StoryEditorOCM
Hrvatskasišao skalu niže

Dva desetljeća hrvatska je politika bila relativno pristojna, a onda se dogodio Škoro. Žene mu poručuju: Ne bojimo te se!

Piše Lidija Gnjidić Krnić, Ivo Bonković
21. lipnja 2020. - 18:12

"Mogu mahati kojim god hoće prstima, to govori o njihovu karakteru, ali ono što je sigurno, kad mi dođemo na vlast, dobit će po tim prstima."

Nedvosmislenu prijetnju Miroslav Škoro je sa stranačkog skupa njegova Domovinskog pokreta u Slavonskom Brodu uputio potaknut "slučajem srednji prst". A nakon što je (i ova) njegova skandalozna izjava burno odjeknula u medijima i na društvenim mrežama, i nakon što je vidio kakav si je autogol zabio usred izborne kampanje, Škoro se počeo opravdavati, vrdati, objašnjavati kako se "dobivanje po prstima" odnosilo na političare i korupciju, a ne na žene koje su mu ovih dana srednjim prstom pokazale što misle o njegovim stavovima vezanim za žene i pravo na pobačaj.

Da rekapituliramo "slučaj": Miroslav Škoro najprije je izjavio da bi se silovana žena o pobačaju trebala posavjetovati s obitelji; ulje na vatru dolio je i Nino Raspudić s liste Mosta, koji je rekao da bi i silovane žene trebale roditi umjesto da se odluče na pobačaj.

Takvom odnosu političara prema ženama i ženskom tijelu srednji prst pokazala je najprije osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, a masovno slijedeći njezin primjer, Škori, Raspudiću i svim njihovim istomišljenicima pokazale su ga i druge žene.

Ima li dakle ičeg logičnijeg nego da je Škoro, govoreći o "onima koji mašu prstima" i koji će, kad oni dođu na vlast, "dobiti po tim prstima" - mislio na političare i krađe u različitim koruptivnim aferama?

Ukratko, Škoro se pokušava oprati od skandalozne izjave kojom je zaprijetio ženama.

- Posve sam mirna oko tih prijetnji jer ne vidim rasplet događaja u kojemu Škoro dolazi na vlast. Mislim da će moji prsti ostati netaknuti - rekla nam je kratko glumica i producentica Jelena Veljača, upitana da komentira Škorinu izjavu.

image
Tomislv Krišto/HANZA MEDIA

Predsjednica neprofitne udruge "Autonomna ženska kuća Zagreb" Neva Tolle kaže kako prijetnju može komentirati samo na jedan način:

- Nismo se bojali u ratu, a kamoli da se vas bojimo sad, u miru, u vlastitoj državi. Tko ste vi da tako, uvijeno, u celofanu, šaljete prijetnje građankama i građanima koji imaju drukčije stavove od vaših po pitanju reproduktivnih prava žena? Kad-tad svaki račun dođe na naplatu pa ćemo vidjeti kako će vas građanke i građani honorirati na izborima!

Davor Jurkotić jedini je muškarac koji je javno stao uz žene i Škori pokazao srednji prst. Temu smatra vrlo ozbiljnom i s njome se, iako komičar, nema namjeru šaliti.

- Hvala Bogu da Škoro neće doći na vlast! Bilo bi mu bolje da se drži mikrofona i humora, da se ne dira u žene jer nema pravo govoriti umjesto njih, čak ni u ime svoje vlastite supruge. Jako je malo žena na ovim izbornim listama, a malo ih je jer ih se muškarci boje. Da su žene na vlasti, ova bi država na nešto sličila - kaže Jurkotić, smatrajući da su "takvi, kao Raspudić i Škoro, najopasniji".

- To je ona krajnja desnica, a kao ni krajnja ljevica, ništa ekstremno nije dobro. Oni su vrlo, vrlo opasni. Sramota bi me bilo da netko takav postane predsjednik Sabora. Sramota bi me bilo da moj otac ima takve stavove!

Oni koje ne volim, neka znaju što ih čeka...


Prije samo tjedan dana napisao sam, ocjenjujući dotadašnju kampanju triju glavnih stranaka (HDZ, SDP i Domovinski pokret), kako je za Škoru najbolje da što manje govori i otkriva o sebi i svom pokretu.

Konkretno u tekstu je stajalo: "Škoro je vrlo lukav. I dalje više toga taji negoli otkriva. Rekao je nedavno istinu kako izborne programe nitko, ili većina birača, i ne čita, a ionako se od njih gotovo nikada ništa i ne ostvari... Jer, čim nešto od nepostojećeg programa iziđe van, nastupaju problemi."

I doista, tako i bi. Dok Škoro šuti, kampanja mu dobro brodi, čim ponešto otkrije, padne i pozlata.

Svojom porukom da silovana žena mora u krugu obitelji odlučiti što dalje (kad se već usudila izaći na ulicu bez društva brata ili ćaće, neka sada i muškarci odluče hoće li joj to oprostiti ili je jednostavno kamenovati, zar ne?) izazvao je burne komentare, pa i onu čuvenu "srednji prst" reakciju.

Bilo je tu svega, pa i ubacivanja u nabujalu struju Kolinde Grabar-Kitarović, koja nešto takvo ne bi napravila prije samo pola godine.

Ali, nakon ambicije da se ubaci u globalistički Međunarodni olimpijski odbor, mijenja se i slika. Jedna za kući, druga za vani. Ali pustimo sad to, to je druga priča, priča o ljubavi prema Hrvatskoj, i to u doba kad u dućanima ima jogurta svake vrste.

Škoro je na reakciju dama iz hrvatskog javnog života odgovorio porukom "kad mi dođemo na vlast, dobit će po tim prstima".

Pokušao sam se sjetiti kada je posljednji put netko prijetio porukom "kad mi dođemo na vlast", i posljednji slučaj koji pamtim star je točno 20 godina.

U kampanji za predsjedničke izbore Stjepan Mesić poručivao je nekim ljudima iz HDZ-a (misleći prvenstveno na Ivića Pašalića) da pripreme deku jer će im trebati za dugih zatvorskih noći.

Dva desetljeća hrvatska je politika, kakva god bila sa svim svojim manama, bila relativno pristojna, demokratska, lišena takvih prizemnih, primitivnih ispada. A onda se dogodio Škoro. Koji je sišao skalu niže, jer je prijetnju uputio damama.

Doduše, Škoro je već objasnio kako korisniji, pametniji spol, a to su dame, treba biti kuco. Pa čak i kad su silovanja u pitanju.

Ali je zapravo vrlo korisno što se sve ovo dogodilo, i što je priča o nasilju nad ženama postala jedno od ključnih pitanja predizborne kampanje jer je razotkrila stavove glavnih političkih aktera o pravima žena, građana općenito i o poimanju demokracije, u kojima ćemo se osvetiti onima drugima "kad mi dođemo na vlast".

A sve zato što svoje volim. A oni koje ne volim, neka znaju što ih čeka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 23:55