Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatska‘Bit će pregledani‘

Dva muškarca primljena u zagrebačku bolnicu zbog sumnje na koronavirus, jedan od njih se bolestan vratio iz Kine; Oglasio se i ministar

Piše PSD
8. veljače 2020. - 16:49
Ilustracija / detalj iz ZarazneGoran Mehkek/HANZA MEDIA

Muškarac se u petak prijavio u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević zbog kašlja. Vratio se iz Kine, gdje je zbog visoke tjelesne temperature primao antibiotik.

"Jučer je došao iz područja Kine jedan muški građanin, koji je u Kini bio bolestan, bio je visoko febrilan. Tamo je dobio antibiotik. Sada je bez temperature, međutim, kašlje. Stoga je na pregledu u Infektološkoj klinici. Bit će pregledan, ustanovit će s esvi relevantni elementi i u slučaju sumnje, poduzet će se daljne mjere", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za N1.

Na području Europe trenutačno je 31 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom.                 

"Što je potrebno napomenuti, na današnji je dan broj oboljelih 34.888, od toga 319 izvan Kine, a samo 31 slučaj je potvrđen na području Europe. Do sada nije došlo do eskalacije, ali pratit ćemo situaciju pomno i dalje", istaknuo je.

Beroš kaže kako je pacijent bio pregledan i u Kini te nije pokazivao znakove koronavirusa, piše N1.

"Bio je afebrilan po uzimanju tog antibiotika, međutim zbog kašlja koji se sada javio, došao je, po mojim informacijama, u Infektološku kliniku."

Prvo će ga pregledati, a ako se utvrdi da je kašalj posljedica neke prijašnje infekcije, moguće da testiranje na koronavirus neće ni biti potrebno.

"Ukoliko ne fibrira, ukoliko je kašalj posljedica nekog ranijeg infekta, može biti da se uopće ne radi o nečem sličnom. Međutim, to je procjena infektologa koji će po pregledu odlučiti što i kako dalje", poručio je Vili Beroš.

Dodaje kako je riječ o predostrožnosti. "Moramo biti oprezni, moramo misliti na sve mogućnosti, to je klasičan postupak koji se provodi u slučaju sumnje na takvu zarazu."

Dodao je i da se još jedan muškarac javio u Kliniku. Riječ je o jednom Kinezu, državljaninu Belgije, čija je majka bila u Kini, javio je Dnevnik.hr.

#VILI BEROš#KORONAVIRUS#ZAGREB#KINA

Izdvojeno