Hrvatskaveliki prvosvibanjski prosvjed u zagrebu

Dvadesetak tisuća prosvjednika žestoko izviždalo Vladu: "Izdali ste sve koje ste mogli!"

Piše PSD.
1. svibanj 2013. - 20:04
U prvosvibanjskom antivladinom maršu središtem Zagreba jučer je prosvjedovalo tridesetak tisuća članova svih najvažnijih hrvatskih sindikata i građana, a na završnom skupu na Trgu bana Josipa Jelačića pridružilo im se još nekoliko tisuća aktivista udruga civilnog društva i drugih građana.

Sa govornice na Jelačićevu placu Vladi su odaslane poruke u kojima se nije štedjelo na optužbama, prijetnjama i ocrnjivanjima Milanovićevog kabineta.

Predsjednik Matice javnih sindikata Vilim Ribić Vladu je optužio za izdaju radnika i prevaru birača, nasilje u socijalnom dijalogu i nesposobnost. Pozivajući premijera Milanovića na promjenu smjera u ekonomskoj politici, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je vlastima da će ih narod mijenjati 'kao prljave čarape' dok, upozorio je, ne dođu oni koji će raditi u interesu rada. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel podsjetio je masu da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko podržao prosvjede.

- Tako nas je 2010. podržao i Zoran Milanović, a gdje je sad? – upitao se Novosel, za kojeg je skup i ponosan i žalostan. Ponosan je, kako je kazao, na broj okupljenih, a tužan je zbog činjenice da se prije 20 godina prolila krv za trenutačno stanje u zemlji koje ne priliči takvoj žrtvi.

I Krešimir Sever osvrnuo se na potporu oporbe skupu, kazavši kako prosvjednike nije okupila oporba nego jad i loša Vladina politika. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević poreznu politiku Vlade nazvao je suludom, ocijenivši kako državom ne upravljaju ni lijevi ni desni već banke, kriminalci i mafija. Sa bine se čulo i kako Vlada nema ni savjesti, ni poštenja, kako vraća dugove imućnima koji su joj financirali dolazaka na vlast..

Na zalaganje Ozrena Matijaševića skupu se obratila Splićanka Lejla Sokolović (29), koja, osim što nema posao, nema, zbog bahatosti poslodavca, ni radnu knjižicu i druge dokumente pomoću kojih bi se barem prijavila na Zavod za zapošljavanje.

- Riječ je o vlasniku tvrtke Medicol J&M Matku Komaru koji mi je ostao dužan 12500 kuna i otpustio me. Ne može mu nitko ništa, prijavila sam ga Državnom inspektoratu za neisplatu plaće i doprinosa, uskraćivanje radne knjižice i odjavnog lista. To traje već dvije godine. Osim meni, učinio je to još nekim bivšim djelatnicima tvrtke  - kazala nam je Lejla Sokolović, koja je na prosvjed doputovala sa radnicima 'Jadrankamena' iz Brača. Već dvije godine bori se za svoj zarađeni novac, a prvi joj je, ističe, pomogao predsjednik Hrvatske udruge sindikata za Split Jozo Marić. 
- Potresena sam ovakvim skupom, zar toliko ljudi mora doći prosvjedovati da bi se u ovoj državi počeli poštivati zakoni i radniku bilo plaćeno ono što zaradi – kaže Lejla Sokolović.

Još pola sata prije dolaska velike kolone prosvjednika, na gotovo praznom Trgu bana Jelačića samo je pozornica svjedočila da se sprema grandiozan skup. Neki od kandidata na predstojećim lokalnim izborima (Marko Francisković, Laburisti) marljivo su skupljali potpise i dijelili letke na štandovima. Viđen je i predsjednik Laburista Dragutin Lesar. Podalje od njih, u blizini hotela Dubrovnika kandidatkinja HDZ-a za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić sa desetak stranačkih aktivista pratila je razvoj događaja.

Na licu mjestu već su bili ratni veterani sa desetak transparenata, na kojima se poručivalo političarima da su, među ostalim, izdali ideje hrvatskih branitelja i hrvatske nacionalne interese te ih pozivalo da pokažu račune za koga rade. Na pozornici je žestoke tektove 'prašio' osječki bend 'Tri amos' frontmana Dražena Filipija, koji se povremeno oglašavao i ovakvim rečenicama.

- Zar je profit sve, zar mi radnici nemamo pravo na ništa? Sram Vas bilo dokle ste nas doveli, kapitalizam neće proći, odlazite svi vi sluge kapitalizma – govorio je Filipi.

Nešto malo prije podneva, mogla se nazrijeti masa prosvjednika koja se Ilicom kretala iz zapadnog dijela grada. Na čelu policijska patrola, a iz nje velika vatrogasna kola Dobrovoljne vatrogasne postrojbe iz Prepuštovca u Prigorju. Sa kola trešte Zlatni dukati 'Ne dirajte mi ravnicu', iza njih prosvjednici sa zastavama svih sindikalnih središnjica, na sredini kolone predstavnici Udruge franak, na začelju aktivisti Građanske akcije sa velikim crnim transparentom 'crnih brojki' – '330 tisuća nezaposlenih, 70 tisuća bez plaća, ne kapitalizmu'. Prije službenog početka skupa i emitiranja državne himne, zvučnu kulisu stvorilo je na tisuće zviždaljki i nekoliko bubnjeva koji su odjekivali Jelačićevim trgom koji je u tom trenutku ispunilo oko 50 tisuća prosvjednika i slučajnih prolaznika.

Iz prosvjedne kolone izdvojili su se aktivisti pokreta Zajedno i Uimeobitelji dijeleći propagandne letke. Pokret zajedno traži prijevremene parlamentarne izbore, a u slučaju preuzimanja vlasti obećava besplatno školovanje i zdravstvo. U lecima udruge 'Uimeobitelji' propagira se zajednica žene i muškarca kao jedini dopustivi oblik braka. I te dvije sličice uklapaju se u čudnovati mozaik velikog prvosvibanjskog prosvjeda čiji će se konačni dometi sagledati u danima koji dolaze.

Ionako užarenu atmosferu prvosvibanjskog prosvjeda na 29 zagrebačkih 'celzijusa', dodatno je potpalio šef Stožera za obranu kutinske Petrokemije Željko Klaus. 

- Nisam obavezan govoriti službeno kao moje kolege, pa ću Vladi jasno poručiti – Gospodo, nemojte nas zajebavati, nego počnite rješavati probleme! – ispalio je Klaus sa govornice, a obraćanje završio pokličom 'U boj, u boj'. 

A čast da zaključi antivladin sindikalni prosvjed dobio je Pločanin Zoran Parmać, otpjevavši svoj hit sa You Tubea 'Pada vlada'. Sindikalni lideri veselo su pocupkivali uz Parmaćovu uspješnicu koju je na You Tubeu dosad pogledalo preko 2000 korisnika tog internetskog sajta. Zoranu su čestitke nakon izvođenja stigle i od kćeri Nede Parmać, članice riječkih Putokaza.

VEDRAN MARJANOVIĆ
#PRAZNIKRADA#PROSVJED