StoryEditor
Hrvatskapriopćenje MORH-a

Dvojica ozlijeđenih vojnika koji su stradali u Afganistanu izvan životne opasnosti, priprema se transport Josipovog tijela u Hrvatsku

24. srpnja 2019. - 20:21

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, koji su stradali rano u srijedu tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, stabilno su i izvan su životne opasnosti, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

U Afganistanu je poginuo Josip Briški: imao je 27 godina, kod kuće je ostavio suprugu i sinčića koji je tek proslavio prvi rođendan

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su u Afganistanu bili angažirani na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga, napominje MORH i dodaje kako su svi ostali pripadnici 10. Hrvatskog kontingenta dobro i ne nalaze se u neposrednoj opasnosti.

Ozljede su bile preteške: preminuo 27-godišnji hrvatski vojnik koji je ranjen u napadu bombaša samoubojice u Afganistanu; Ministar Krstičević posjetio njegovu obitelj i izrazio im sućut

Naglašava kako su tijekom dana, o izvanrednom događaju i stanju u području misije potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov razgovarali sa zapovjednikom NATO misije „Resolute Support“ generalom Austinom Scott Millerom koji je izrazio sućut povodom stradavanja hrvatskog vojnika.

Također su, navodi, razgovarali o ozlijeđenim pripadnicima Hrvatskoga kontingenta koji se nalaze na oporavku u američkim  bolnicama u Kabulu i Bagramu. Razgovarali su i o intenzivnim pripremama za transport poginulog pripadnika i dvojice ozlijeđenih pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatsku, dodaje MORH.

Tijekom sutrašnjeg dana u Afganistan će krenuti tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga briganim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio ozlijeđene pripadnike te pružio potporu ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta, ističe MORH.
 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 07:49