijene nekih artikala su možda osjetnije porasle, ali valja znati da se za recimo za računanje indeksa proizvođačkih cijena građevnog materijala gleda 280 reprezentativnih cijena artikala (za proizvođačke cijene industrije na domaćem tržištu gleda se 2 035 cijena artikala u 1 188 poduzeća).

Dakle, kao što je rekao Denis Čupić neki dan na HRT-u, uglavnom se radi o medijskoj histeriji koju neki pokušavaju iskoristiti – od trgovaca građevinskog materijala do građevinskih tvrtki, a od kojih su pak neke same sebe dovele u probleme pogrešnim kalkulacijama odnosno natječući se s preniskim cijenama, nadajući se valjda da će nekakvim aneksima ugovora kasnije izvući u pozitivu.

Zanimljiv je i primjer Pelješkog mosta gdje su Kinezi dali daleko najpovoljniju ponudu (drugi ponuđači su ih optuživali za dampinške cijene), a evo sad pokušavaju dobiti koju stotinu milijuna kuna više na ime tržišno povećanih troškova gradnje.

Uglavnom, ništa se posebno ne događa što se i ranije nije događalo, a za detaljniju analizu građevinskog sektora u Hrvatskoj i njegov značaj za hrvatsku ekonomiju, bacite pogled na moju novu analizu na Labu.

item - id = 1134989
related id = 0 -> 1133747
related id = 1 -> 1133601
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 15:02