StoryEditor
HrvatskaNEPOZNATI MUŠKARCI

Dvojica vandala u Zagrebu kidala zastavu duginih boja, fotoreporteri ih snimili u bijegu

Piše PSD/JL
17. svibnja 2021. - 20:31
Damir Krajac/Cropix

Nepoznati muškarci u poslijepodnevnim su satima pokušali strgati zastavu duginih boja izvješenu kraj Meštrovićevog paviljona, to jest Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, piše N1.

Dvojica nepoznatih muškaraca oko 17 i 15 sati krenula su trgati zastavu duginih boja postavljenu kraj HDLU-a. Uspjeli su istrgnuti samo dio zastave. Naime, na toj su lokaciji postavljene dvije zastave duginih boja i zastava Zagreb Pridea.

image
Damir Krajac/Cropix

Dvojac je počeo bježati kada su shvatili da ih snimaju kamere koje prate sjednicu Predsjedništva HDZ-a u blizini.

Danas se inače obilježava Dan borbe protiv homofobije.

image
Damir Krajac/Cropix

Visoki predstavnik EK-a Josep Borrell rekao je povodom toga da su se prava pripadnika LGBT+ zajednice u Europi smanjila tijekom pandemije koronavirusa, dok je skupina ILGA-Europe upozorila na porast homofobne retorike političara u zemljama poput Poljske i Mađarske.

Naglasio je da je svako ljudsko biće rođeno slobodno i jednako te je potvrdio snažnu obvezu EU-a da brani i promovira ljudska prava, uključujući i ona LGBT+ osoba. Rekao je da je zabrinut zbog toga što je 69 zemalja svijeta kriminaliziralo ljubavne veze između osoba istog spola, dok je 11 zemalja čak zaprijetilo smrtnom kaznom, piše Jutarnji list. 

image
Damir Krajac/Cropix

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da se 47 posto ispitanika/ca u Hrvatskoj gotovo nikad ne izjašnjava otvoreno o svojoj istospolnoj orijentaciji, a u okviru zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Hrvatska je zemlja s najvećim postotkom učenika/ca koji/e skrivaju svoju pripadnost spolnim i rodnim manjinama (51 posto). “Hrvatska spada u skupinu nekoliko zemalja u kojima je preko 40 posto ispitanika/ca navelo da izbjegava određene lokacije zbog straha od nasilja zbog svoje pripadnosti spolnim i rodnim manjinama”, rekla je među ostalim.

Također, danas se monsinjor Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, oglasio na Facebooku povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

image
Damir Krajac/Cropix

U tekstu u kojem vjernike poziva na poštovanje svake osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju, među ostalim izražava žaljenje što još postoje katolici koji se s ovim ne slažu, a od homoseksualnih je osoba zamolio oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, podsjeća N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2021 20:21