Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatskanova situacija

Državni vrh više ne bi smio biti na istom mjestu u isto vrijeme: jednu osobu pritom posebno treba zaštititi, a to nisu ni Plenković ni Milanović 

Piše Marina Karlović Sabolić
23. ožujka 2020. - 10:31
Damir Sencar/AFP

Dva sata nakon što je Zagreb u nedjelju pogodio potres, u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice sastao se čitav državni vrh.

Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković našli su se kako bi odgovorili na novu prijetnju. Uz epidemiju koronavirusa, trebalo je, naime, vidjeti što poduzeti nakon potresa.

Nitko u tom trenutku nije, međutim, mislio na jednu važnu stvar.

Tog jutra u istoj prostoriji nalazila su se tri vodeća čovjeka zemlje. U redovnim vremenima takvo što je potpuno uobičajeno. Čak i poželjno. No u izvanrednim okolnostima – a pošast korone, pa onda i potres u Zagrebu to svakako jesu – vrijede drukčija pravila.

- Situacije u kojima su sva tri čelna čovjeka državnog vrha na jednom mjestu ipak bi ubuduće trebalo izbjegavati. Ako sva trojica ostanu van stroja država će biti obezglavljena – upozorava stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Zajedničke odlaske ili putovanja u istom zrakoplovu također bi, prema njegovim riječima, trebalo potpuno isključiti. Hrvatska ne smije riskirati da u ovakvim okolnostima ostane bez vodstva.

Što može poći po zlu?

U nekom crnom scenariju sva trojica mogu se zaraziti koronavirusom. Ili stradati u nekom jačem potresu.

- Zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice novijeg je datuma i ima čvrste temelje. No ako nam se dogodi potres za 2 ili 3 stupnja veći od ovoga, oštećenja mogu biti veća, a nema jamstava da pritom neće ugrožen biti državni vrh. Zato bi trebalo razmisliti da takve situacije ubuduće izbjegavamo – upozorava Cvrtila.

Pritom iznosi i konkretan prijedlog.

Budući da je premijer operativno uključen u rješavanje krize te da predsjednik Republike također sudjeluje u konzultacijama, ovaj stručnjak predlaže da se ključni predstavnik zakonodavne vlasti – u ovom slučaju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković – „izmjesti“ sa sjednica.

Zašto baš on?

Zato jer prema Ustavu predsjednik Sabora preuzima ovlasti predsjednika Republike u slučaju da je ovaj spriječen u obnašanju svoje dužnosti.

U današnje vrijeme sa svom tehnologijom na raspolaganju nije problem organizirati videokonferencije na kojima bi sva trojica najviših hrvatskih dužnosnika mogla sudjelovati.

A da se istovremeno nalaze na tri potpuno različita mjesta.

#KORONAVIRUS#POTRES ZAGREB#ANDREJ PLENKOVIć#ZORAN MILANOVIć#GORAN JANDROKOVIć

Izdvojeno